Raseprofil: Chow chow

Chow chow er en unik og stolt hunderase fra Kina med en vekt på 25 til 35 kg og halvlang pels. Den knytter seg sterkt til én person og viser intens lojalitet, men forblir uavhengig og territoriell. Den krever tålmodighet, forståelse, konsekvent trening og tidlig sosialisering fra eierens side. Chow chow trives med rolige turer og trenger minst én time mosjon hver dag.

Chow chow kort informasjon

HunderaseChow chow
OpprinnelseKina
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-15 år
Høyde46-51 cm
Vekt25-35 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

I den omfattende verden av hunderaser skiller chow chowen seg ut som en av de mest unike raser vi kjenner til. Et blikk på chow chow avslører ikke bare en stolt pelskledd skapning – men også en stahet som krever forståelse og tålmodighet fra eierens side.

Chow chow er kjent for å være en enmannshund – den knytter seg sterkt til én person i familien. De kan godta andre familiemedlemmer, men deres hengivenhet begrenses stort sett til denne ene.

For noen kan dette virke som en eksklusiv affære – og det er det på mange måter – men det gir også en intens lojalitet til eieren. Uansett hvor dyp denne lojaliteten går, er chow chow kjent for sin uavhengighet; de forblir aldri underdanige, selv mot sin hovedeier.

Territoriell er et annet nøkkelord for denne rasen. Fremmede blir møtt med voksende bjeffing, men så snart eieren aksepterer gjesten, er chow chow stort sett uinteressert. Deres behov for å beskytte sitt område kan til tider være intens – katter som våger seg inn kan møte en skjebne de helst ville unngått.

Eierens følelsesmessige tilstand påvirker også hunden. En krangel mellom ektefeller, eller noen som mister besinnelsen, kan utløse en beskyttelsesreaksjon. Dette er en av de situasjonene hvor eierens forståelse av hundens natur og behov for trening er viktig.

Når det kommer til trening, møter man utfordringen med en uvanlig primitiv natur. Chow chow sin stahet blir ofte satt på prøve. Det handler ikke om å tvinge underkastelse, men om å kommunisere og forstå den. Man må virkelig forstå hundens kroppsspråk og kommunikasjonsmåter. Tålmodighet, forståelse og konsekvens er nødvendig for å forme chow chows oppførsel. Sosialisering fra ung alder er også avgjørende for å sikre at hunden kan fungere godt i ulike situasjoner.

Selv om chow chowen er kjent for sitt rolige tempo, skal man ikke la seg lure – de kan være overraskende raske når situasjonen krever det. Å eie og oppdra en chow chow er ikke for de svakhjertede, men for de som er villige til å forstå og jobbe med rasens unike egenskaper, venter en lojal og uforglemmelig følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Chow chow har et iboende behov for daglig mosjon. Selv om denne hunden ofte kan fremstå som en rolig skapning, bærer den på et moderat energinivå som krever regelmessig utløp. For chow chow betyr dette lange turer i et avslappet tempo, og de trives best med minst én time luftetur hver dag.

Denne rasen har ingen preferanse for intensiv mosjon, så hvis du ser for deg å ha en joggekamerat, er ikke chow chow det rette valget for deg. Det er sjelden de setter pris på høyintensitetsaktiviteter som sykkelturer eller joggeturer – faktisk kan det ofte være en dårlig match.

Derimot vil en lang fjelltur eller skogstur – i et behagelig tempo – sannsynligvis være midt i blinken for denne rasen. Slike aktiviteter er ikke bare viktige for å holde hunden i god form, men også for å fremme god helse og minimere atferdsproblemer.

Bruksområder for chow chow

Chow chow er kjent for sin majestetiske pels og sitt særegne utseende. Men hva er rasens primære bruksområder i dag? I lys av dens evner, personlighet og karakteristiske trekk, kan vi se hvordan chow chow har blitt anvendt og elsket av hundeeiere over hele verden.

Selskapshund og familiehund

I moderne tid har chow chow primært blitt brukt som en kjærlig familiehund. Takket være dens lojalitet og hengivenhet til eieren, fungerer den godt i denne rollen – forutsatt at den oppdras riktig. Men selv om den er et kjærlig familiemedlem, bør man ikke undervurdere dens dominante og beskyttende natur.

Vakthund

Med et naturlig vaktinstinkt kan chow chow også fungere som en imponerende vakthund. Men, gitt rasens dominans, velger mange å dempe dette instinktet for å sikre et harmonisk hjemmemiljø. Det er viktig å merke seg at en chow chow kan være en veldig effektiv vakthund, men den trenger riktig trening og sosialisering for å unngå unødvendig aggressivitet.

Utstillingshund

Chow chows elegante og karakteristiske utseende gjør den til en favoritt på hundeutstillinger. Med riktig stell og trening kan disse hundene virkelig skinne og vise frem rasestandarden.

Hundesport

Selv om chow chow kanskje ikke er den første rasen man tenker på når det kommer til hundesport som agility eller lydighet, har noen dedikerte eiere funnet suksess på dette feltet. Likevel er det en stor tålmodighetsprøve, og det er definitivt ikke noe for alle.

Turkompis

Takket være sin tykke pels er chow chow en ideell turkompis i de fleste værforhold. Den trives spesielt godt i kaldere klima, men man bør være oppmerksom på høyere temperaturer om sommeren for å unngå overoppheting.

Stell av chow chow

Stell av chow chow krever dedikasjon og tid. Med sin tette og flotte pels, krever denne hunden konstant oppmerksomhet for å sikre at den ser sitt beste ut og føler seg komfortabel.

  • Pelsstell og røyting: Chow chows pels trenger regelmessig pleie. Mange eiere anbefaler bruk av både kam og børste daglig for å opprettholde pelsens kvalitet og unngå floker. Selv om det er varierende grad av pelslengde og -tetthet blant chow chow, anbefales det å bli vant til daglig pelsstell. Dette sikrer at pelsen forblir fin, spesielt for de med lang og tett pels som ønsker å delta på hundeutstillinger.
  • Ører og øyne: Som med alle hunderaser, bør øyne og ører sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting anbefales for alle hunder for å forhindre tannstein og tannkjøttproblemer.
  • Kloklipp: Det er viktig å klippe klørne regelmessig for å unngå overvekst og de potensielle problemene det kan medføre.
  • Bad: Selv om ikke spesifikk informasjon ble gitt om bading av chow chow, er det viktig å bade hunden ved behov og sørge for grundig tørking, spesielt på grunn av dens tette pels.

Fôr og kosthold

Det første skrittet i å gi din chow chow best mulig diett er å investere i kvalitetsfôr. Unngå billige fyllstoffer som soya, korn, og mais. Disse ingrediensene kan ofte føre til allergier, dårlig fordøyelse og andre helseproblemer. I stedet bør eiere vurdere hundemat fra kjente kvalitetsmerker som VOM, eller til og med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Rent kjøtt gir den nødvendige proteinkilden som hunden krever for å opprettholde muskelmasse og energi.

Mengde mat

Mengden mat en chow chow krever varierer basert på aktivitetsnivået og vekten. En generell tommelfingerregel for å beregne kaloriinntaket er å multiplisere hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, en hund som veier 30 kg vil trenge omtrent (30 x 30) + 70 = 970 kalorier per dag. For å sikre riktig mengde, er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

For å unngå overfôring, bør en chow chow mates 2-3 ganger om dagen. Dette hjelper med å forhindre overspising. Faktisk er over halvparten av alle hunder i vesten overvektige. Men husk, det er viktig å ikke mate hunden rett før du går på en lang tur – dette kan føre til fordøyelsesproblemer eller enda alvorligere helseutfordringer.

Vanlige helseproblemer

Chow chow er en flott hunderase som er kjent for sin karakteristiske tykke pels og sin løve-lignende utseende. Likevel – som med mange raser – er det noen helsemessige bekymringer potensielle eiere bør være klar over.

  • En av de mest fremtredende helseproblemene er knyttet til dysplasi, både i hofte- og albueledd. Derfor er det viktig at oppdrettere sjekker hundene for hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi (HD og AD) før de blir brukt i avl.
  • Innovervendte øyelokk, kjent som entropion, er et kjent problem for chow chow. Selv om dette er mer vanlig hos denne rasen enn andre øyelokkproblemer, vil det ikke si at alle chow chows får dette problemet.
  • Enkelte chow chows kan oppleve hudproblemer, inkludert eksem. Selv om dette er sjelden, er det noe eiere bør være oppmerksomme på.
  • Alopecia x er en annen tilstand der pelsen faller av på et begrenset område, noe noen chow chows kan oppleve.
  • På grunn av den tykke pelsen, er chow chow spesielt utsatt for heteslag i sommervarmen. Eiere bør være forsiktige og unngå turer midt på dagen om sommeren når sola er på sitt sterkeste.

Alternativer til chow chow

Selv om chow chow er en unik og fascinerende hunderase, finnes det mange andre raser som også kan være passende for en familie eller enkeltperson. Noen av disse rasene deler visse likheter med chow chow, som for eksempel deres lojale og uavhengige natur, men har også sine egne unike egenskaper.

Samojed

Samojedhunden har sine røtter på de kalde slettene i Sibir, og ble opprinnelig brukt av samojedene, et nomadisk urfolk i Nord-Russland og Sibir. Som arbeidshunder trakk de sleder, jaktet og holdt reinflokken samlet, noe som har bidratt til at de har utviklet en robust og tilpasningsdyktig natur. Samojeden er kjent for sitt vennlige, energiske og sosiale lynne, som kombinerer viljestyrke og lojalitet.

Eurasier

Eurasieren er en relativt ny hunderase som ble skapt i Tyskland på 1960-tallet. Julian Wipfel krysset chow chow med keeshond, og senere ble samojed også krysset inn for å utvide arvematerialet. Denne rasen er selvsikker, rolig og avbalansert, og har sterk tilknytning til sin familie. Eurasieren er vanskelig å provosere og er generelt reservert overfor fremmede uten å være aggressiv.

Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en stor og kraftig hunderase fra Himalaya-traktene. I årtusener har den blitt brukt som vakt- og vokterhund i Tibet. Dette er en imponerende hund som krever mye plass og en del mosjon for å trives. På grunn av sitt sterke og noen ganger egenrådige temperament, krever denne hunderasen en erfaren og konsekvent eier.

Størrelse og utseende

Chow chow skiller seg ut ikke bare med sin unike gange på grunn av helt rette bakbein, men også med sin imponerende størrelse. Hannhundene av denne rasen har en skulderhøyde på mellom 48 og 56 cm, mens tispene ligger litt lavere med en høyde på 46 til 51 cm. Når det kommer til vekt, varierer de typisk mellom 25 og 35 kg. Hannene blir i gjennomsnitt et par kilo tyngre enn tispene.

Pels

En av de mest iøynefallende trekkene ved chow chow er dens flotte pels. Denne kommer hovedsakelig i to varianter – lang og kort. Mens den korte varianten er sjelden, er den lange varianten rik og tett, stående rett ut fra kroppen. Dekkhårene er strie og underpelsen er bløt og ullaktig. Spesielt rundt nakken blir pelsen så tykk at den danner en halskrage, og dette er mest fremtredende hos hannhunder med lang pels. På lårene ser vi også at pelsen danner fyldige «bukser». Fargevalget på chow chows pels er også variert, med nyanser som blå, sort, fawn, krem, og rød. Noen kan også ha lyse flekker på buken og halen.

Annet utseende

Selv om pelsen gir chow chow dens karakteristiske løve-lignende utseende, er det også viktig å merke seg de andre fysiske trekkene ved rasen. Den blå tungen er et kjennetegn, og sammen med andre detaljer – som en flat og bred skalle, mørke ovale øyne, og små stive ører – bidrar det til å gi hunden dens unike og uforglemmelige utseende.

Historien om chow chow

Chow chow har røtter som strekker seg langt tilbake i tid – en tidsepoke hvor historie og mystikk flettes sammen. Med antatte opprinnelige røtter fra Mongolia, fant kinesiske historikere referanser til denne hunden så tidlig som det 11. århundre f.Kr. Beskrivelsen er bemerkelsesverdig lik den vi kjenner i dag – med særegenheter som den blå tungen.

Krigende stammer som mongolene, hunerne og tatarene satte pris på chow chows kvaliteter og brukte dem i sine konflikter. En studie fra 2004 bekrefter rasens antikke opphav og dens nære genetiske slektskap med ulven.

Blant ulike hunderaser, deler den denne arvelige æren med raser som shiba inu, akita, og basenji.

Det er også en sterk forbindelse mellom chow chow og shar pei. Selv om rasen ble renavlet lenge før den nådde europeisk jord, var det i England den fikk sin standardiserte form, og derfor betrakter mange England som rasens moderne hjemland.

Ofte stilte spørsmål

Er chow chow lovlig i Norge?

Ja, chow chow er lovlig i Norge.

Hvilket lynne har en chow chow?

Chow chow er kjent for å være stolt, sta og knytter seg sterkt til én person i familien. Den er også territoriell og kan være uavhengig.

Hvor mye mosjon trenger en chow chow?

Chow chow har behov for minst én time luftetur hver dag, fortrinnsvis lange turer i et avslappet tempo.

Hvor mye stell krever en chow chow?

Pelsen trenger daglig pleie med kam og børste, og det er viktig med regelmessig tannbørsting, kloklipp og bading ved behov.

Hvilke bruksområder har chow chow i dag?

Chow chow fungerer som selskapshund, vakthund og som turkompis.

Hvordan ser en chow chow ut?

Chow chow er en middels stor spisshund som er kjent for sin unike gange på grunn av helt rette bakbein og sin imponerende størrelse. Rasen er også kjent for sin blå tunge.

Dyreplaneten
Logo