Raseprofil: Golden shepherd

Golden shepherd er en intelligent hund med halvlang pels som veier mellom 28 og 42 kg. De danner sterke bånd med familien, men kan bli overbeskyttende uten tidlig sosialisering. Dette er en rase som ikke bør være alene hjemme lenge. Rasen krever mye mosjon og trives med utendørsaktiviteter og lydighetstrening. Golden shepherd er en blandingsrase med golden retriever- og schæferhund-foreldre.

Golden shepherd kort informasjon

HunderaseGolden shepherd
OpprinnelseUkjent
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid7-12 år
Høyde50-66 cm
Vekt28-42 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Når du bestemmer deg for å ta en golden shepherd inn i familien din, kan det komme en dag da du må innse at hunden din muligens er smartere enn deg. Denne rasens intelligens er umiddelbart merkbar, men temperamentet er også helt spesielt.

Golden shepherd danner sterke bånd med familiene sine. Tidlig sosialisering og trening er avgjørende for å sikre at dette båndet ikke utvikler seg til overbeskyttelse. Du vil kanskje legge merke til at din golden shepherd har en vane med å se til alle familiemedlemmene, uansett hvor de er i huset.

Selv om de gjerne tar seg en lur innimellom, vil deres energinivå bety at de snart er klare for mer action. Du må bare sørge for at du har energi til å matche deres!

Golden shepherd elsker å være rundt familiene sine – å la dem være alene hjemme over lengre tid er derfor ingen god idé. Det er bedre å ordne med en dyrepasser (eller annet) enn å la dem kjede seg hjemme, der de kan begynne med destruktiv oppførsel i ditt fravær, og potensielt utvikle separasjonsangst.

Golden shepherd er flotte som familiehunder, så lenge du er klar til å legge ned innsats i treningen og sosialiseringen når de fortsatt er valper. De har en tendens til både å vokte og danne sterke bånd med eierne sine, så de kan bli litt for entusiastiske hvis du ikke sosialiserer dem tidlig. Å introdusere dem for andre hunder og mennesker, samt å ha besøkende hjemme, vil hjelpe valpen din til å vokse opp til å bli en veloppdragen voksen hund.

Golden retrievere og schæferhunder er begge utrolig ivrige etter å gjøre eieren glad, noe som gjør dem til en glede å trene. De er også veldig smarte, så noen ganger kan det være en utfordring å henge med.

Din valp vil sannsynligvis arve disse egenskapene, så et valpetreningskurs er viktig for å sikre at den nye valpen din vokser opp til å bli en veloppdragen og lydig voksen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Denne blandingsrasen er kjent for sitt høye aktivitetsnivå og behov for daglig mosjon. En golden shepherd som ikke får nok mosjon vil raskt kjede seg og bli frustrert. Denne rasens intelligente sinn søker etter andre måter å underholde seg på, som for eksempel å tygge på fjernkontrollen, rote i søppelbøtten, eller rive i stykker sengen sin – så det er viktig å ikke glemme daglige turer.

Golden shepherd setter også stor pris på å delta i utendørsaktiviteter, inkludert lek, gåturer, jogging og sykling.

Dessuten er golden shepherd flinke innen lydighetsprøver, agility og spor. Dette er ypperlige måter å utfordre både hundens mentale og fysiske grenser på.

Én time aktivitet hver dag er et minimum for en golden shepherd, gjerne i kombinasjon med gåturer eller joggeturer og lek som apport.

Stell av golden shepherd

Golden shepherd er en blanding av golden retriever og schæferhund, og det er sannsynlig at den vil arve de vannavstøtende dobbeltpelsene fra sine foreldre. Uavhengig av om pelsen er lang eller kort, krever den regelmessig stell.

 • Pelsstell og røyting: Golden shepherd vil sannsynligvis røyte to ganger i året, og i disse periodene vil du merke en økning i løs pels rundt i hjemmet. Daglig børsting vil hjelpe med å kontrollere all pelsen i disse periodene. Utover disse røyteperiodene holder det normalt sett å børste hunden 1-2 ganger i uken..
 • Ører og øyne: Det er lurt å gjøre det til en vane å regelmessig sjekke hundens ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon.
 • Tannpleie: Sjekk også tennene til din golden shepherd regelmessig for å sikre god munnhygiene. Et storfebein kan hjelpe til med å rense tennene naturlig (ikke bruk fuglebein).
 • Kloklipp: Hundens klør bør klippes omtrent hver måned, eller etter behov. Når du hører at klørne klikker mot gulvet er det på tide med en klipp.
 • Bad: Vask hunden din etter behov, men pass på at du ikke gjør det for ofte slik at du irriterer huden. Bruk også en mild hundesjampo som ikke stripper alle de naturlige oljene fra pelsen.

Vanlige helseproblemer

Selv om mange mener at blandingsraser som golden shepherd generelt er sunnere enn renrasede hunder, er det fortsatt viktig å være klar over hvilke helseutfordringer de kan støte på. For å få en dypere forståelse av hvilke sykdommer golden shepherd kan være utsatt for, kan man se på helseutfordringene hos de to foreldrerasene. Selv om listen over potensielle helseproblemer kan virke lang, er det viktig å merke seg at ikke alle disse vil påvirke hver enkelt hund, men det er gode grunner til å være informert:

 • Mat- og hudallergier
 • Keratitt – en betennelse i hornhinnen
 • Problemer med analkjertlene
 • Øyesykdommer
 • Endokrine sykdommer
 • Hofte- og albueleddsdysplasi
 • Oppblåsthet
 • Epilepsi
 • Von Willebrand sykdom – en koagulasjonsforstyrrelse
 • Hjerteproblemer
 • Kreft
 • Sykdommer i fordøyelsessystemet

Alternativer til golden shepherd

Golden shepherd er en hybrid hunderase som kombinerer egenskapene til en tysk schæferhund og en golden retriever. De er kjent for deres lojalitet, intelligens, og gode natur. Hvis du vurderer alternativer til golden shepherd, er det flere raser som også tilbyr fantastiske egenskaper, både når det gjelder arbeidsevne, lojalitet og selskap.

Hvit gjeterhund

Hvit gjeterhund kommer fra Sveits, og deler familiebånd med schæferhunden. Rasen ble først kjent i 1882 i Tyskland på grunn av dens karakteristiske hvite pels. Selv om denne pelsfargen ble forbudt i 1933, ble genene bevart i Nord-Amerika. Senere ble hvite gjeterhunder importert tilbake til Sveits.

Hollandsk gjeterhund

Opprinnelig fra Nederland, er hollandsk gjeterhund kjent for sin intelligens og lojalitet mot familien. Selv om denne rasen er utrolig intelligent, kan treningen noen ganger være utfordrende for nybegynnere på grunn av deres uavhengige natur. Til tross for deres utfordringer under trening, er hollandske gjeterhunder veldig hengivne mot sine eiere.

Bohemian shepherd

Også kjent som tsjekkisk gjeterhund, er bohemian shepherd en rase som stammer fra Tsjekkia. Tsjekkiske gjeterhunder er kjent for sin dype hengivenhet og kjærlighet til mennesker. De er utrolig intelligente, og dette gjenspeiles i deres evne til å lære nye ting. Disse hundene er også kjent for å være fantastiske familiehunder, og deres tålmodighet med barn og beskyttelsesinstinkt er en del av deres natur.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en golden shepherd?

En golden shepherd er en blandingsrase bestående av golden retriever og schæferhund.

Hvor kommer golden shepherd fra?

Opprinnelsen til golden shepherd er ukjent.

Hvor lenge lever en golden shepherd?

En golden shepherd har en forventet levetid på 7-12 år.

Hvordan er lynnet til en golden shepherd?

Golden shepherds er intelligente hunder med et spesielt temperament, og de danner sterke bånd med familiene sine. De er kjærlige og kan være beskyttende.

Hvor ofte bør en golden shepherd få mosjon?

Golden shepherd er kjent for sitt høye aktivitetsnivå og trenger daglig mosjon for å forhindre kjedsomhet og destruktiv oppførsel.

Hvilket stell trenger en golden shepherd?

Dens pels, uavhengig av lengde, krever regelmessig stell. Det er også viktig å sjekke ører, øyne, tennene og klippe klørne regelmessig.

Dyreplaneten
Logo