Raseprofil: Borador

Borador er en blanding av border collie og labrador retriever med opprinnelse fra Storbritannia. Den er kjent som en familievennlig hund, men kan vise gjeterinstinkter. Boradoren er utadvendt, elsker selskap, og er ivrig etter å behage. Rasen krever betydelig aktivitet, med minst to timer gåtur hver dag, eller noe kortere, mer intensiv aktivitet.

Borador kort informasjon

HunderaseBorador
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-14 år
Høyde45-60 cm
Vekt18-26 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Mange som er glad i borador vil påstå at denne blandingsrasen virkelig er en familiehund. Denne godt proporsjonerte vennen er ivrig etter å glede, og den deltar like gjerne i agilitykonkurranser som den koser seg på sofaen – forutsatt at det er sammen med familien.

Faktisk er de så utadvendte at de ofte vil hilse på fremmede med en viftende hale. Dette gjør dem mer til selskapshunder enn vokterhunder. Selv om boradoren er utrolig mild, kan instinktene fra border collie komme til syne, og de kan prøve å gjete mindre familiemedlemmer, enten det er barn eller andre dyr. Enhver småbiting relatert til gjeterinstinkter kan enkelt dempes med positiv forsterkning og opplæring.

Borador er en ekstremt utadvendt rase og er veldig hengiven. Den blir raskt en del av familien og liker å leke og løpe rundt i hagen.

Videre kommer borador generelt godt overens med andre kjæledyr og elsker å leke. Ikke så rart, ettersom både border collie og labrador retriever generelt er sosiale raser (og spesielt sistnevnte). Vær derimot oppmerksom på gjeteratferd, noe som potensielt kan virke skremmende for noen dyr.

Når det kommer trening, er borador utrolig intelligent. De kan lære mange nye kommandoer ved første forsøk. De er også i stand til komplekse flertrinnsoppgaver og vil hente avisen og tøflene dine på null komma niks. Som alltid er positiv forsterkning ved hjelp av godbiter og masse ros den beste måten å oppnå resultater. En konsekvent treningsplan er også viktig, og mange mislykkes uten en.

Aktivitetsnivå og mosjon

Borador trenger en god dose aktivitet for å holde seg sunn og glad. En vanlig spasertur er vanligvis ikke nok mosjon for disse hundene, og det ville kreve én til to timer med aktivitet hver dag. Sikt mot sistnevnte hvis du rusler på tur, mens du kan klare deg med én til halvannen om du går i raskt tempo, jogger eller sykler.

Henteleker og annen intensiv lek kan bidra til å redusere lengden på turene – og det samme kommer til for eksempel vannleker. Borador er normalt sett en utmerket svømmer. Så om du bor i nærheten av et vann, kan svømming være en flott aktivitet for hunden.

Aktivitet og mosjon er ikke bare viktig for å holde hunden i god fysisk form, men det bidrar også til å fremme helsen og redusere atferdsproblemer. Derfor er det viktig å sørge for at din borador får den mengden mosjon den behøver og varierte aktiviteter som passer til rasens energinivå og nysgjerrighet.

Stell av borador

Å ta godt vare på en borador krever oppmerksomhet til noen spesifikke områder. Dette inkluderer alt fra pelsstell til tannpleie. Her følger noen anbefalinger for stell av denne hunden:

  • Pelsstell og røyting: Boradoren arver ofte trekk fra border collie-forelderen og røyter ikke mye. En ukentlig børsting av hunden bør vanligvis være tilstrekkelig. Avhengig av arv kan borador ha alt fra kort til mellomlang pels. Noen kan ha lengre pels hvis de har flere trekk fra border collie. Heldigvis er begge pelstypene enkle å stelle.
  • Ører og øyne: Det er viktig å være oppmerksom på ørevoks. Voksen bør forsiktig fjernes med en fuktig klut for å redusere risikoen for øreinfeksjon.
  • Tannpleie: Tennene til en borador bør børstes regelmessig for å opprettholde god munnhygiene og forebygge tannproblemer. Et sunt kosthold og et storfebein vil også kunne rense tennene til hunden naturlig.
  • Kloklipp: Det er viktig å klippe klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange og skaper ubehag for hunden.

Fôr og kosthold

Det er avgjørende å gi din borador kvalitetsfôr. Unngå matvarer som inneholder fyllstoffer, soya, korn, mais og andre ingredienser som ikke bidrar til hundens ernæringsbehov. Vurder hundemat fra merker som VOM eller matkilder som rent kjøtt – for eksempel kjøttdeig og innmat. Disse gir de nødvendige næringsstoffene uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

For å bestemme den rette mengden kalorier boradoren din trenger, kan du gange hundens vekt med 30 og legge til 70. For en borador som veier mellom 18 til 26 kg, vil dette gi et daglig kaloriinntak mellom 610 og 850 kalorier. Dersom hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på dette, anbefales det å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det er ideelt å dele boradorens daglige matinntak over 2-3 måltider for å unngå overfôring. Men husk – unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening. Dette kan forhindre potensielle fordøyelsesproblemer eller ubehag for hunden under aktiviteten.

Vanlige helseproblemer

Borador er en robust hunderase, men som med alle raser kan den være disponert for visse helseproblemer. Dette skyldes i stor grad arvelige faktorer fra både border collie og labrador. Selv om de fleste boradorene generelt er sunne, kan enkelte være utsatt for noen helseutfordringer. Derfor er det viktig med god helseoppfølging og regelmessige veterinærkontroller.

Noen av de vanligste helseproblemene boradoren kan oppleve inkluderer:

  • Collie eye anomaly: En genetisk øyesykdom som kan påvirke synet.
  • Albueleddsdysplasi: En felles lidelse som kan føre til leddbetennelse og smerter i albuen.
  • Hofteleddsdysplasi: En annen felles lidelse der hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan forårsake smerte og leddgikt over tid.
  • Hypotyreose: En tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer tilstrekkelig med hormoner, noe som kan påvirke hundens stoffskifte.

Alternativer til borador

Alternativer til borador kan være mange, avhengig av hva man søker hos en hund. Både border collie, labrador retriever og boxador kan være gode valg, avhengig av hvilke egenskaper man verdsetter mest.

Border collie

Border collie stammer fra 1800-tallet og har sin opprinnelse i grenseområdet mellom England og Skottland. Rasen er kjent for å være ekstremt intelligent, energisk og fokusert. Ikke bare anses den som den fremste gjeterhunden, men den regnes også som en av de smarteste hundene i verden.

Labrador retriever

Labrador retriever har sin opprinnelse fra Newfoundland i Canada. Rasen ble formelt anerkjent tidlig på 1900-tallet og har vært kjent som en fremragende apporterende hund. Den har en rekke bruksområder, fra jakt til terapiarbeid.

Boxador

Boxador er en blanding mellom boxer og labrador retriever, og kombinerer de beste trekkene fra begge rasene. Selv om den har eksistert i mange år, begynte offisielt avlsarbeid først på 1990-tallet. Boxador er kjent for å være intelligent og veldig lojal mot sin familie.

Historien om borador

Borador kan ha oppstått naturlig gjennom tidene, men det var først i begynnelsen av 2000-tallet at oppdrettere begynte med intensjonen å krysse border collie og labrador retriever – sannsynligvis i Nord-Amerika. Bakgrunnen for denne bevisste krysningen var trolig ønsket om å skape en intelligent og familievennlig hund. Begge foreldreraser er kjent som arbeids- og gjeterhunder, og kombinasjonen av de to resulterer i en smart og kjærlig hund.

Som følge av deres tiltalende egenskaper og økende popularitet, fortsatte oppdrettere å produsere boradorer for å møte den stigende etterspørselen. Dette beviser nok en gang at når to fantastiske raser kombineres, kan resultatet være en bemerkelsesverdig hund – både i karakter og utseende.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer boradoren fra?

Boradoren har sin opprinnelse fra Storbritannia, men ble først bevisst krysset av oppdrettere i Nord-Amerika i begynnelsen av 2000-tallet.

Hva er en borador?

En borador er en blandingsrase med border collie- og labrador retriever-foreldre.

Hvilket lynne har borador?

Boradoren er en utadvendt, familievennlig hund som er ivrig etter å glede. De er gode selskapshunder, men kan vise gjeterinstinkter, spesielt rundt mindre familiemedlemmer.

Hvor mye mosjon trenger en borador?

Boradoren trenger betydelig aktivitet, helst halvannen til to timer aktivitet hver dag. De elsker også aktiviteter som svømming, henteleker og gjemsel.

Hvilken type fôr anbefales for boradoren?

Det anbefales å gi boradoren kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya og korn.

Dyreplaneten
Logo