Raseprofil: Whoodle

Whoodle er en blanding av puddel og wheaten terrier med en levetid på 12 til 15 år. De er intelligente og kan utfordre eieren hvis de merker usikkerhet. Men whoodle er likevel en kjærlig hund med et høyt energinivå. Positiv forsterkning er nøkkelen til en lydig hund. En voksen whoodle vil veie mellom 9 og 20 kg.

Whoodle kort informasjon

HunderaseWhoodle
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde40-50 cm
Vekt9-20 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Whoodle, en blanding av puddel og irish softcoated wheaten terrier, er hunder med høy intelligens – en naturlig arv fra begge foreldrene. Med en skarp hjerne kommer også en viss selvsikkerhet; disse hundene vil raskt merke om du ikke gir kommandoer med selvtillit.

Selv om de kan forstå treningssignaler i løpet av et øyeblikk, vil en whoodle raskt utfordre deg dersom den oppfatter usikkerhet. De er dog ikke slemme. Istedenfor vil de ganske enkelt følge sin egen vilje, noe som kan resultere i atferdsproblemer, særlig med tanke på wheaten terrierens sterke jaktinstinkt.

Selv om whoodle elsker oppmerksomhet og er kjærlige, har de også et høyt energinivå. Man bør være oppmerksom på instinktet for å jage, selv om de sjelden er aggressive. Dette jaktinstinktet kan komme som en overraskelse for katten din, som plutselig finner at den blir jaget rundt i huset.

Til tross for at whoodle kan være noe trass, er de fleste sosiale og kommer godt overens med andre hunder. Regelmessig trening og tidlig sosialisering er derfor avgjørende. Det er viktig å være konsekvent, men samtidig alltid belønne hunden for god oppførsel. En whoodle lærer best gjennom positiv forsterkning – en streng, kritisk tilnærming vil bare gi deg en skuffet hund og en dårlig treningsøkt.

Aktivitetsnivå og mosjon

Whoodle har et høyt aktivitetsnivå og krever dermed en god porsjon daglig mosjon. Forvent å dedikere tid til å gi dem den fysiske aktiviteten de behøver. Minst en times moderat fysisk aktivitet daglig er essensielt for å møte deres energibehov.

En lang, daglig tur er et minimum. Selv om en rask gange anbefales, bør den også få frihet til å stoppe opp og snuse rundt innimellom. Dette stimulerer ikke bare nesen, men også hjernen, og tilbyr en balansert kombinasjon av fysisk og mental trening.

Apropos mental trening, er det ikke bare kroppen som trenger det – whoodles trenger også mental stimulering. Puslespill, lydighet og lek er fantastiske måter å utfordre hjernen deres på. Ved å sørge for mental aktivitet kan man kanskje spare litt på den fysiske delen – men det er viktig å ikke spare for mye.

Stell av whoodle

Å ta vare på en whoodle krever dedikasjon og kunnskap, spesielt med tanke på deres spesielle pels. Disse hundene bærer med seg både stolte og kravstore gener fra sine foreldre.

  • Pelsstell og røyting: Mange whoodles er hypoallergene og røyter ikke, takket være deres puddel-foreldre. Likevel er ikke det en garanti – og det er lurt å dobbeltsjekke med oppdretteren. Uavhengig av røyting må en whoodle børstes minst en gang i uken, eller oftere hvis pelsen er lang og lurvete. Klipp et par ganger i året er også nødvendig – enten hos en hundefrisør eller ved å lære det selv.
  • Ører og øyne: Som med alle hunder, trenger en whoodle regelmessig rengjøring av ører for å forebygge infeksjoner.
  • Tannpleie: God munnhygiene er viktig for helsen til hunden. Regelmessig tannbørsting bidrar til å forebygge tannsykdommer.
  • Kloklipp: Klørne på en whoodle bør trimmes regelmessig for å hindre overvekst og ubehag.
  • Bad: Whoodle har en tendens til å tiltrekke seg skitt og søle. Hvis hunden har vært ute og lekt, kan det godt hende den trenger et bad. Men utover slike tilfeller bør et bad hver annen måned være tilstrekkelig.

Vanlige helseproblemer

Whoodles regnes generelt som sunne hunder, men de kan også oppleve enkelte helseproblemer som er vanlige for rasen. Som med alle hundetyper er det viktig med god omsorg og jevnlige veterinærkontroller for å oppdage og forebygge eventuelle sykdommer tidlig.

Noen av de mest kjente helseproblemene hos whoodle inkluderer:

  • Øyeinfeksjoner og sykdommer
  • Nyreproblemer
  • Addisons sykdom
  • Retinal atrofi

Hver hund er unik, og det er essensielt å være oppmerksom på eventuelle endringer i hundens atferd eller helse, da det kan indikere et underliggende problem.

Alternativer til whoodle

Mange hundeentusiaster er ute etter en følgesvenn som kombinerer de beste egenskapene fra forskjellige raser. Whoodle er en slik hund, men det er flere andre blandingsraser og raser som også kan være gode alternativer.

Aussiedoodle

Aussiedoodle er resultatet av krysset mellom en australian shepherd og en puddel. Denne blandingen gir en hund med opprinnelse fra Australia som er både intelligent og familievennlig. Takket være dens vennlige natur er aussiedoodle en utmerket følgesvenn for familier med barn.

Aussiedoodle er en mellomstor hund og blir gjerne mellom 11 og 32 kg tung. Pelsen krever jevnlig vedlikehold for å forhindre floker.

Spansk vannhund

Spansk vannhund er en hunderase med røtter i Spania. Som navnet antyder, er de dyktige svømmere, men de er også kjent for å være gode apporterende fuglehunder. Med sin allsidighet kan de brukes til en rekke aktiviteter, inkludert som gjeterhunder og innen hundesport.

Den spanske vannhunden  blir normalt mellom 14 og 22 kg. Den har en halvlang pels og en forventet levetid på 8 til 14 år. Denne rasen er kjent for sitt arbeidsvillige og lojale lynne, som gjør den til en utmerket treningspartner.

Australian labradoodle

Australian labradoodle er en unik blanding av flere forskjellige raser: puddel, labrador retriever, irsk vannspaniel, curly coated retriever, amerikansk cocker spaniel og engelsk cocker spaniel. Denne kombinasjonen resulterer i en intelligent, energisk og barnevennlig hund.

Denne blandingsrasen kan veie så lite som 7 kg, og så mye som 30 kg. Den har langhåret pels som krever regelmessig stell for å forhindre floker.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer whoodle fra?

Whoodles kommer opprinnelig fra USA.

Hva er whoodle en blanding av?

Whoodle er en blanding av puddel og irish softcoated wheaten terrier..

Hvor lenge lever en whoodle i gjennomsnitt?

En whoodle har en gjennomsnittlig levetid på 12-15 år.

Hvordan er lynne og oppførsel til whoodle?

Whoodle er intelligente og kjærlige hunder, men kan også vise en viss selvsikkerhet. De trenger konsekvent trening og positiv forsterkning for å bli veloppdragne hunder.

Hvor mye mosjon trenger en whoodle daglig?

En whoodle krever minst én time med moderat fysisk aktivitet hver dag.

Dyreplaneten
Logo