Raseprofil: Cockapoo

Cockapoo er en intelligent og kjærlig hunderase fra USA. Med en levetid på 13 til 16 år og vekt på 4 til 35 kg, er det ingen tvil om at det er variasjoner knyttet til blandingsrasen. Den trives i ulike boforhold og har et middels aktivitetsbehov. Cockapoo knytter nære bånd til menneskene sine.

Cockapoo kort informasjon

HunderaseCockapoo
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid13-16 år
Høyde30-60 cm
Vekt4-35 kg
PelsLang

Lynne, trening og lydighet

Cockapoo er en rasende intelligent og aktiv firbeint venn – en blanding som kombinerer det beste av begge verdener med sin utrettelige kjærlighet til mennesker og skarpe vett. Den knytter nære bånd til familien sin, og elsker å være familiens midtpunkt – en skikkelig oppmerksomhetssøker – men det er alltid en spesiell plass i hjertet dens for de den bor med. 

Med en våken og ivrig natur, finner cockapoo stor glede i trening – det er nesten som en lek for denne blandingsrasen. Likevel må du huske på at cockapoo responderer best på positiv forsterkning, og at det er lurt å huske å være skånsom. Å være for hardhendt og streng er ikke veien å gå med denne forsiktige sjelen.

Som en trivelig selskapshund, finner cockapoo det lett å tilpasse seg livet i både hus og små leiligheter. Selv om den bærer et energisk lynne utendørs, søker den ofte ro på sofaen innendørs.

Heldigvis for mange er denne aktive sjarmøren ikke en hund som bjeffer mye – bare noen sporadiske «boff» nå og da.

Den beste tiden å starte sosialisering for en cockapoo er som valp. Når den blir introdusert for et mangfold av mennesker og andre hunder tidlig, vokser den opp til å bli en velfungerende og lykkelig voksen hund. Og for de som har en travel hverdag, vil du være glad for å vite at med riktig trening kan cockapoo håndtere å være alene hjemme i flere timer. Men husk – den vil helst være sammen med familien sin, og setter pris på ethvert eventyr dere deler sammen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cockapoo er kjent for sitt middels aktivitetsnivå, og har et naturlig behov for daglig mosjon for å holde seg sunn og glad. For denne firbente vennen er det ideelt med daglige turer som totalt varer i minst én time.

Selv om disse turene kan splittes opp, er det en ekstra fordel å inkorporere minst én langtur som varer over 30 minutter – tid hvor hunden virkelig kan strekke på bena og få kroppen god og varm.

Om friluftsliv er din lidenskap, vil cockapoo med glede bli med på eventyret. Enten det er en lengre fjelltur eller en sykkeltur, vil den hoppe på muligheten – men husk at den daglige timen med mosjon er et minstekrav.

Selv om lek i hagen er noe cockapoo virkelig setter pris på, er det ikke en erstatning for den anbefalte daglige turen. Lek, som å kaste ball eller dralek, gir den god fysisk utfoldelse.

Men bortenfor fysisk aktivitet, tørster denne blandingen også etter mental stimulering. Selv om kravene ikke er skyhøye, vil en halvtime daglig med aktiviteter som lydighetstrening, nesearbeid, eller kanskje litt agility, gi denne kvikke hunden den balansen den trenger for å trives.

Bruksområder for cockapoo

Cockapoo er en hund med mange potensielle bruksområder, selv om de fleste velger å ha den som en ren selskapshund. Med sin intelligens, arbeidsvilje og gode nese kan denne hunden trene og konkurrere i ulike hundesporter, samt benyttes i terapeutiske sammenhenger.

Selskapshund

De fleste velger cockapoo primært som en selskapshund. Den er kjent for sitt vennlige og kjærlige vesen, og blir raskt en del av familien.

Hundesport

Om du er interessert i hundesport, er cockapoo absolutt en kandidat å vurdere. De kan ikke nødvendigvis konkurrere i toppen innenfor sporter som agility eller rallylydighet, men på hobbynivå kan de absolutt hevde seg og gi deg mange givende opplevelser.

Terapi- og servicehund

I enkelte land benyttes cockapoo som terapihund eller servicehund. Selv om det i Norge ikke er noen sterk tradisjon for å bruke denne rasen i slike roller, er det absolutt mulig å trene en cockapoo til å fungere godt i slike settinger dersom man selv ønsker det.

Stell av cockapoo

Cockapoo er en sjarmerende hund med en tykk, lang pels som krever regelmessig pleie. Denne rasen, med sine ulike pelsvarianter, trenger konstant oppmerksomhet for å sikre at den ser bra ut og føler seg komfortabel.

 • Pelsstell og røyting: Cockapoo har tre ulike pelsvarianter – alle krever god pleie, men fleecepelsen – som er krøllete og bølgete – stiller størst krav. For en cockapoo med fleecepels bør man børste to til tre ganger ukentlig, og det er essensielt å gre ut alle floker. Kortere klipp av pelsen kan gjøre børstingen enklere.
 • Kloklipp: Å klippe klørne er like viktig som pelsstell. Mange cockapoo-eiere klipper hunden kort omtrent annenhver måned – det vil si omtrent 6 ganger i året. Begynn med denne vanen fra valpestadiet for en problemfri prosess i fremtiden.
 • Bad: Et bad annenhver uke anbefales for å holde pelsen ren og sunn. Ved bading, bruk en mild hundesjampo for å ivareta hundens hud og pels.

Fôr og kosthold

Et kvalitetsfôr er essensielt for cockapooens helse og trivsel. Fôret bør være fritt for fyllstoffer, soya, korn, mais og lignende ingredienser som kan være skadelige eller mindre ernæringsrike for hunden. Mange dedikerte eiere velger å gi hunden sin mat fra merker som VOM, som fokuserer på rene, høykvalitets ingredienser. Alternativt kan også rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, være gode valg for å sikre et næringsrikt kosthold.

Mengde mat

For å beregne riktig mengde kalorier for din cockapoo, kan du følge regelen om å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir deg et estimat på hvor mange kalorier hunden bør innta daglig. Om hunden er svært aktiv, kan kaloriinntaket justeres opp. For å sørge for riktig inntak, er det en god praksis å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det anbefales å dele opp cockapooens daglige fôrmengde i 2-3 måltider. Dette sikrer jevn energi gjennom dagen og minimerer risikoen for overfôring. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening – en pause mellom måltid og aktivitet hjelper fordøyelsen og reduserer risikoen for magesmerter.

Å sette hundens ernæringsbehov først bidrar til et langt, sunt og lykkelig liv for din firbeinte venn.

Vanlige helseproblemer

Helsemessige utfordringer er alltid en bekymring når man vurderer å skaffe seg en hund, og cockapoo er intet unntak. Selv om mange mener at cockapoo generelt er en sunn rase, er det dessverre betydelig usikkerhet knyttet til rasens helsestatus. Mangelen på offentlig statistikk og krav til helsesjekk av avlsdyr forsterker denne usikkerheten. Derfor er det viktig for potensielle cockapoo-eiere å velge en ansvarlig oppdretter som tester avlsdyrene for kjente arvelige sykdommer.

Noen helseproblemer man bør være spesielt oppmerksom på når det gjelder cockapoo inkluderer:

 • Diverse øyesykdommer: Både puddel og amerikansk cocker spaniel kan ha genetiske øyeproblemer, og disse kan overføres til cockapooen.
 • Patellaluksasjon: Et problem med kneleddet.
 • Hofteleddsdysplasi (HD): Spesielt relevant hvis blandingen involverer mellom- eller storpuddel.

Videre er det fornuftig for eiere å sette seg inn i vanlige helseproblemer hos både amerikansk cocker spaniel og mellompuddel. Siden cockapoo er en krysning av disse rasene, kan den potensielt arve helseutfordringer fra begge.

Alternativer til cockapoo

Selv om cockapoo er en elskverdig og populær blandingshund, finnes det mange andre alternativer for de som er på utkikk etter en trofast og kjærlig følgesvenn.

Cavapoo

Cavapoo er en blanding mellom cavalier king charles spaniel og puddel, og stammer fra Australia. Denne hunderasen er kjent som en intelligent, kosete og sosial kompanjong, og er en leken blandingshund som setter stor pris på familiens selskap. Cavapoo tilpasser seg omgivelsene med en bemerkelsesverdig letthet og trives best i et hjem hvor den sjelden blir overlatt til seg selv.

Labradoodle

Labradoodle er en sjarmerende blanding av labrador retriever og puddel, og også denne rasen har sin opprinnelse i Australia. Den er intelligent og ofte lettlært, noe som gjør den til en glede å trene. Denne blandingen gir ofte en harmonisk kombinasjon av labradorens lojalitet og puddelens eleganse.

Bichon frisé

Bichon frisé er en sjarmerende liten hund med opprinnelse fra Frankrike og Belgia. Den er vennlig og tiltrekkende, noe som gjør den til en utmerket selskapshund. Denne rasen har et kosebamse-lignende utseende som gjør den til et herlig syn i utstillingsringen, men den er også dyktig i aktiviteter som agility og nosework.

Størrelse og utseende

Cockapoo er en sjarmerende hund med stor variasjon i sitt utseende. Denne variasjonen er i stor grad avhengig av hvilken type puddel som brukes i avlen, enten det er toypuddel, dvergpuddel, mellompuddel eller stor puddel.

Høyde og vekt

Den mest vanlige blandingen involverer dvergpuddel og amerikansk cocker spaniel, noe som resulterer i cockapooer som veier mellom 8 og 10 kg med en mankehøyde på 35 til 40 cm. 

Generelle størrelseskategorier for cockapoo er som følger:

 • Mini: Under 35 cm i mankehøyde, med en vekt på 4 til 7 kg.
 • Medium: Mankehøyde på 35 til 45 cm, med en vekt mellom 8 og 15 kg.
 • Stor: Mankehøyde mellom 45 og 60 cm, med en vekt på 15 til 35 kg.

Pels

Cockapooens pels presenterer seg i tre distinkte varianter:

 • Bølgete
 • Krøllete
 • Glatthåret

Både den bølgete og krøllete varianten er kjent som fleecepels. Disse pelstypene er uten underull. For mange allergikere kan fleecepels-varianten være egnet, mens glattpels-varianten kan by på utfordringer.

Selv om alle fargevarianter er godkjente for rasen, er det mest vanlig å se brune eller sorte individer.

Historien om cockapoo

Cockapoo er en av de originale «designerhundene», og dens røtter kan spores tilbake til 1930-tallet i USA. Selv om denne sjarmerende blandingen dukket opp for første gang på dette tiåret, var det ikke før 50- og 60-tallet at den virkelig tok av og stjal hjertene til mange hundeelskere.

Som den eldste blant slike blandinger, har cockapoo sementert sin plass som en av de mest populære puddelkrysningene – både i Norge og rundt om i verden.

Med tidens gang – takket være dedikert avl – har det dannet seg spesifikke cockapoolinjer. I disse linjene krysses cockapoo hovedsakelig med andre cockapooer.

Selv om det finnes et slags stambokregister for denne hunden, er det verdt å merke seg at denne registreringen ikke er like omfattende som for offisielt godkjente hunderaser.

Ofte stilte spørsmål om cockapoo

Hvordan er lynnet til en cockapoo?

Cockapoo er en intelligent og aktiv hund med en utrettelig kjærlighet til mennesker. Den er også en oppmerksomhetssøker som elsker å være familiens midtpunkt.

Hvordan trives cockapoo i ulike boliger?

Som en trivelig selskapshund, tilpasser cockapoo seg lett livet i både hus og små leiligheter.

Er cockapoo kjent for å bjeffe mye?

Nei, denne aktive sjarmøren er ikke av typen som bjeffer mye, men kan avgi noen sporadiske «boff» nå og da.

Hvor ofte bør en cockapoo mosjoneres?

Cockapoo har et middels aktivitetsnivå og bør ha daglige turer som totalt varer i minst en time.

Hvor ofte bør man stelle cockapooens pels?

For en cockapoo med fleecepels bør man børste pelsen to til tre ganger ukentlig og gre ut alle floker.

Hvilke helseproblemer er cockapoo spesielt utsatt for?

Noen helseproblemer å være oppmerksom på er diverse øyesykdommer, patellaluksasjon og hofteleddsdysplasi.

Hvor stor kan en cockapoo bli?

Størrelsen varierer, men den mest vanlige blandingen gir cockapooer som veier mellom 8 og 10 kg med en mankehøyde på 35 til 40 cm.

Dyreplaneten
Logo