Raseprofil: Mini bernedoodle

Mini bernedoodle er en mellomstor blandingsrase som veier mellom 5 og 22 kg. Blandingsrasen er et resultat av avl på berner sennenhund og puddel. De er energiske, men blir roligere med alderen. Mini bernedoodle er både kjærlig og litt sta, men er likevel en god familiehund og trives med barn.

Mini bernedoodle kort informasjon

HunderaseMini bernedoodle
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-18 år
Høyde46-56 cm
Vekt5-22 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Mini bernedoodle kan ofte være litt mer nervøse og energiske sammenlignet med deres større slektninger. Men som tiden går, utvikler de en roligere personlighet – rotfestet og jordnær, akkurat som berner sennenhunden. Uavhengig av størrelse er de garantert kjærlige, hengivne og litt tøysete.

Fra begge foreldrene arver de en solid porsjon intelligens. Men, en stahet kan også vise seg, hovedsakelig fra puddel-siden. Dette er hunder som er smarte nok til å skape litt kaos hvis de kjeder seg eller ikke får det som de vil.

For familier er mini bernedoodle en utmerket følgesvenn. De er søte, hengivne og veldig lekne. De kan holde tritt med barna og elsker å delta i alle familiens aktiviteter. Med sin beskjedne størrelse, er de mindre skremmende for små barn. Men både hunden og barna bør uansett behandle hverandre med respekt.

De kommer ofte godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir sosialisert fra ung alder. De er ikke spesielt territorielle, så det hjelper en del.

Deres lojale og milde natur kombinert med et høyt energinivå gjør dem til et populært valg.

Når det kommer til trening, kan enkelte mini bernedoodles by på utfordringer. De kan vise en sta side, spesielt hvis de kjeder seg eller rett og slett ikke er interessert. Denne staheten kommer ofte fra puddel-siden. Men hvis de viser mer av berner sennenhundens personlighet, vil de være mer ivrige etter å glede deg.

Hemmeligheten bak å trene disse hundene er å gjøre treningsøktene morsomme og engasjerende. Gjør læring til en lek og belønn dem rikelig med positiv forsterkning – slik vet de at de er på rett vei.

Aktivitetsnivå og mosjon

Mini bernedoodle trives best når de får tilbringe mye tid utendørs. Følelsen av en kjølig bris gjennom pelsen deres er nærmest essensiell for dem. For å holde dem fornøyde og forhindre destruktiv atferd, bør de ha minst én time med aktivitet hver dag.

Selv om bernedoodle generelt er avslappede følgesvenner, setter de stor pris på variasjon og engasjement i dagliglivet. Å ta dem med på turer – enten det er gåturer, lengre fjellturer, løpeturer eller til en park – vil gjøre underverker for deres fysiske og mentale helse.

Med deres høye intelligensnivå, mestrer de ofte agility og sportstrening med bravur. De elsker også utfordrende hjernetrim, som puslespill og leker som stimulerer tankevirksomheten.

Så – enten det er en aktiv dag i parken eller en krevende hjernetrim hjemme, er det viktig å holde din mini bernedoodle engasjert og aktiv for å sikre trivsel, helse og hindre uønsket atferd.

Stell av mini bernedoodle

Stell av mini bernedoodle kan variere avhengig av hvilken av foreldrene de ligner mest på. Noen trenger hyppigere pelsstell enn andre, mens noen har større behov for øye- og ørepleie.

 • Pelsstell og røyting: Hunder med rettere pels vil røyte mer og bør børstes flere ganger i uken for å redusere mengden pels i hjemmet. De vil også ha en dobbel pels som de røyter sesongmessig. Mini bernedoodle med krøllete pels som ligner mer på puddel, røyter mindre. Denne typen pels trenger børsting omtrent én gang hver uke eller annenhver uke.
 • Ører og øyne: Ørene bør rengjøres ukentlig for å fjerne eventuell smuss eller opphopning av ørevoks. Dette forhindrer infeksjoner og holder ørene sunne.
 • Tannpleie: Tannstell er essensielt for hundens generelle helse. Børst tennene deres daglig, eller i det minste to ganger i uken, for å forhindre tannproblemer og infeksjoner. Et sunt kosthold er også et viktig forebyggende tiltak.
 • Kloklipp: Hvis klørne ikke slites nok gjennom daglig aktivitet, bør de klippes omtrent én gang i måneden eller når du begynner å høre dem klikke mot gulvet.
 • Bad: Selv om det ikke er spesifikt nevnt i teksten du ga, er det verdt å merke seg at bad bør gis når det er nødvendig, avhengig av hundens aktivitetsnivå og hvor skitten den blir. Husk å bruke en hundesjampo som er skånsom mot hundens hud og pels.

Vanlige helseproblemer

Mini bernedoodle, som er en krysning av to robuste og sunne raser, drar ofte nytte av det som kalles hybridkraft. Dette kan bety at de generelt er sunnere enn deres rene foreldre. Når det er sagt, selv om de generelt er hardføre, er det visse helseproblemer de kan være utsatt for. Derfor er det viktig for eiere å være oppmerksomme på potensielle symptomer og sørge for regelmessige veterinærkontroller.

 • Katarakt: Dette er en uklarhet i linsen i øyet, som kan påvirke hundens syn.
 • Hyperadrenokortisisme: En hormonell lidelse hvor binyrene produserer for mye av hormonet kortisol.
 • Hypoadrenokortisisme: Det motsatte av hyperadrenokortisisme, hvor det er for lite produksjon av kortisol.
 • Color dilution alopecia: En hudlidelse som fører til hårtap og betennelse, ofte knyttet til hunder med fortynnet pelsfarge.
 • Albueleddsdysplasi: En utviklingsforstyrrelse i albueleddet som kan forårsake smerte og halthet.
 • Hofteleddsdysplasi: En unormal dannelse av hofteleddet, noe som kan føre til smerte og begrenset bevegelse.
 • Sebaceous adenitis: En hudlidelse som påvirker talgkjertlene, forårsaker tørr, skjellende hud og hårtap.

Regelmessige besøk hos veterinæren og årvåkenhet fra eierens side kan hjelpe med tidlig påvisning og behandling av disse problemene.

Er mini bernedoodle allergivennlig?

Mini bernedoodle er en blanding mellom en ikke-hypoallergenisk hund som røyter mye, og en hypoallergenisk rase. Puddel er en av de beste hundene for mennesker som er allergiske mot dyrehår.

Berner sennenhund røyter mye, noe som betyr at disse krysningene kan variere betydelig i hvor allergivennlige de er. Mini bernedoodle anses derfor som semi-hypoallergeniske, men som sagt vil det variere fra individ til individ.

En av de beste måtene å fastslå hvor allergivennlig hunden din vil være, er å se på type pels den har. Jo tettere og mer volum pelsen har, som ligner mer på en puddel, desto mindre vil den røyte. Når de har rett pels, vil de ofte røyte mer, noe som kan være verre for dem med sensitivitet.

Om du er allergisk vil jeg anbefale deg å tilbringe tid med rasen før du bestemmer deg for å ta med en mini bernedoodle valp hjem.

Alternativer til mini bernedoodle

Hvis du vurderer en mini bernedoodle, men er interessert i å utforske andre alternativer, finnes det mange hunderaser som kan passe dine behov og ønsker. Noen av de mest populære alternative hunderasene er spansk vannhund, goldendoodle og labradoodle.

Spansk vannhund

Spansk vannhund er en allsidig rase som kommer fra Spania og har en historie som går flere hundre år tilbake. Den har blitt brukt som apporterende fuglehund, gjeterhund for geiter og sauer, samt som familiehund og konkurransehund i forskjellige hundesporter.

De er kjent for sitt sterke, arbeidsvillige og lojale lynne. Dette er hunder som trives godt i aktivitet, og de trenger minst en til to timer med fysisk aktivitet daglig, som lange turer, lek og apportering, spesielt i vann.

Goldendoodle

Goldendoodle er en blanding mellom golden retriever og puddel, opprinnelig fra Nord-Amerika og Australia. Denne rasen ble skapt på 1990-tallet med mål om å kombinere de beste egenskapene fra begge rasene.

Goldendoodle er en intelligent, omgjengelig hund med behov for både fysisk mosjon og mental stimulering. På grunn av pelsen vil regelmessig pelsstell være nødvendig, men normalt sett er de gode for allergikere.

Labradoodle

Labradoodle er en blanding mellom labrador og puddel. Størrelsen på disse hundene kan variere betydelig. Faktisk kan de veie alt fra 7 til 40 kg.

Labradoodle er kjent for å være intelligente, lettlærte og kjærlige, og de trives med både mental og fysisk aktivitet. Agility, lydighetstrening og apport er gode aktiviteter.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer mini bernedoodle fra?

Mini bernedoodle kommer fra USA.

Hvilke raser består mini bernedoodle av?

Mini bernedoodle består av berner sennenhund og puddel.

Hvor lenge lever en mini bernedoodle?

En mini bernedoodle lever typisk mellom 12 til 18 år.

Hvordan er lynnet til en mini bernedoodle?

Mini bernedoodle er kjærlige, hengivne og litt tøysete. De kan være litt nervøse og energiske, men blir ofte roligere med tiden.

Er mini bernedoodle god med barn og andre dyr?

Ja, mini bernedoodle er en utmerket følgesvenn for familier og kommer ofte godt overens med andre kjæledyr.

Hvor mye trening trenger en mini bernedoodle?

For å holde dem fornøyde og unngå destruktiv atferd, bør de ha minst en time med aktivitet hver dag.

Er mini bernedoodles allergivennlig?

Mini bernedoodles anses som semi-hypoallergeniske. Deres allergivennlighet kan variere fra individ til individ. En hund med krøllete pels som ligner mer på puddel røyter mindre og er generelt mer allergivennlig.

Dyreplaneten
Logo