Raseprofil: Poochon

Poochon er en blanding av bichon frise og puddel, med en vekt på 3 til 27 kg. De er hengivne, lekne og trives best i menneskelig selskap. Om de blir lenge alene kan de lett utvikle separasjonsangst. Med sin høye intelligens er de mottakelige for trening med positiv forsterkningsteknikker. Selv om de ofte er små, krever de daglig mosjon og mentale utfordringer.

Poochon kort informasjon

HunderasePoochon
OpprinnelseAustralia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde21-61 cm
Vekt3-27 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Poochon er en herlig blanding av to raser – bichon frise og puddel. Med slike foreldre kommer det ikke som noen overraskelse at poochon arver deres søte, hengivne og lekne temperament. 

Hver poochon er likevel en unik individ med sin egen personlighet. Noen kan være rolige og reserverte, mens andre er fulle av energi og nysgjerrighet. Uavhengig av hvilken side av spekteret de ligger på, har de fleste poochons en ting til felles – de elsker menneskelig selskap. Dette betyr at de kan finne det vanskelig å være alene i mange timer om dagen, og kan bli ensomme i slike situasjoner.

Poochons er også kjent for å være årvåkne og kan være litt for raske til å bjeffe hvis de hører uventede lyder – en arv fra sine foreldre som også er kjent for å være på vakt.

Når det kommer til trening, er poochons veldig intelligente og trenbare. Historisk sett ble bichons berømte som sirkushunder, og puddler er ansett som en av de smarteste hunderasene. Poochons er derfor naturlig mottakelige for positive treningsmetoder, som klikkertrening. Kombiner dette med velsmakende godbiter, og du har en ivrig elev klar til å lære!

Aktivitetsnivå og mosjon

Poochon er en liten, men energisk hund som arver sin livlighet fra begge foreldreraser. Selv om de er små i størrelse, betyr ikke det at de skal forbigås når det kommer til mosjon. For en sunn poochon kreves det minst to daglige turer, i tillegg til leketid – enten det er innendørs eller i friluft.

Lek og mosjon er ikke bare nødvendig for fysisk form, men det er også essensielt for hundens mentale helse og for å minimere potensielle atferdsproblemer.

For de poochons som viser en atletisk side – og det er mange av dem – kan trening for hundesport, som agility, være en utmerket måte å brenne av overflødig energi på. Slike aktiviteter kan ikke bare styrke båndet mellom eier og hund, men også tilby en herlig mulighet for poochonen til å vise sine naturlige talenter.

Stell av poochon

Poochon er kjent for sin myke og krusete pels. Selv om de er små i størrelse, krever de jevnlig stell for å holde dem både sunne og pene.

 • Pelsstell og røyting: Poochons med underpels krever oftere børsting enn de med enkel pels. Hver fjerde til åttende uke trenger de også en klipp, enten ved at du lærer det selv eller hos en profesjonell hundefrisør.
 • Ører og øyne: Det er viktig å undersøke poochon sine ører ukentlig for å sjekke om alt er som det skal. Om du legger merke til overflødig skitt eller rødhet, eller hvis poochonen rister på hodet eller klør seg ved ørene, bør du planlegge et veterinærbesøk. Bruk en ørerens som er tilpasset for kjæledyr for å rengjøre ørene ved behov.
 • Tannpleie: Regelmessig tannsjekk og børsting er viktig for å opprettholde god munnhygiene og forhindre tannproblemer.
 • Kloklipp: Hundens klør bør sjekkes og potensielt klippes annenhver uke for å forhindre overvekst og ubehag.

Vanlige helseproblemer

Poochon har blitt et populært valg for mange. Til tross for mange påstander om at krysning mellom to ulike raser automatisk resulterer i sunnere valper, er genetikk en kompleks vitenskap, og det er ingen garantier. I realiteten kan poochons være utsatt for arvelige sykdommer fra begge sine stamraser.

Fra bichon frise er det kjent at rasen være disponert for:

 • Allergier
 • Blæreinfeksjoner
 • Øreinfeksjoner
 • Tannsykdom
 • Patellaluksasjon
 • Katarakt og andre øyesykdommer

Fra puddel kan de være utsatt for:

 • Hofteleddsdysplasi
 • Øyesykdommer
 • Idiopatisk epilepsi
 • Sebaceous adenitis
 • Von Willebrands sykdom
 • Calve-Legg-Perthes sykdom
 • Patellaluksasjon

For å sikre sunn avl bruker ansvarsfulle oppdrettere sunne, godt avlede voksne rene raser for avl. De tester også for genetiske sykdommer som er vanlige for rasen for å unngå å overføre helseproblemer til valpene.

Historien om poochon

Poochonens historie er en smule mystisk og ikke særlig godt dokumentert. De første poochonene dukket sannsynligvis opp i Australia på 1990-tallet, i kjølvannet av «doodle»-trenden som startet med labradoodle.

Mange rene raser har blitt avlet frem over generasjoner basert på en bestemt standard – en skriftlig beskrivelse av ideelle fysiske og mentale egenskaper. Denne standarden sørger for forutsigbarhet i høyde, vekt, kroppsstruktur, farge, pels og temperament. Men poochon, som en blandingsrase, mangler en slik standardisert beskrivelse. Det betyr at utseende og oppførsel kan variere betydelig fra hund til hund.

En poochon som er et 50-50 resultat av en ren bichon frise og en ren dvergpuddel, kan likne mer på den ene eller den andre rasen – eller avvike fra begge. Men siden de to stamrasene ligner hverandre både i utseende og temperament, vil poochoner ofte vise frem trekk som minner om begge.

Dyreplaneten
Logo