Raseprofil: Bordoodle

Bordoodle er en blandingsrase som er kjent for sin gode læringsevne og ønske om å behage. Den er sosial, beskyttende, og trives med både mennesker og andre kjæledyr. Regelmessige turer og mental trening er essensielt for rasens velvære. Bordoodle er en blanding mellom border collie og puddel, og veier mellom 12 og 25 kg.

Bordoodle kort informasjon

HunderaseBordoodle
OpprinnelseUSA, Australia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid11-16 kg
Høyde30-56 cm
Vekt13-25 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Bordoodle, som er en blanding mellom border collie og puddel, utmerker seg med sin hurtige innlæringsevne – det er sjelden man må lære den noe to ganger. Med et brennende ønske om å behage, setter denne hunden virkelig pris på ros og vil nesten gjøre hva som helst for å få anerkjennelse. Den har en brusende personlighet, kombinert med et langt oppmerksomhetsspenn og en solid arbeidsmoral. Bordoodle blir ofte motivert av mat, noe som gjør godbiter til et utmerket verktøy under treningsøkter.

Denne blandingsrasen er svært sosial, noe som betyr at de kommer overens med alle som behandler dem godt. De er like glade i å leke med barna i hagen som de er i å kose seg med bestemor i sofaen.

På grunn av deres beskyttende natur overfor familien, er tidlig sosialisering viktig for å sikre positive interaksjoner med gjester.

Bordoodle er både mild og vennlig, med en bekymringsløs holdning som barn setter pris på. De kan tilpasse seg både den aktive livsstilen til enkeltindivider og par, samt roligere dager med dem som foretrekker avslapning. Med andre kjæledyr er de fleksible og trives i selskap med både hunder og katter.

Når det kommer til trening, er bordoodle et naturtalent. Deres intelligens gjør det enkelt å undervise dem i lydighet – selv barn kan med suksess lære dem kommandoer som «sitt» og «bli». 

Selv om de er velegnet for agilitytrening, kan den avslappede naturen dempe interessen for sporten. Fokus på grunnleggende lydighet vil derimot gi en velfungerende og tilpasningsdyktig hund i hverdagen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bordoodle trenger ikke nødvendigvis mye daglig mosjon, men trives med et par turer om dagen. Dette betyr imidlertid ikke at en bordoodle ikke kan leve et svært aktivt liv – de kan glede seg over regelmessige fotturer, campingturer og svømmeturer i havet eller innsjøen.

På grunn av rasens intelligens, trenger hjernen like mye trening som kroppen deres. I tillegg til regelmessige turer, bør bordoodle derfor også få mental trening innendørs gjennom lek og lydighet. Leketid i hagen eller parken med andre hunder er også en god idé – dette hjelper dem med å forbrenne energi og holder hunden sosialisert.

Stell av bordoodle

Å ta vare på en bordoodle krever regelmessig stell grunnet den lange pelsen. Eiere bør være forberedt på å stelle hunden både hjemme og hos profesjonelle pelspleiere.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til bordoodle kan lett floke seg og danne knuter. Det er viktig med ukentlig børsting for å unngå dette. Uten god pelspleie kan rasen raskt se ustelt ut. De fleste bordoodles trenger også en hårklipp innimellom for å hindre pelsen fra å filte seg.
  • Ører og øyne: Ukentlig rengjøring av ørene er essensielt for å forebygge infeksjoner. Øynene trenger også jevnlig tilsyn og rens.
  • Tannpleie: Det er viktig med jevnlig børsting av tennene for å opprettholde god munnhygiene og forhindre tannsykdom. Et sunt kosthold vil også virke forebyggende.
  • Kloklipp: Bordoodles klør bør klippes av og til. Hvor ofte avhenger av hundens aktivitetsnivå, men det er essensielt for å forhindre at de blir for lange.
  • Bad: Det er verdt å merke seg at bordoodle kan trenge et bad av og til, spesielt hvis de blir skitne eller lukter dårlig. Eiere kan vurdere å bade hunden avhengig av behov, men pass på at du ikke bader dem for ofte.

Vanlige helseproblemer

Bordoodle er generelt en sunn rase og er ikke spesielt utsatt for noen rasespesifikke helseproblemer. Likevel kan generelle helseutfordringer oppstå avhengig av flere faktorer, inkludert hundens alder, generelle helse, kosthold og aktivitetsnivå. Noen av de vanlige helseproblemene som kan påvirke en bordoodle inkluderer:

  • Allergier: Som mange andre hunderaser, kan bordoodles utvikle allergier. Dette kan manifestere seg i form av hudproblemer, kløe eller fordøyelsesproblemer.
  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en genetisk lidelse som kan påvirke bordoodles, hvor hoftene ikke utvikler seg korrekt. Dette kan føre til smerte og leddproblemer senere i livet.
  • Progressiv retinal atrofi:  Dette er en øyesykdom som gradvis fører til blindhet. Det begynner ofte med nattblindhet før det utvikler seg til fullstendig blindhet.

Det er viktig for eiere av bordoodles å være oppmerksomme på disse potensielle helseproblemene og sørge for regelmessige veterinærkontroller for å oppdage og håndtere eventuelle utfordringer tidlig.

Alternativer til bordoodle

Å finne den perfekte hunden som passer til din livsstil kan være en utfordring. Selv om bordoodle er et populært valg for mange, finnes det flere alternative raser som også kan være en god match.

Goldendoodle

Goldendoodle stammer fra krysningen mellom golden retriever og puddel. Denne blandingsrasen ble først populær i Nord-Amerika og Australia på 1990-tallet. Hovedmålet med avlingen var å kombinere de beste egenskapene fra begge foreldreraser.

Goldendoodle er kjent for sitt vennlige temperament og intelligens. Selv om de er omgjengelige og kjærlige, har de høye krav til både fysisk mosjon og mental stimulering. Pelsen varierer avhengig av hvilken type puddel som er brukt i avl.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo, også kjent som den italienske vannhunden, er en apporterende fuglehund med en fremragende luktesans. Den stammer fra Romagna-regionen i Italia.

Denne rasen er kjent for sitt energiske og entusiastiske lynne. De er nysgjerrige og elsker å lære nye ting. Med riktig trening kan de være fantastiske familiehunder, og de har også en naturlig nese for trøfler.

Spansk vannhund

Spansk vannhund er en flerbruksrase, kjent for sitt arbeid både som apporterende fuglehund og gjeterhund. Den har sin opprinnelse fra Spania.

Med sitt sterke og lojale lynne er spansk vannhund en rase som ønsker å jobbe. De knytter seg sterkt til sine eiere, og deres atletiske natur gjør dem ideelle for en rekke hundesporter, spesielt vannaktiviteter.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer bordoodle fra?

Bordoodle har sin opprinnelse fra USA og Australia.

Er bordoodle en offisielt godkjent rase?

Nei, bordoodle er ikke en offisielt godkjent rase.

Hvordan er bordoodles temperament?

Bordoodles har en brusende personlighet med et langt oppmerksomhetsspenn og en solid arbeidsmoral. De er sosiale, milde, vennlige og har en beskyttende natur overfor sin familie.

Hvor ofte må en bordoodle stelles?

På grunn av deres lange pels, bør bordoodles børstes ukentlig, og mange trenger en hårklipp innimellom for å hindre pelsen fra å floke seg.

Hvilke helseproblemer er bordoodles utsatt for?

Selv om de generelt er sunne, kan bordoodles oppleve helseproblemer som allergier, hofteleddsdysplasi og progressiv retinal atrofi.

Hvordan går bordoodles overens med andre dyr?

De er fleksible og trives i selskap med både andre hunder og katter.

Dyreplaneten
Logo