Raseprofil: Docker

Docker er en høyenergisk hund som trives i familiehjem, men kan bli urolig hvis de blir alene lenge. De kan være sta, men er kjærlige og kan trenes med tålmodighet. Docker har vaktinstinkter og kan bjeffe på fremmede. De kan også ha jaktinstinkter, så små kjæledyr kan være en utfordring. Docker er en blanding mellom dachshund og cocker spaniel, og blir mellom 9 og 11,5 kg tung.

Docker kort informasjon

HunderaseDocker
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-38 cm
Vekt9-11,5 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Docker er en herlig kombinasjon av kraftfulle jegere og skamløse kosedyr. Når du er hjemme, vil din docker ønske å være ved din side uansett hva du driver med – enten det er å gå på tur, leke henteleker eller bare slappe av ved TV-en. De er like glad i å «assistere» deg med matlaging som å lede an når du går fra rom til rom.

Det er viktig å merke seg at docker trenger mye tid med eierne sine. De kan bli nervøse og urolige hvis de forlates for lenge. Dette kan gjøre dem til et dårlig valg for single, med mindre man jobber hjemmefra. På den annen side trives de godt i større familier der det alltid er noen til stede.

Skal man introdusere en docker til en familie med små, høylytte barn, er det avgjørende at hunden blir vant til dette som valp. Noen dockere, spesielt de med mer dachshund-blod, kan være sta og liker å få viljen sin. Reagerer barnet med rop eller brå bevegelser, kan hunden svare med knurring.

Med eldre barn som har lært å oppføre seg, er dockere kjærlige og hengivne. Dog bør tidlig sosialisering og trening prioriteres.

Vær også oppmerksom på at dockere ser seg selv som vakthunder, så nattlig bjeffing eller bjeffing på fremmede kan forekomme.

Akkurat som barn, kan dockere fint sosialisere med andre hunder, så lenge de lærer å ikke føle seg truet fra ung alder. De kan også ha en jaktinstinkt som aldri helt forsvinner, så for de som har veldig små kjæledyr som kaniner eller marsvin, kan en docker kanskje ikke være det beste valget.

Når det kommer til trening, er det kjent at dockere gjerne vil gjøre ting på sine egne vilkår. Men de elsker også å glede eierne sine. Selv om deres stahet kan gjøre lydighetstrening til en utfordring, vil tålmodighet og konsekvens gjøre at de ser deg som sin leder. Når det skjer, vil din docker bruke all sin intelligens for å glede deg. En godt sosialisert docker kan til og med trenes opp som terapihund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Docker er hunder med høyt energinivå. Særlig når de er unge, kan de med glede gå flere kilometer hver dag. Selv om man ikke nødvendigvis må presse dem til sitt ytterste for å holde dem fornøyde, er det viktig å merke seg at mangel på mosjon kan gjøre en docker engstelig og uenig inntil den får turen sin.

For en sunn, glad og veltrent hund, er det anbefalt å gå tur med din dachshund cocker spaniel-blanding i minst 45 minutter hver dag – og det er også viktig med regelmessige lekestunder. Dockere elsker for eksempel å jage, så baller eller motoriserte leker kan være en strålende måte å holde dem fornøyde på.

Riktig aktivitet og mosjon er ikke bare avgjørende for fysisk form, men også for mental helse og for å redusere potensielle atferdsproblemer.

Stell av docker

Å ta godt vare på en docker krever kunnskap om stellet som passer for dens unike pels og generelle behov. Rasens opprinnelse fra dachshund og cocker spaniel gir spesielle krav.

  • Pelsstell og røyting: En docker arver normalt sett en halvlang pels. Mengden pelsstell avhenger av hvor lik den er cocker spaniel-forelderen: en mer cocker spaniel-lignende docker vil trenge hyppigere børsting – men en med mer trekk fra dachshund kan klare seg med børsting så sjelden som en gang i uken.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er essensielt for å forhindre tannproblemer og dårlig ånde. Et sunt kosthold vil også virke forebyggende.
  • Kloklipp: Sørg for å klippe klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag for hunden.
  • Bad: Selv om hyppige bad hjelper med å holde dockeren din ren, er det viktig å ikke overdrive, da det kan tørke ut hundens hud.

Fôr og kosthold

Det er avgjørende å velge et kvalitetsfôr for din docker. Unngå fôr med fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer som ikke gir optimal næring. Fôr fra anerkjente produsenter som VOM, eller å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, kan være ideelle valg. Ren, høykvalitets mat uten tilsetningsstoffer støtter hundens helse og sørger for at den får nødvendige næringsstoffer.

Mengde mat

For å finne riktig mengde kalorier for en docker, kan man følge en enkel regel: multipliser hundens vekt med 30 og legg deretter til 70. For en docker som veier rundt 10 kg, vil det dermed være omkring 370 kalorier daglig.

Antall måltider

Å dele daglig fôrmengde i 2-3 måltider kan være ideelt for en docker. Dette forhindrer overfôring og opprettholder et jevnt blodsukkernivå. Vær også oppmerksom på å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening, da dette kan belaste magen og potensielt føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Dockere, som en blanding av cocker spaniel og dachshund, har visse helseproblemer som de er predisponerte for. Selv om mange dockere generelt er sunne, kan noen være mer utsatt for spesifikke helseutfordringer. Det understreker viktigheten av god omsorg og regelmessige veterinærkontroller for å fange opp og håndtere potensielle helseproblemer tidlig.

Noen av de vanligste helseproblemene dockere kan støte på inkluderer:

  • IVDD: En tilstand der ryggvirvlene kan forårsake smerte og potensielt skade ryggmargen.
  • Diabetes: En metabolsk sykdom som påvirker hundens evne til å regulere blodsukkernivået.
  • Urinveisproblemer: Dette kan inkludere infeksjoner eller steindannelser i urinveiene.
  • Allergier: Som hos mennesker kan dockere utvikle allergiske reaksjoner på alt fra mat til miljøfaktorer.
  • Hypotyreose: En tilstand hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer tilstrekkelige hormoner, noe som kan påvirke energinivået og vekten.
  • Hofteleddsdysplasi: En medfødt tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til smerte og leddproblemer senere i livet.

Alternativer til docker

Når man vurderer å skaffe seg en firbent venn, er det mange hunderaser å velge mellom. Hver rase har sine unike egenskaper, både når det gjelder utseende, temperament og behov. Om du ikke er helt sikker på hvilken hund du ønsker deg enda, er dette noen alternativer som har likhetstrekk med docker.

Jack-a-poo

Jack-a-poo er en blanding av jack russell terrier og puddel. Med en vekt mellom 6 til 12 kg, er den en liten til mellomstor hund med en levetid på 12-15 år. Jack-a-poo er kjent for å være mild, kjærlig og ha en særlig forkjærlighet for barn, men kan være skeptisk til fremmede. Takket være sin puddelarv er den svært intelligent og ivrig etter å lære nye triks.

Cockapoo

Cockapoo er en intelligent og kjærlig hunderase fra USA. Den kan variere i størrelse med en vekt på 4 til 35 kg, og har en levetid på 13 til 16 år. Cockapoo har en naturlig trang til å være midtpunktet i familien og elsker oppmerksomhet. Den er også kjent for sin intelligens og sin evne til å knytte sterke bånd med familien sin.

Dachshund langhåret

Dachshund langhåret er en liten hund med en vekt mellom 3 og 9 kg. Den har en høyde mellom 35-47 cm, langhåret pels, og en levetid på 10-14 år. Denne rasen er kjent for sin sjarmerende personlighet og evne til å knytte seg raskt til sin familie. Men, dachshunder kan også være utfordrende når det kommer til trening.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til docker-rasen?

Docker-rasen har sin opprinnelse fra USA og kommer fra dachshund- og cocker spaniel-foreldre.

Er dockere lovlige i Norge?

Ja, dockere er lovlige i Norge.

Hva er rasestatusen for dockere?

Docker er nyere blandingsrase og enda ikke en godkjent rase.

Hvor lenge kan en docker forventes å leve?

En docker kan forventes å leve i 12-15 år.

Dyreplaneten
Logo