Raseprofil: Haldenstøver

Haldenstøver, tidligere kjent som ankerstøver og bisseberghund, er en norsk hunderase som er brukt til jakt på hare, rødrev og gaupe. Den oppsto i Østfold på 1800-tallet og gjorde det bra frem til 1930. Et år senere kom det hundepest til Norge som nesten utryddet rasen, men Oscar H. Nylænde klarte å redde den.

Haldenstøver fakta

HunderaseHaldenstøver
OpprinnelseNorge
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde50-60 cm
Vekt17-25 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Som en mellomstor hund har haldenstøveren en ideell størrelse for sine oppgaver på jakt. Hannene strekker seg til en mankehøyde mellom 52 og 60 cm, mens tispene er litt mindre og måler mellom 50 og 58 cm. Vekten er oftest mellom 17 og 25 kg, noe som gir dem den nødvendige smidigheten i skogen. Noen individer kan imidlertid veie opptil 35 kg, men dette kan føre til problemer på jakt, spesielt når de skal jakte i snø.

Pels

Haldenstøverens pels er kort og tett, et perfekt panser mot det røffe norske klimaet. Underpelsen er tykk og gir god isolasjon, mens overpelsen er rett og motstår både vind og vær. 

Fargemønsteret er i hovedsak hvitt, dekorert med større flekker og mindre rødbrune tegninger spredt rundt på kroppen. Denne beskjedne fargepaletten gjør at hunden smelter harmonisk inn i det norske landskapet.

Hale

Haldenstøverens hale er en forlengelse av ryggraden, kraftig ved roten og avsmalnende mot tuppen. Den bærer den med en viss eleganse; aldri for høyt, aldri for lavt.

Når hunden er i aksjon, gir halen ytterligere balanse og fremhever den strømlinjeformede kroppen. Som et visuelt signal kan halen også fortelle mye om hundens følelsesliv og intensjoner.

Lynne, trening og lydighet

Haldenstøveren er en hund som er full av liv og glede. En lojal og pålitelig venn som har en naturlig tillit til menneskene rundt seg. Kjent for sin omgjengelige natur, fungerer den godt som familiehund og viser en særlig snillhet mot både store og små barn.

Til tross for den vennlige fasaden, må man ikke glemme at haldenstøveren er en jakthund innerst inne. Den har et utrettelig energinivå og en bemerkelsesverdig utholdenhet, spesielt når den er ute på tur. Rasen er kjent for sin motstandsdyktighet mot kulde, og den viser mot i jakten, noe som underbygger dens rolle som en fremragende jeger.

Trening av en haldenstøver er generelt en gledelig oppgave. Dens åpne vesen og villighet til å lære gjør den mottakelig for både grunnleggende hverdagslydighet og mer spesialisert jakttrening.

De er relativt førerorienterte, noe som betyr at de ofte søker godkjenning og veiledning fra sin menneskelige partner. Denne egenskapen kan utnyttes i trening for å oppnå gode resultater.

Til tross for sin smidighet og atletiske bygning, bør haldenstøveren ikke være en slappfisk som er mye inne. Den trenger betydelig mengde fysisk mosjon og mental stimulering for å trives. Jakttrening er ofte den foretrukne «jobben» for denne rasen, og gir den den nødvendige fysiske utfordringen og mentale aktiviseringen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Som en dypt rotfestet jakthund er haldenstøveren utvilsomt en energisk rase. De elsker å være ute i naturen, utforske nye stier og følge interessante dufter. Aktivitetsnivået er høyt, og de krever daglige turer, aktiv lek og mental stimulering for å holde seg lykkelige og sunne.

De er ikke bare opptatt av fysisk mosjon, og haldenstøveren setter også stor pris på mental trening. Jakttrening, sporarbeid, og til og med søk- og redningsoppgaver kan tilby det engasjementet de trenger for å trives.

Haldenstøver passer perfekt for en aktiv familie som kan tilby dem en god blanding av fysisk utfoldelse og mental stimulering. Så lenge deres energiske natur og behov for mosjon er møtt, vil haldenstøveren være en lykkelig og tilfreds følgesvenn.

Stell av haldenstøver

Å være eier av en haldenstøver betyr å ha ansvar for en frisk og lykkelig hund, og deler av dette ansvaret handler om å sørge for godt stell. Det er ikke bare snakk om å holde pelsen vakker, det handler også om hundens generelle helse og velvære.

Pelsstell og røyting

Haldenstøverens korte, tette pels er ganske lett å håndtere. Den krever bare regelmessig børsting for å fjerne løs pels og forhindre floker. Pelsen røyter moderat, så en ukentlig børsting vil være mer enn tilstrekkelig. I røyteperioder kan det imidlertid være nødvendig med litt ekstra børsting for å holde løs pels under kontroll.

Ører og øyne

De store, hengende ørene til en haldenstøver krever spesiell oppmerksomhet. De bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon, noe som kan oppstå på grunn av det fuktige miljøet inne i ørene. Øynene skal være klare og fri for utflod, og om det er tegn til rødhet eller irritasjon, bør du søke råd hos veterinær.

Tannpleie

Som alle hunder, trenger også haldenstøveren regelmessig tannpleie. Børsting av tennene flere ganger i uken vil bidra til å forhindre tannstein, tannkjøttsykdom og dårlig ånde.

Kloklipp

Haldenstøverens klør bør klippes regelmessig. Normalt holder det å klippe de én gang i måneden. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet, betyr det at de er for lange og bør klippes.

Veldig aktive haldenstøvere trenger ikke å klippe klærne like ofte da de sliter dem naturlig når de går og løper utendørs i terrenget.

Bad

Haldenstøveren trenger ikke å bade ofte. Faktisk er det best å bade dem bare når det er nødvendig, som når de blir spesielt skitne eller sølete. For ofte bading vil tørke ut huden deres og fjerne de naturlige oljene i pelsen.

Bruksområder for haldenstøver

Haldenstøveren har røtter dypt plantet i norske skoger, opprinnelig avlet for å være en jakthund av høyeste kaliber. Men ikke la det forlede deg til å tro at dette er alt de kan gjøre. Denne dyktige rasen har potensial til å skinne i mange forskjellige roller, fra jakt- til familiehund.

Jakthund

Haldenstøveren ble opprinnelig avlet for jakt, og det er fortsatt et av dens viktigste bruksområder. Med sine sterke instinkter og utholdenhet, er den ideell for jakt på hare, rødrev og gaupe. Haldenstøveren er kjent for sin utmerkede luktesans og evne til å spore byttedyr over lange avstander, noe som gjør den til et ypperlig valg for jakt i både skog og fjell.

Familiehund

Haldenstøveren er ikke bare en dyktig jeger. Med sitt milde og vennlige vesen, kan den også gjøre en glimrende jobb som familiehund. Den er kjærlig, lojal og tålmodig, noe som gjør den til en utmerket kompanjong og lekekamerat for barn. Med riktig trening og sosialisering, kan haldenstøveren tilpasse seg livet i et familiemiljø med glede og entusiasme.

Fôr og kosthold

Som for alle hunderaser, er det viktig å velge et kvalitetsfôr for haldenstøveren. Det ideelle fôret skal være fri for fyllstoffer, mais, soya og korn, som ofte brukes i billige hundefôr, men som ikke bidrar med noe særlig næring. Merker som VOM er kjente for å tilby høykvalitetshundefôr. Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, kan også være en god kilde til protein og fett for hunden din.

Mengde mat

Å vite hvor mye mat hunden din trenger er viktig. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt i kg med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi deg en omtrentlig idé om hvor mange kalorier hunden din trenger per dag. For eksempel, for en haldenstøver som veier 20 kg, vil dette tilsvare (20*30) + 70 = 670 kalorier.

Dersom hunden er veldig aktiv, kan du potensielt trenge å øke kaloriinntaket noe. Det er viktig å veie hunden regelmessig for å holde styr på vekt og helse. Hvis hunden har gått opp i vekt, er det viktig å vurdere om det skyldes mer muskelmasse eller om hunden faktisk har blitt tykkere.

Å ta vare på haldenstøverens ernæringsbehov er en av de viktigste oppgavene som en hundeeier. Ved å gi hunden din et balansert og næringsrikt kosthold, kan du sikre at din firbente venn holder seg sunn, glad og full av liv.

Vanlige helseproblemer

Haldenstøveren er kjent for å være en robust og hardfør rase, men som alle hunder kan de være utsatt for visse helseproblemer.

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand som påvirker hofteleddene og kan forårsake smerte og redusert mobilitet.
  • Øye- og øreproblemer: Haldenstøveren kan også være utsatt for visse øye- og øreproblemer, inkludert infeksjoner og allergier.
  • Overvekt: Hvis en haldenstøver ikke får nok mosjon, eller blir matet med et upassende kosthold, kan den lett legge på seg. Overvekt kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert leddproblemer, hjerteproblemer og diabetes.

Til tross for disse potensielle helseproblemene, kan mange av dem forebygges eller håndteres effektivt med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, tilstrekkelig fysisk aktivitet og et sunt kosthold.

Hvis du vurderer å anskaffe en haldenstøver, er det viktig å velge en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Dette vil gi deg den beste muligheten til å få en sunn valp, og sikre at du kan nyte mange lykkelige og sunne år sammen med din haldenstøver.

Alternativer til haldenstøver

Hvis du er interessert i haldenstøverens egenskaper, men av ulike grunner leter etter et alternativ, er det flere andre hunderaser som kan passe for deg.

Dunker

Dunker er et utmerket alternativ til haldenstøver. Den er en flott jakt- og familiehund, men er kanskje litt mer uavhengige enn haldenstøver. Størrelsesmessig er de ganske like. Dunkeren har også et høyt energinivå, og har behov for rikelig med mosjon og mental stimulering. Om du setter pris på en aktiv og engasjert hund, kan dunkeren være et godt alternativ.

Gotlandsstøver

Gotlandsstøveren er en svensk rase som er kjent for sin utmerkede sporingsevne. Dette er en av egenskapene som gjør den til en førsteklasses jakthund. I likhet med haldenstøveren er de svært aktive hunder og krever mye mosjon for å holde seg sunne og fornøyde. Gotlandsstøveren er oftest litt mindre enn en haldenstøver, noe som kan være et pluss for de som søker en mindre hund.

Drever

Drever er en annen utmerket jakt- og familiehund som også kan være et alternativ til haldenstøveren. Dreveren er en av de mindre støverrasene, så hvis du er på jakt etter en støver, men ønsker en hund som er litt mindre i størrelse, kan dette være en god match. Til tross for sin mindre størrelse, har den et høyt energinivå og vil kreve mye mosjon og aktivitet for å holde seg lykkelig og sunn.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er pelsstellet for en haldenstøver?

Haldenstøveren har en kort, hard pels som krever minimalt vedlikehold. En ukentlig børsting er ofte tilstrekkelig for å holde pelsen glatt og fri for løse hår.

Røyter haldenstøver mye?

Som med alle hunder røyter haldenstøveren noe, men ikke mer enn gjennomsnittet. Røytingen kan øke noe med sesongskiftene, men ukentlig børsting vil hjelpe til med å kontrollere dette.

Bjeffer haldenstøver mye?

Haldenstøveren kan være en litt mer høylytt hunderase, særlig når de er på jakt. Dette er fordi de er avlet for å bruke bjeffingen til å kommunisere med jegeren under jakten. I hjemmet vil de imidlertid ofte være ganske rolige, forutsatt at de får nok mosjon og stimulering.

Kommer haldenstøver godt overens med andre kjæledyr?

Generelt kan haldenstøvere komme godt overens med andre kjæledyr hvis de blir riktig sosialisert fra ung alder. Det er imidlertid viktig å huske at de har sterke jaktinstinkter, så de kan være mer tilbøyelige til å forfølge mindre dyr.

Kan en haldenstøver være alene hjemme?

Som med de fleste hunderaser, liker ikke haldenstøvere å være alene for lenge. De trives best i selskap og kan bli engstelige eller destruktive hvis de blir overlatt til seg selv for lenge. Det er best å sikre at de har nok selskap og aktivitet for å forhindre problemer.

Er haldenstøver egnet for allergikere?

Haldenstøveren er ikke en hypoallergen rase, noe som betyr at de kan utløse allergiske reaksjoner hos mennesker som er følsomme for hunder. Hvis du har hundeallergi, anbefales det å tilbringe litt tid med rasen før du bestemmer deg for å skaffe en.

Hva slags trening krever en haldenstøver?

Haldenstøvere er aktive hunder med høyt energinivå. De vil trenge daglige turer, helst med mulighet for å løpe fritt på sikre områder, i tillegg til mental stimulering for å holde seg lykkelige og sunne.

Hva er prisen på en haldenstøver-valp?

Prisen på en haldenstøver-valp kan variere, avhengig av mange faktorer som oppdretterens omdømme og valpens stamtavle. I Norge ligger prisen vanligvis på rundt 13 000 til 20 000 kroner.

Hvor lang er levetiden til en haldenstøver?

Levetiden til en haldenstøver er vanligvis mellom 10 og 12 år, avhengig av hundens genetikk, kosthold, aktivitet og stell.

Er haldenstøveren en god jakthund?

Ja, haldenstøveren er faktisk en utmerket jakthund. De er spesielt dyktige til å jakte hare, rødrev og gaupe. De har sterke jaktinstinkter og er kjent for sin utholdenhet og evne til å arbeide under ulike værforhold.

Dyreplaneten
Logo