Raseprofil: Cavapoo

Cavapoo er en intelligent, sosial og kosete blandingshund med opprinnelse fra Australia. Den veier 4 til 12 kg og blir 30 til 40 cm høy. Cavapoo trives i nært selskap med familien, er lettlært og trenger moderat med daglig mosjon. Den er lovlig i Norge, men ikke en godkjent rase.

Cavapoo kort informasjon

HunderaseCavapoo
OpprinnelseAustralia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde30-40 cm
Vekt4-12 kg
PelsMellomlang til lang

Lynne, trening og lydighet

Cavapoo er kjent som en intelligent, kosete og sosial følgesvenn – en leken blandingshund som virkelig vet å sette pris på familiens selskap. Enten det er i en barnefamilie, hos et eldre par, eller som en trofast venn for en enslig, tilpasser cavapoo seg omgivelsene med en bemerkelsesverdig letthet.

Den knytter seg tett til eierne sine, som derfor blir dens favorittpersoner i verden – nærmest som familiemedlemmer – og trives best i et hjem hvor den sjelden blir overlatt til seg selv. Å være alene hjemme i 8-9 timer hver dag passer ikke for denne hunden, som heller vil følge eieren sin som en liten skygge, enten det er på besøk til venner eller til en kafé i byen.

Selv om cavapoo er sosial og vennlig mot fremmede, holder den eierne sine nærmest hjertet. Den er som oftest rolig og stillferdig innendørs, der den gjerne koser i fanget eller ligger fornøyd i hundesengen.

Med barn – særlig de som er rolige og respektfulle – kommer den vanligvis godt overens, og vil heller trekke seg tilbake enn å reagere defensivt dersom leken blir for voldsom.

Når det kommer til trening, er cavapoo en drøm å jobbe med. Den er intelligent og lettlært, noe som gjør hverdagslydighet og mer avansert trening til en positiv opplevelse for både hund og eier. Godbiter og ros er nøkkelen til suksess, og med tålmodighet og konsekvens vil cavapoo raskt forstå hva som forventes.

Selv om bjeffing generelt ikke er et stort problem for denne rasen, er det viktig å sette klare grenser fra valpestadiet for å unngå at dette utvikler seg til en uvane.

Sosialisering med andre hunder, både store og små, går som oftest fint, men tidlig og god sosialisering er viktig for å sikre at valpen lærer seg å kommunisere godt med andre hunder før den blir voksen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cavapoo krever en middels mengde fysisk mosjon – det vil si omtrent én times aktivitet hver dag. Det kan være lurt å fordele denne tiden med et kvarter om morgenen, et kvarter sent på kvelden og en halvtimes tur på ettermiddagen.

Men, hvis du er en person med høy energi, vil cavapoo gjerne tilpasse seg og bli med på lengre turer. Likevel bør hunden få minst denne timen med mosjon hver dag.

I tillegg til den fysiske aktiviteten, er det viktig med mental stimulering. Dette kan oppnås gjennom varierte oppgaver som utfordrer hundens intelligens – for eksempel ved å la den lete etter matskålen, gjemme godbiter rundt om i hjemmet eller til og med sette opp enkle agilityhinder i hagen.

Slik mental aktivisering – enten gjennom daglige korte økter eller noen lengre økter i uken – bidrar ikke bare til en veltrent hund, men også til bedre helse og reduksjon av atferdsproblemer.

Bruksområder for cavapoo

Cavapoo er en allsidig hund med mange potensielle bruksområder. Selv om den primært er kjent som en selskapshund, kommer dens intelligens og nedarvede egenskaper fra foreldrene til nytte på andre felt.

Selskapshund

Cavapoo trives først og fremst som en selskapshund. Den er lojal, kjærlig og trives best i menneskers nærhet. Dette gjør rasen til et ypperlig valg for de som ønsker seg en trofast følgesvenn i hverdagen.

Hundesport

Cavapoo kan være aktive og lærevillige, noe som gjør dem godt egnet for hundesport på hobbynivå. Det er mange som engasjerer seg i aktiviteter som agility og rallylydighet sammen med sine cavapooer.

Terapihund

Grunnet sitt milde og vennlige vesen har enkelte cavapooer blitt brukt som terapihunder. De har vist seg å være svært effektive innen dette feltet, og har gitt trøst og selskap til mange som trenger det.

Til tross for alle disse bruksområdene er det viktig å huske på at cavapoo ikke er anerkjent som en egen rase av NKK eller FCI, og kan dermed ikke stilles ut på deres arrangementer.

Stell av cavapoo

Stell av en cavapoo er viktig for å opprettholde hundens helse og trivsel. Riktig pleie kan forhindre ulike helseproblemer og sørge for at hunden ser og føler seg best mulig.

 • Pelsstell og røyting: Cavapoo bør børstes én til to ganger ukentlig, uavhengig av om den har fleecepels eller silkepels. Fleecepelsen kan spesielt floke seg hvis den ikke stelles regelmessig – og slike floker kan være smertefulle å børste ut.
 • Ører og øyne: Det er viktig å holde ørene og øynene rene. Sørg for å sjekke begge deler et par ganger i uken.
 • Tannpleie: God tannhelse er viktig for alle hunderaser. Selv om mange tyr til tannpuss, er det aller viktigste middelet for å forebygge å gi et rent og sunt kosthold. Dette kan også suppleres med å gi storfebein som renser tennene naturlig. Ikke gi fuglebein som kyllingbein, da de er porøse og kan i verste fall gjøre skade på innvoller.
 • Kloklipp: Regelmessig klipping er viktig for å forhindre at klørne blir for lange. Hvor ofte kommer an på hvor mye klørne slites naturlig gjennom aktivitet.
 • Bad: Det anbefales å bade cavapoo omtrent hver 8. uke, og det er viktig å bruke en hundesjampo som er mild for hundens hud.

Fôr og kosthold

Sørg for å gi din cavapoo kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Dette sikrer at hunden får i seg de nødvendige næringsstoffene uten unødvendige kalorier. Fôr fra merker som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, kan være gode valg for å gi hunden et næringsrikt kosthold.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde mat for cavapoo, kan man følge en enkel formel: gange hundens vekt med 30 og legge til 70. Dette gir en god indikasjon på hvor mange kalorier hunden trenger hver dag.

For eksempel, for en cavapoo som veier 10 kg, vil dette være (10 x 30) + 70 = 370 kalorier om dagen. Er hunden særlig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sikre at du gir riktig mengde mat, er det viktig å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det er anbefalt å dele cavapooens daglige matrasjon i 2-3 måltider. Dette forhindrer overfôring og gir hunden jevn energi gjennom dagen. Viktig å merke seg er at hunden ikke bør mates rett før en lang tur eller intens trening – vent gjerne en stund etter måltidet før dere legger ut på eventyr.

Riktig fôr og kosthold er avgjørende for cavapooens velvære, og ved å følge disse retningslinjene sikrer du at din firbente venn får det beste mulige kostholdet og blir sunn og frisk.

Vanlige helseproblemer

Cavapoo er en krysning mellom cavalier king charles spaniel og puddel. Selv om mange hevder at cavapoo er friskere enn sine foreldreraser, finnes det ingen klare beviser for dette, ettersom det mangler systematiske helseregistre for blandingen.

Begge foreldrerasene har kjente helseproblemer som potensielt kan overføres til cavapoo. Det er derfor essensielt å være oppmerksom på mulige helseproblemer knyttet til rasen.

 • Endokardiose: En hjertesykdom som stammer fra cavalier. Den starter som en bilyd, men kan med tiden utvikle seg til alvorlig hjerteproblem.
 • Syringomyelia (SM): Også fra cavalier. Dette er en sykdom hvor en cyste vokser i ryggmargen og kan deformere denne. Sykdommen kan også påvirke hjernen, noe som fører til økt blodtrykk i dette området.
 • Øyeproblemer: Forekommer hos begge foreldrerasene. Det er ulike øyeproblemer hos hver av rasene, noe som betyr at det er viktig å overvåke cavapooens øyne nøye.
 • Patellaluksasjon: Dette er løse kneskåler som kan oppstå i begge foreldreraser. Tidlig oppdagelse og behandling kan hjelpe.
 • Hofteleddsdysplasi (HD): Stammer fra cavalier og eventuelt mellompuddel. Dette er en tilstand der hofteleddet ikke passer godt sammen, noe som legger belastning på bakbeina.

I tillegg til disse helseproblemene, bør cavapoo-eiere huske på å rense hundens ører regelmessig, da hengende ører kan være utsatt for infeksjoner.

Alternativer til cavapoo

Selv om cavapoo er en populær og sjarmerende hunderase, finnes det mange alternativer som kan være like gode, om ikke bedre, som familiehunder. Enten du leter etter en hund som er flink med barn, har en allergivennlig pels, eller en som er flink til å tilpasse seg ulike boforhold, kan en av disse rasene være det perfekte valget for deg og din familie.

Cockapoo

Cockapoo er en krysning mellom en cocker spaniel og en puddel. Denne hunderasen er kjent for sin intelligens og sitt aktive, kjærlige vesen. Cockapoos er utrolig sosiale hunder som knytter seg sterkt til familien sin, med en ivrig og våken natur.

Cockapoo er en flott familiehund som er lettlært og responderer godt på trening. Selv om den elsker å være aktiv utendørs, setter den også pris på å slappe av innendørs med sin menneskefamilie.

Bichon frisé

Bichon frisé er en søt og liten hund som har opprinnelse mellom Frankrike og Belgia. Med sitt kosebamse-lignende utseende, er bichon frisé både vennlig og sjarmerende, noe som gjør den til en god selskapshund.

Bolognese

Bolognese er en liten, søt og krøllete hund med et rolig og tiltalende vesen. Den stammer fra Bologna i Italia. Bolognese er kjent for å være en utmerket selskapshund.

Selv om bolognese er en rolig rase, nyter den moderate mengder mosjon og lek. Pelsen er lang og silkeaktig, og krever regelmessig børsting for å unngå floker. Bolognese kan være et godt valg for de som har et roligere hjem og ønsker en kjærlig og lojal følgesvenn.

Størrelse og utseende

Cavapoo er kjent for sitt sjarmerende og varierte utseende. Denne blandingen mellom cavalier king charles spaniel og puddel har et mangfold av egenskaper, avhengig av hvilke gener den arver fra foreldrene.

Høyde og vekt

Størrelsen på cavapoo avhenger av hvilken type puddel som brukes i krysningen:

 • Mini cavapoo: Denne varianten kommer fra enten toy- eller dvergpuddel. Den skal ha en skulderhøyde på under 30 cm hos toypuddel og under 35 cm hos dvergpuddel. Som voksen ligger vekten typisk mellom 4 og 8 kg.
 • Medium cavapoo: Denne varianten stammer fra mellompuddel og har en skulderhøyde på mellom 30 og 40 cm. Vekten for en voksen hund kan variere fra 6 til 12 kg.

Det er verdt å merke seg at disse tallene er veiledende, ettersom det ikke finnes noen fastsatt rasestandard for cavapoo.

Pels

Cavapoo kan ha to ulike pelstyper:

 • Fleecepels: En fluffy, langhåret pels som kan være enten krøllete som hos en puddel eller bølgete. Denne pelsvarianten er røytefri.
 • Silkepels: Denne pelsen er mer lik den man finner hos cavalier. Den er ikke røytefri.

Det er tilfeldig hvilken pelstype valpene får, avhengig av genene de arver. Det er mulig å finne både fleece- og silkepelsvalper i samme kull.

Historien om cavapoo

Selv om noen raser kan spore sin historie tilbake til antikken, er cavapoo en moderne skapelse med friskt og nyskapende blod. De første kjente sporene av denne sjarmerende blandingsrasen dukker opp i Australia på 1990-tallet.

Målet?

Å skape en allergivennlig versjon av cavalier.

Og hva kunne være bedre enn en puddel for jobben? På den tiden var det nemlig en trend i Australia å krysse puddel med ulike raser – og voilà – cavapoo ble født!

Dette lille eksperimentet nede i sør har siden skutt fart globalt. Blandingshunder – cavapoo inkludert – ble raskt trendy over hele verden, spesielt i USA.

Og nå?

Vel, her i Norge kan du finne cavapooer som sprader rundt og sjarmerer hundeentusiaster med sitt lekne vesen og søte utseende.

Ofte stilte spørsmål

Hva er lynnet til cavapoo?

Cavapoo er kjent som en intelligent, kosete og sosial kompanjong som setter pris på familiens selskap. Den tilpasser seg omgivelsene godt og knytter seg tett til eierne sine.

Hvor godt går cavapoo overens med barn?

Cavapoo kommer vanligvis godt overens med barn, spesielt de som er rolige og respektfulle. Hvis leken blir for voldsom, vil hunden normalt sett heller trekke seg tilbake enn å reagere defensivt.

Er det lett å trene en cavapoo?

Ja, cavapoo er intelligent og lettlært, noe som gjør trening til en positiv opplevelse. Godbiter og ros hjelper mye i treningsprosessen.

Hvor mye aktivitet trenger en cavapoo daglig?

En cavapoo er en blandingsrase med foreldre fra cavalier king charles spaniel og puddel.

Hvilken størrelse og vekt kan en cavapoo ha?

Størrelsen avhenger av hvilken type puddel som brukes i krysningen. Mini cavapoo veier mellom 4 og 8 kg, mens medium cavapoo kan veie mellom 6 og 12 kg. Skulderhøyden varierer også.

Dyreplaneten
Logo