Raseprofil: Cavachon

Cavachon er en blanding mellom bichon frise og cavalier king charles spaniel. Blandingsrasen er en vennlig og hengiven hund med opprinnelse fra USA. Tidlig sosialisering er kritisk. De er intelligente og responderer godt på trening. Selv om de er energiske, kan de fungere i leiligheter så lenge de får minst en halvtime mosjon daglig.

Cavachon kort informasjon

HunderaseCavachon
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-15 år
Høyde23-33 cm
Vekt4-9 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Cavachon er en hybrid av ulike raser og byr på en unik blanding av egenskaper. Selv om det er mye variasjon innenfor rasen, er det noen trekk som går igjen. Mange beskriver cavachon som en hengiven, vennlig og mild hund med et lekent preg – egenskaper som gjør den til et utmerket familiemedlem og selskap.

Det som imidlertid er avgjørende for at en cavachon skal trives og oppføre seg bra, er tidlig sosialisering. Introduserer du valpen tidlig for mennesker, barn, andre hunder og dyr, vil den som oftest utvikle seg til å bli en trygg og avbalansert voksen hund. Uten denne viktige starten kan noen cavachoner bli sjenerte eller mindre tolerante overfor “inntrengere” i sitt personlige rom.

Cavachoner trives generelt best i selskap, og å være alene i lange perioder er ikke ideelt for dem. Derfor passer de best for en eier der det er noen hjemme mye av dagen, eller har mulighet til å ta med hunden på jobb.

Med riktig sosialisering fra en ung alder kan de bli gode lekekamerater for barn og komme godt overens med andre kjæledyr.

Når det kommer til lydighet, er det kjent at små hunder ofte krever litt mer tålmodighet. Men cavachoner er intelligente og ivrige etter å glede eieren sin, noe som gjør dem litt enklere å trene enn mer sta raser.

Under trening er det viktig å være kort, tydelig og konsekvent. Unngå negative tilbakemeldinger; positiv forsterkning virker best på denne rasen.

Aktivitetsnivå og mosjon

En cavachon er ganske så energisk og leken. Men, på grunn av sin lille størrelse er det lettere å holde dem i form enn det kanskje ville vært med større hunder. Størrelsen gjør det enkelt å leke med dem i en hage – eller til og med inne i en leilighet. Energinivået deres er en del av det som gjør dem til flotte kjæledyr for barn, da de hjelper hverandre med å bli slitne.

Ved siden av lek bør cavachon få en eller flere turer på totalt 40 minutter hver dag.

Stell av cavachon

Cavachons røyter ikke mye og regnes generelt som hypoallergeniske, men det er fortsatt noen aspekter ved stell du er nødt til å være oppmerksom på.

 • Pelsstell og røyting: Selv om cavachons ikke røyter noe særlig, krever deres mellomstore og litt krøllete hår regelmessig stell for å forhindre floker. Ved pelsstell er det lurt å starte med en pinnebørste og en slicker-børste for å være skånsom før man arbeider seg dypere inn i pelslagene.
 • Ører og øyne: Sjekk innsiden av ørene deres for å rengjøre eventuell skitt eller plantemateriale – og tørk det forsiktig bort med en fuktig klut. Det kan også være nødvendig å trimme pelsen, spesielt rundt øynene.
 • Tannpleie: Tannpleie er viktig for alle hunderaser, inkludert cavachon. Regelmessig børsting av tennene forhindrer tannstein og dårlig ånde.
 • Kloklipp: Det er essensielt å klippe klørne deres regelmessig for å forhindre rifter eller brudd.
 • Bad: Når du vil gi hunden din et bad, bør du bruke en mild hundesjampo for å beskytte huden deres mot irritasjon. Merk at du kun trenger å bade hunden din når den er synlig skitten eller lukter vondt.

Fôr og kosthold

Sørg for å velge kvalitetsfôr til din cavachon. Fôret bør være fritt for fyllstoffer, soya, korn, mais og lignende ingredienser som ikke gir optimal næring. Å fôre hunden med kvalitetsmat, for eksempel fra VOM, sikrer at den får de nødvendige næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

For å finne riktig mengde kalorier for din cavachon, kan du bruke følgende formel: vekt multiplisert med 30 pluss 70. For en cavachon på 7 kg blir det 280 kalorier hver dag.

Antall måltider

Det er best å dele den daglige fôrmengden i 2-3 måltider for å unngå overfôring. Ikke mat hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening – vent i stedet en stund for å unngå fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Cavachon er en blandingsrase som kan være disponert for noen av de samme helseproblemene som cavalier king charles spaniel og bichon frise – rasene den stammer fra. Selv om de fleste er generelt sunne, kan noen være utsatt for visse helseproblemer. Derfor er det viktig med god omsorg og regelmessige veterinærkontroller.

Noen av de vanligere helsebekymringene man bør være oppmerksom på hos cavachons inkluderer:

 • Hjertefeil
 • Syringomyelia
 • Atopisk dermatitt
 • Grå stær
 • Cushings syndrom
 • Patellaluksasjon

Å være informert om disse potensielle problemene vil bidra til å gi best mulig omsorg for din cavachon.

Dyreplaneten
Logo