Raseprofil: Chilier

Chilier er en blanding mellom chihuahua og cavalier king charles spaniel. Blandingsrasen er godmodig og kjærlig, men kan være sjenert mot ukjente. Tidlig sosialisering og positiv forsterkningstrening er viktig. Rasen kan trives med andre hunder og katter. De trenger daglig mosjon, men kan egne seg godt som leilighetshund. Chilier er en liten hund på 2,3 til 4,5 kg.

Chilier kort informasjon

HunderaseChilier
OpprinnelseUkjent
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-16 år
Høyde25-35 cm
Vekt2,3-4,5 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Chilieren viser ofte en godmodig og kjærlig oppførsel overfor de den kjenner godt – men kan være sjenert eller reservert ovenfor ukjente. Selv med en iboende god karakter, er det essensielt å jobbe med sosialisering fra ung alder.

Ved å trene dem konsekvent fra de er unge, forbedres livskvaliteten deres – og din – som voksne. Det er viktig å fokusere på positiv forsterkningstrening med jevne mellomrom og bestemthet. Dersom du begynner å merke atferdsproblemer, kan det være lurt å hente inn en profesjonell hundetrener.

Det er noen overveielser å gjøre før man tar med en chilier inn i familien. Denne rasen er kjærlig og oppfører seg stort sett godt med barn, og kan derfor være gode familiehunder. På grunn av sin lille størrelse og skjørhet, kan de dog passe bedre med eldre barn.

Riktig introduksjon er nødvendig, men denne godmodige rasen blir ofte venner med andre hunder i familien. Chilieren passer kanskje ikke best med smådyr som hamstere på grunn av jaktinstinktet, men de går ofte fint overens med katter – som ofte kan være større enn dem.

Selv om de kan være reserverte med fremmede, mer grunnet nervøsitet enn aggresjon, er denne rasen generelt sett avslappet med nesten alle i hjemmet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Chilieren trenger daglig mosjon for å føle seg tilfreds. Selv om de er lekne, kan mye av denne stimulansen være mental, kombinert med litt rutinemessig fysisk aktivitet. Ideelt sett bør denne rasen få minst én 30 minutters tur hver dag.

I tillegg liker de leker, enten innendørs eller utendørs, som henteleker eller dralek. En hage er ikke nødvendig, men kan være nyttig når hunden har litt ekstra energi å brenne av. Pass på at den er godt sikret, for chilieren kan være flink til å rømme.

Denne rasen kan ofte være en utmerket leilighetshund, forutsatt at det legges ned nok tid i trening og mosjon.

Stell av chilier

Stell av chilier er ikke spesielt arbeidskrevende, men regelmessig pelspleie er nødvendig for å holde hunden i toppform. Dette bidrar også til å forebygge helseproblemer og sikre at hunden føler seg komfortabel.

  • Pelsstell og røyting: Chilierens pels krever ikke intens vedlikehold, men trenger regelmessig stell. For de hundene som arver pelsen fra sine cavalier-foreldre – med deres elegante, men krøllete og hurtigvoksende pels – kan det hende at de trenger litt mer intensiv pleie. Ideelt sett bør denne rasen børstes to til tre ganger i uken for å forhindre overdreven røyting og floker.
  • Ører og øyne: Siden ørene er fylt med tykt hår, bør man sjekke dem jevnlig for opphopning av smuss eller voks.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er det viktig med god munnhygiene for å forhindre tannproblemer.
  • Kloklipp: Sørg for å holde et øye med klørne og klippe dem regelmessig for å forhindre overvekst og ubehag.

Fôr og kosthold

Det er viktig å gi chilieren kvalitetsfôr, uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse fyllstoffene tilfører ofte tomme kalorier og mangler næringsstoffene hunden trenger. Chilieren bør få hundemat fra anerkjente produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Å gi chilier den riktige mengden mat er også vesentlig. En god tommelfingerregel for å finne riktig kaloriinntak er å multiplisere hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Så for en chilier som veier 3 kg, ville det ideelle kaloriinntaket være omkring 160 kalorier per dag.

Antall måltider

Det anbefales å dele opp hundens daglige fôrinntak i 2-3 måltider for å unngå overfôring. Dette sikrer også en jevn energitilførsel gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Som med alle hunderaser kan chilier, selv om den ofte er sunn når den kommer fra ansvarlige oppdrettere, ha en viss genetisk disposisjon for noen helseproblemer. Det er viktig å være oppmerksom på disse, særlig ettersom mange av problemene kan oppstå senere i hundens liv.

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig lidelse som kan påvirke hundens hofteledd, og kan i noen tilfeller føre til artrose.
  • Fedme: Chilier har en tendens til å legge på seg, så det er viktig med riktig kosthold og regelmessig trening.
  • Grønn stær (glaukom): Dette er en øyelidelse som kan føre til forhøyet trykk inne i øyet, og uten behandling kan det resultere i blindhet.
  • Allergier: Noen chilierer kan være følsomme for visse matvarer eller miljøfaktorer.
  • Grå stær (katarakt): Dette fører til uklarhet i linsen i øyet og kan påvirke hundens syn.
  • Kollapset luftrør: Dette er en tilstand hvor luftrøret blir svekket og kan kollapse, noe som vil gi pustevansker for hunden.

Det anbefales alltid med regelmessige veterinærbesøk for å oppdage og behandle eventuelle helseproblemer så tidlig som mulig.

Alternativer til chilier

Hvis du ser etter en ny hund, og liker chilier, men ikke har bestemt deg helt enda, kan dette være noen gode alternativer.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel, ofte bare kalt cavalier, er en rase med britisk opprinnelse som har funnet et varmt hjerte blant nordmenn. Når det kommer til høyde og vekt, ligger cavalier mellom 30-33 cm høye og veier mellom 5,4-8,2 kg. Den har en vakker langhåret pels og forventet levetid for denne rasen er mellom 10-14 år.

Chihuahua

Chihuahua er en bemerkelsesverdig liten hunderase som stammer fra Mexico. Til tross for sin lille størrelse, har den en tøff og modig personlighet og er kjent for å knytte sterke bånd til eierne sine. Dette er en liten hund som veier så lite som 0,5-3 kg. Pelsen kan variere fra kort til lang, og de har en imponerende levetid som kan strekke seg fra 12-20 år.

Borador

Borador er en interessant blandingsrase av border collie og labrador retriever. Den har sin opprinnelse fra Storbritannia og kombinerer kvaliteter fra begge foreldreraser. Den er kjent for sin familievennlighet, men kan av og til vise gjeterinstinkter.

I størrelse varierer boradoren mellom 45-60 cm i høyde, mens vekten ligger i området 18-26 kg. Med andre ord er dette en god del større hund enn chilier.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til chilier?

Opprinnelsen til chilier er ukjent.

Er chilier lovlig i Norge?

Ja, chilier er lovlig i Norge, men det er ikke en godkjent rasestandard i NKK.

Hvordan er chilierens lynne?

Chilieren viser ofte en godmodig og kjærlig oppførsel overfor dem de kjenner godt, men kan være sjenert eller reservert ovenfor ukjente. Det er viktig med sosialisering fra ung alder.

Hvor mye mosjon trenger en chilier?

Chilieren trenger daglig mosjon, og det anbefales minst en 30 minutters tur hver dag, kombinert med lek og mental stimulering.

Hvilke helseproblemer er mest vanlig for chilier?

Noen vanlige helseproblemer inkluderer hofteleddsdysplasi, fedme, grønn stær, allergier, grå stær og kollapset luftrør.

Dyreplaneten
Logo