Raseprofil: Westiepoo

Westiepoo er en aktiv, nysgjerrig og vennlig hund på 9 til 14 kg. Selv om den ikke er av stor størrelse, kan den være uberegnelig rundt små barn. Den krever daglig mosjon, trives best med fri boltreplass, og er lettlært, men kan ha terrierinstinkter som graving. Blandingsrasen kommer fra west highland white terrier og puddel.

Westiepoo kort informasjon

HunderaseWestiepoo
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid13-15 år
Høyde28-43 cm
Vekt9-14 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Westiepoo, kjent for sitt våkne og vennlige vesen, utstråler en nysgjerrighet som kan være forlokkende – både for eieren og hunden selv. Selv om den til tider kan fremstå som uavhengig og tilbaketrukket, bærer den på en dyp lojalitet og ømhet overfor sin familie. Mye av dette kan tilskrives dens arv fra west highland white terrier, som har en forkjærlighet for å grave og jakte på mindre dyr. På den annen side kan mellompuddelens rolige temperament også skimtes i westiepoos atferd, spesielt da den mangler det samme jaktinstinktet.

Én ting er i hvert fall helt sikker, westiepoo elsker oppmerksomhet. Enten det er lek i hagen eller en lang spasertur, ønsker denne hunden å være i sentrum av familieaktiviteten. Men på grunn av sin terrierarv, kan den til tider vise en uberegnelighet som kanskje ikke alltid passer godt med små barn. Her er i hvert fall tidlig sosialisering nøkkelen. Ved å lære både barn og hund å forstå og respektere hverandres grenser, kan man skape grunnlaget for et godt forhold.

Det er også verdt å merke seg at westiepoos intelligens og lekne natur gjør den svært god til å lære. Men uten riktig veiledning, kan terrierinstinktet kicke inn, noe som fører til uønsket graving eller jag etter små dyr. Det anbefales å investere tid i tidlig trening – spesielt for å få inn kommandoer som «kom her» og «la være». Med fast, men positiv tilnærming, vil du finne at westiepoo er både en glede å ha og å trene.

Aktivitetsnivå og mosjon

Westiepoo er utrolig aktive hunder som trives best med muligheter for utendørsaktiviteter. De krever minst én lang tur hver dag, og det å kunne boltre seg fritt i en inngjerdet hage er nærmest et must.

Selv om de kan tilpasse seg både by- og landmiljøer, vil en hage være ideelt. Denne hunden vil nemlig benytte enhver anledning til å utforske, grave og rote rundt, takket være sin terrierarv.

I tillegg bringer den med seg en kjærlighet for løping og apportering fra sin puddelforelder. Det er derfor viktig å sørge for at en westiepoo får tilstrekkelig med mosjon og stimulering – ikke bare for å opprettholde en god fysikk, men også for å fremme god helse og forhindre atferdsproblemer.

Enten det er lek i hagen, en energisk løpetur eller apportering, vil all aktivitet bidra til en lykkelig og sunn hund. Så – jo mer plass en westiepoo har å utfolde seg på, desto bedre vil den trives.

Stell av westiepoo

Stell av en westiepoo er viktig for å sikre hundens velvære og helse. Selv om den røyter minimalt, krever pelsen regelmessig pleie og oppmerksomhet.

 • Pelsstell og røyting: Til tross for at westiepoo er kjent for å røyte lite, vokser pelsen – som kan være enten enkel eller dobbel – i raskt tempo. Daglig børsting forhindrer floker, og det anbefales å gi hunden en hårklipp hver sjette til åttende uke.
 • Ører og øyne: Ørene bør sjekkes og rengjøres jevnlig. Dersom håret rundt øret holdes langt, kan det kreve ekstra oppmerksomhet. Fjern voks eller skittoppbygging, men se også etter borrelås, flått og andre parasitter som kan ha festet seg.
 • Tannpleie: Det er viktig å holde westiepoos tenner rene for å forebygge tannkjøttsykdommer. I tillegg gir en god tannhygiene fordelen av en friskere pust for din firbente venn.
 • Kloklipp: Selv om du bør inspisere og trimme westiepoos klør av og til, vil disse aktive hundene sannsynligvis slite dem naturlig. Men regelmessig klipping forhindrer ubehagelige sprekker.
 • Bad: Selv om teksten ikke gir spesifikke råd om bading, er det generelt viktig å sørge for at en westiepoo ikke bader for ofte, da dette kan tørke ut huden. Men regelmessig bading med en mild hundesjampo kan hjelpe med å holde pelsen ren og pen.

Vanlige helseproblemer

Westiepoo er generelt ansett som en sunn blandingsrase, men som med alle raser kan det oppstå visse helseproblemer. Selv om begge foreldreraser, puddel og west highland white terrier, har kjente helsebekymringer, har westiepoo en tendens til å være sunnere enn begge sine stamraser. Dette betyr dog ikke at de er immune mot helseutfordringer. Her er en liste over potensielle helseproblemer du bør være oppmerksom på som westiepoo-eier:

 • Addisons sykdom
 • Patellaluksasjon
 • Hudlidelser
 • Stoffskifteproblemer
 • Sebaceous adenitis (SA)
 • Grå stær
 • Døvhet
 • Enzymmangel
 • Calvé-Legg-Perthes sykdom
 • Lyskebrokk
 • Epilepsi
 • Nyresykdom eller nyresvikt
 • Kobbertoksikose

Selv om noen av disse helseproblemene kan virke skremmende, er det viktig å huske på at regelmessige veterinærbesøk og god forebyggende helseomsorg kan bidra til å minimere risikoen for at hunden din utvikler disse tilstandene.

Alternativer til westiepoo

Hvis du er ute etter en hundelignende westiepoo, er det mange alternativer å vurdere. Her er noen raser som kommer fra Skottland, som kan være akkurat det du leter etter.

Cairn terrier

Cairn terrier er kjent for sitt vennlige og muntre vesen. Den elsker å være en del av familiens hverdag, og blir lett knyttet til sine mennesker. Tidlig sosialisering og regelmessig lydighetstrening er avgjørende for denne rasen. Når du inviterer ham inn i familien, får du en kjærlig følgesvenn som også kan være en pålitelig vakt.

Skye terrier

Skye terrier utmerker seg med sin dype lojalitet og unike personlighet. Den er reservert mot fremmede, men er dypt lojal mot sin familie og nære venner. Tidlig sosialisering er viktig for denne rasen, samt en konsekvent oppdragelse med klare grenser.

Skotsk terrier

Skotsk terrier er en energisk og robust rase, kjent for sin lojalitet mot sin familie. Den har en hjertevarm personlighet og blir ofte sett på som en stor hund i en liten kropp. For å få det beste ut av en skotsk terrier, er tidlig sosialisering og en konsekvent oppdragelse viktig.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer westiepoo fra?

Westiepoo har sin opprinnelse fra USA.

Hva er en westiepoo?

En westiepoo er en blandingsrase med foreldre fra west highland white terrier og puddel.

Hvor lenge lever en westiepoo i gjennomsnitt?

En westiepoo har en gjennomsnittlig levetid på 13-15 år.

Hvordan er lynnet til en westiepoo?

Westiepoo er kjent for sitt våkne og vennlige vesen, og den utstråler en nysgjerrighet kombinert med lojalitet og ømhet overfor sin familie.

Hvor ofte bør en westiepoo få mosjon?

Westiepoo er aktive hunder og bør få minst én lang tur hver dag. De trives best med utendørsaktiviteter.

Dyreplaneten
Logo