Raseprofil: Australian cattle dog

Australian cattle dog er en hunderase på 14 til 16 kg fra Australia. De er lovlige i Norge, men ikke godkjent som en rase i NKK. Australian cattle dog er energiske, intelligente og trenger mye mental stimulering for å unngå destruktiv atferd. De passer best for aktive eiere eller en jobb å gjøre da de trenger mye fysisk aktivitet.

Australian cattle dog kort informasjon

HunderaseAustralian cattle dog
OpprinnelseAustralia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid13-15 år
Høyde43-51 cm
Vekt14-16 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Australian cattle dogs er fylt med energi og samtidig avslappede i sitt vesen. De er ikke kravstore, og deres selvstendige natur lar dem underholde seg selv i ganske lang tid. Likevel – med en hjerne som massevis av intelligens, er kjedsomhet en ekte utfordring. Uten mental stimulering kan en australian cattle dog vise ødeleggende atferd.

Selv om de er uavhengige, trives disse hundene best med en jobb å gjøre. Tross alt er det skapt for å gjete hele dagen. De glitrer i hundesport og konkurranser på grunn av sin medfødte intelligens og bemerkelsesverdige atletiske evner, mens lydighetstrening gir dem den mentale stimuleringen de sårt trenger.

Når det kommer til lojalitet, overgår australian cattle dogs mange. Når man knytter et bånd med en slik hund, er det et bånd for livet. De vil forsvare familien sin uten å nøle. Med et naturlig beskyttelsesinstinkt, blir de ypperlige vakthunder. De har dingo-blod i årene, og en flokkmentalitet som gjør at de passer perfekt inn i familier hvor de binder seg nært til hvert familiemedlem.

Man må ikke glemme at disse hundene har gjeterinstinkter. Så hvis du har barn, må du ikke bli overrasket om hunden prøver å «gjete» dem i hagen. På grunn av dette instinktet kan de være nappere (der de napper forsiktig i hasene), en vane som kan trenes bort. Barn som vokser opp med en australian cattle dog, blir ofte livslange venner med dem. Hunden blir en trofast følgesvenn på mange eventyr, alltid ved barnets side.

Australian cattle dog ble avlet for arbeid og er virkelig laget for det. Intelligent, hardtarbeidende, og med et ønske om å glede sin eier. Alt dette gjør australian cattle dog til en svært lærevillig hund. Mange vil si de er en glede å trene, men eieren må likevel vise fasthet. Disse hundene kan vise sin uavhengighet hvis du viser svakhet. De fleste australian cattle dogs responderer godt på trening, takket være deres evne til å forstå det som forventes av dem.

Aktivitetsnivå og mosjon

Australian cattle dogs kan ved første øyekast fremstå som vedlikeholdsfrie, i hvert fall når det kommer til stell. Men, når det kommer til fysisk aktivitet, er bildet et helt annet.

Disse hundene er utrolig aktive, og de besitter en utømmelig energi. Opprinnelig ble de avlet for å være gjeterhunder som arbeidet utrettelig hver eneste dag i den nådeløse heten i den australske villmarken.

Om du ikke har tenkt til å sette en australian cattle dog i arbeid på en gård er det ditt ansvar å sørge for nok fysisk aktivitet. Dette gjør at de passer best for svært aktive personer og familier.

Det virker nesten som man ikke kan overanstrenge disse hundene. Uansett hvor mye du trener med dem, kan din australian cattle dog sannsynligvis håndtere mer. En daglig dose på minst to timer aktivitet er nødvendig for å holde denne rasen sunn, glad, og fri for atferdsproblemer.

Med mindre du løper 12-20 km hver dag kan det være lurt å ta deler av aktiviteten på sykkel og eventuelt i langrennssporet.

Bruksområder for australian cattle dog

Australian cattle dog er en rase som stråler når den får utfordringer og oppgaver å konsentrere seg om. Når den får tilstrekkelig med mosjon og stimuli, viser den sitt sanne potensial som en utmerket følgesvenn, enten det er som familiehund eller i ulike bruksområder.

Selskaps-og familiehund

Med riktig mengde mosjon og mentalt stimuli blir australian cattle dog en ypperlig selskaps- og familiehund. Deres trofaste natur betyr at de vil danne sterke bånd med alle familiemedlemmer, selv om de av og til kan vise en litt skeptisk holdning til fremmede. Dette skyldes deres iboende mistroiske natur. Men med riktig sosialisering, kan de bli gode følgesvenner for hele familien.

Gjeterhund

Der hvor australian cattle dogs virkelig utmerker seg, er i rollen som gjeterhund for storfe. Rasens opprinnelige formål var nettopp dette – å hjelpe til med bevegelse og kontroll av storfe på de vidstrakte australske ranchene. Med sitt skarpe blikk, raske reaksjonsevne og evne til å jobbe hele dagen under tøffe forhold, er de nesten uten sidestykke i denne rollen.

Lydighet og hundesport

Takket være sin intelligens og trenbarhet, egner australian cattle dogs seg utmerket til lydighetstrening og diverse hundesporter. De elsker utfordringer og kan raskt mestre kompliserte kommandoer og triks. Dette gjør dem til stjerner i konkurranser hvor presisjon, hurtighet og smidighet er viktige egenskaper.

Vakthund

Selv om dette ikke er deres primære bruksområde, kan australian cattle dogs også fungere som vakthunder. Deres naturlige skepsis til fremmede, kombinert med et beskyttende instinkt, gjør at de kan være effektive for å varsle om uønskede besøkende eller andre trusler mot hjemmet.

Stell av australian cattle dog

Å ta vare på en australian cattle dog er forholdsvis enkelt sammenlignet med mange andre raser. Selv om de krever regelmessig stell, er det lite som er komplisert eller tidkrevende.

  • Pelsstell og røyting: Australian cattle dogs røyter hele året rundt, men ikke veldig tungt. To ganger i året bytter de imidlertid ut hele pelsen, noe som kan føre til betydelige mengder løst hår i hjemmet. Selv i de største røyteperiodene, vil en lett børsting en eller to ganger i uken være tilstrekkelig for å hindre døde hår i å klumpe seg sammen.
  • Ører og øyne: Som med alle hunder, er det viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på infeksjon eller fremmedlegemer. Rengjøring kan gjøres ved behov med produkter spesielt designet for dette formålet.
  • Tannpleie: Tannhygiene er essensielt for å opprettholde hundens generelle helse. Regelmessig børsting av tennene kan forhindre tannstein, dårlig ånde og andre tannrelaterte problemer.
  • Kloklipp: Klørne til en australian cattle dog bør trimmes jevnlig for å forhindre at de blir for lange – noe som kan være ubehagelig for hunden og også føre til skader.
  • Bad: Til tross for sitt aktive liv, trenger australian cattle dogs sjelden bad. De er kjent for å være ganske rene av natur og krever kun bading ved behov, som etter å ha rullet seg i noe spesielt skittent eller stinkende.

Fôr og kosthold

En australian cattle dog er kjent for sitt høye energinivå og behov for konstant aktivitet. For at den skal fungere optimalt, kreves et næringsrikt kosthold. Å forstå hvordan og hva du skal fôre din australian cattle dog med vil ha stor innflytelse på hundens helse og levetid.

Kvalitetsfôr

For australian cattle dog, som med alle hunder, er kvalitetsfôr av viktig. Unngå fôr med fyllstoffer, soya, korn, mais, og andre unødvendige ingredienser. Disse kan ofte føre til allergier og fordøyelsesproblemer. Det anbefales å gi hunden mat fra anerkjente merker som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse gir essensielle næringsstoffer og proteiner som hunden trenger for å holde seg sunn.

Mengde mat

Hver hund er unik, men en god generell regel for å finne ut riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en australian cattle dog som veier rundt 15 kg, betyr dette cirka 520 kalorier per dag.

Men, australian cattle dog er normalt sett mye mer aktiv enn en gjennomsnittlig hund. Derfor vil du fort være nødt til å øke kaloriinntaket. Hvor mye kommer an på hvor aktiv hunden er, og kan være alt fra 50 til 300 kalorier ekstra hver dag.

Antall måltider

Å dele opp fôringen i 2-3 måltider om dagen kan bidra til å forhindre overfôring. Dette gir også hunden mulighet til å fordøye maten ordentlig mellom måltidene. Unngå å mate hunden rett før du skal ut på en lang tur eller en intensiv treningsøkt.

Vanlige helseproblemer

Australian cattle dogs er kjent for sin robusthet. Dette betyr at rasen generelt er sunn og hardfør. Likevel er det, som med de fleste hunderaser, noen helseproblemer som kan oppstå, selv om de ikke er spesielt vanlige for denne rasen. Her er noen av de mulige helseproblemene man bør være oppmerksom på:

  • Linseluksasjon: Dette skjer når linsen i øyet blir helt forflyttet fra sin normale posisjon på grunn av svekkede eller brutte støttebånd.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): Dette er en degenerering av øyets fotoreseptorceller som til slutt kan føre til blindhet.
  • Artritt: En betennelsestilstand i leddene som kan påvirke ett eller flere ledd, forårsake smerter og endre hundens atferd.
  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en tilstand hvor hoften og lårbenet ikke dannes korrekt, slik at lårbenet ikke passer ordentlig i hofteleddet, noe som kan forårsake smerte og begrense bevegelse.
  • Albueleddsdysplasi: Dette refererer til unormale forhold i albueleddet. Når de tre bena i leddet ikke passer sammen som de skal, kan det føre til feil vektfordeling, smerte og halthet.

Selv om disse helseproblemene kan påvirke en australian cattle dog, er det viktig å huske på at forebygging og tidlig diagnose kan bidra til bedre håndtering og behandling.

Størrelse og utseende

Australian cattle dog er en robust og muskuløs hund, kjent for sin kraft og utholdenhet. Når det kommer til størrelsen, varierer mankehøyden for hannhundene mellom 46-51 cm, mens tispene ligger mellom 43-48 cm i høyde. Gjennomsnittlig vekt for rasen ligger på 14-16 kg.

Når det kommer til farge, kan hunden være blå – enten ensfarget blå, blåmarmorert, eller blåspettet. Den kan også ha tegninger av sort, blå eller tan, spesielt på hodet. En annen variant er rødmarmorert, som har jevne røde flekker overalt, inkludert i underullen.

Dette er en hunderase med et særegent og karakteristisk utseende, hvor kombinasjonen av kraft, muskulatur og en vakker pels gir den et unikt preg. Samtidig viser dens øyne – mørkebrune, ovale og med et våkent og intelligent uttrykk – dens nysgjerrighet og vaktsomhet, spesielt når fremmede nærmer seg.

Historien om australian cattle dog

Den australske cattledogen har en fascinerende historie som startet med et ønske om å gjenskape den utdødde havnehunden, blue heeler, kjent for å drive kveg ombord i båtene.

På 1840-tallet oppsto behovet for en hund som kunne takle de ville og halvtamme buskapshjordene i Australia. Dette førte til at australian cattle dog ble avlet frem.

En betydelig bidragsyter til rasens utvikling var storoppdretteren T S Hall. Han krysset sletthårete blå merle-collier med den australske villhunden dingo. Resultatet var hårdføre hunder som kombinerte collieens robusthet med dingoens stille arbeidsmåte. Disse hundene hadde en særegen egenskap – de valgte å bite buskapen i bakbena, derav kallenavnet S K Heelers.

Rasen ble først kjent i Sverige i 1973, før den en stund senere kom til Norge.

Dyreplaneten
Logo