Raseprofil: Bohemian shepherd (tsjekkisk gjeterhund)

Bohemian shepherd, eller tsjekkisk gjeterhund, er en intelligent og kjærlig hunderase fra Tsjekkia. De er kjent for sitt lange, flotte pelslag og sitt høye aktivitetsnivå. De er ideelle som familiehunder, så lenge de får nok mosjon og trening. Tidlig sosialisering er også viktig.

Bohemian shepherd kort informasjon

HunderaseBohemian shepherd
OpprinnelseTsjekkia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-14 år
Høyde48-56 cm
Vekt18-25 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Tsjekkisk gjeterhund, tett beslektet til tysk schæferhund, er kjent for sin dype hengivenhet og kjærlighet til mennesker. Du vil fort finne at den prøver den å finne en måte å snike seg opp i fanget ditt, da de elsker nærkontakt. Tsjekkiske gjeterhunder er utrolig intelligente. Faktisk blir tyske gjeterhunder regnet som den tredje smarteste hunderasen, og mange mener at de tsjekkiske er de aller skarpeste.

Denne intelligensen gir dem en fordel når det kommer til lydighet, da de er lette å trene. Men vær oppmerksom på at deres nysgjerrighet og kløkt kan også føre til noen rampestreker, som å lete på kjøkkenet etter godbiter. Likevel er lydigheten fremtredende. Med riktig oppdragelse vil du finne at en tsjekkisk gjeterhund er både intelligent og varmhjertet.

Trening av tsjekkisk gjeterhund bør være variert for å forhindre kjedsomhet, gitt deres skarpe intelligens. Positive forsterkningsteknikker, som godbiter og ros, er mest effektive. Daglig trening fra valpestadiet, kombinert med jevnlig sosialisering, vil sikre at din tsjekkiske gjeterhund er en veloppdragen og kjærlig følgesvenn.

Disse hundene er fantastiske familiehunder. Deres lojalitet, tålmodighet med barn, og beskyttelsesinstinkt gjør dem til en uvurderlig del av familien.

Aktivitetsnivå og mosjon

Tsjekkisk gjeterhund har et høyt aktivitetsnivå og behov for regelmessig mosjon. Denne rasen er ikke den rette for familier som foretrekker en rolig livsstil – disse hundene insisterer nesten på at du leker med dem flere ganger om dagen.

Det betyr ikke at du må ha et hus med en stor hage for å ha en tsjekkisk gjeterhund. Selv om de har et høyt energinivå, kan de tilpasse seg livet i en leilighet hvis de får tilstrekkelig med mosjon. Og, etter en aktiv dag vil de gjerne krølle seg opp ved siden av deg på sofaen.

Selv om turer er en fin måte å gi dem mosjon på, vil det ofte ikke være nok for å tilfredsstille deres energibehov. De bør også ha noe mer intensivt, som den kan få gjennom jogging, sykling og lek.

Mental stimulering gjennom lydighetstrening kan også være en effektiv måte å senke energinivået på. De elsker å lære, og vil ta imot trening like ivrig som i en lek.

Agility-trening og lignende hundekonkurranser kan også være en god aktivitet.

Bruksområder for bohemian shepherd

Tsjekkisk gjeterhund er en unik og sjarmerende rase. Med sitt høye energinivå og sosiale natur, har denne hunden et bredt spekter av bruksområder.

Selskaps-og familiehund

Tsjekkisk gjeterhund har et dypt ønske om å være en integrert del av familien. De trives best i hjem der de får mye selskap, enten det er mennesker eller andre kjæledyr. Ofte kommer de godt overens med andre hunder, katter og små kjæledyr i husholdningen.

Deres lojale og kjærlige natur gjør dem til et strålende valg for familier med barn. De har en stor kjærlighet for barn og vil både elske og beskytte de unge medlemmene av husstanden. Med sitt høye behov for sosialisering er det viktig å gi dem nok tid med familien, og de bør ikke etterlates alene i lange perioder.

Hundesport

På grunn av deres høye intelligens og energinivå, er tsjekkisk gjeterhund godt egnet for ulike aktiviteter som agility og lydighetstrening.

Stell av bohemian shepherd

Å ta vare på en tsjekkisk gjeterhund krever litt tålmodighet. Dette er hva du må passe på når det kommer til stell:

  • Pelsstell og røyting: Tsjekkisk gjeterhund røyter en del, spesielt i overgangen til sommer og vinter. Det kan nesten virke som om hele pelsen deres faller av i disse periodene. Selv utenfor disse røyteperiodene vil de fortsatt miste hår, så daglig børsting er lurt om du ikke vil at hele hjemmet skal være dekket av hundehår.
  • Ører og øyne: Ørene bør rengjøres minst en gang i uken med en fuktig klut for å forhindre opphopning av skitt og bakterier. Øynene bør også sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Tannhelse er viktig for alle hunderaser, inkludert tsjekkisk gjeterhund. Det anbefales å pusse tennene deres daglig for å forhindre tannproblemer og dårlig ånde. Husk også at et sunt kosthold er minst like viktig.
  • Kloklipp: Klørne deres bør trimmes regelmessig, ettersom lange klør kan bli ukomfortable for hunden og kan også skade møbler eller mennesker.
  • Bad: Tsjekkiske gjeterhunder trenger ikke hyppige bad. Å bade dem for ofte kan nemlig fjerne naturlige oljer fra pelsen deres. Derfor er det best å begrense badene til når hunden er synlig skitten eller lukter vondt.

Å starte disse rutinene mens de fortsatt er valper vil hjelpe dem å bli mer komfortable med prosedyrene når de blir voksne. Det vil gjøre stell langt enklere og mer behagelig for både deg og din firbeinte venn.

Fôr og kosthold

Tsjekkisk gjeterhund bør få mat av høy kvalitet, uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Kvalitetsfôr bidrar til å opprettholde hundens energinivå, styrke dens immunforsvar og sikre at den får alle de nødvendige næringsstoffene. Merker som VOM tilbyr slike kvalitetsprodukter. Alternativt kan eiere også vurdere å mate hunden med rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, som gir den naturlige proteiner og essensielle næringsstoffer.

Mengde mat

Å mate en tsjekkisk gjeterhund med riktig mengde mat er viktig for å unngå over- eller underfôring. En god tommelfingerregel for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en aktiv hund, kan kaloriinntaket økes noe. Regelmessig veiing av hunden vil hjelpe til med å justere matmengden etter behov.

Antall måltider

Fordeling av maten over 2-3 måltider i løpet av dagen kan forhindre overfôring og gi hunden jevn energi. Det er også viktig å huske på at man ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller intens trening – dette for å unngå fordøyelsesproblemer eller andre komplikasjoner.

Vanlige helseproblemer

Tsjekkiske gjeterhunder er som regel sunne og robuste dyr, men som med alle hunderaser, kan de være utsatt for bestemte helseproblemer. Selv om ikke alle individer av rasen nødvendigvis vil oppleve disse problemene, er det viktig å være informert om potensielle utfordringer når man vurderer denne rasen.

Noen av de vanligste helseproblemene som kan påvirke tsjekkiske gjeterhunder inkluderer:

  • Øreinfeksjoner
  • Øyelidelser
  • Hofteleddsdysplasi
  • Albueleddsdysplasi

Historien om bohemian shepherd

Tsjekkisk gjeterhund, også kjent som bohemian shepherd, har dype røtter i Tsjekkias historie som strekker seg tilbake til det tidlige 1300-tallet. Opprinnelig ble de avlet som vakt- og forsvarshunder til bruk under krig. Men takket være deres allsidighet, tok det ikke lang tid før de også ble brukt som gjeterhunder, en oppgave de utførte med stor dyktighet.

Til tross for deres lange historie og betydelige bidrag til regionen, begynte antallet av denne rasen å minske, og det fantes ingen bevisst avlsprogram for dem. Dette endret seg i 1984 – en tid da tsjekkiske gjeterhunder opplevde en renessanse i popularitet. Med deres mange ferdigheter og arbeidsvillighet, vokste etterspørselen etter dem blant både familier og enkelteiere. Det skulle likevel gå helt til 2019 før rasen endelig ble anerkjent av American Kennel Club (AKC).

Dyreplaneten
Logo