Raseprofil: Shih tzu

Shih tzu er en kjærlig og hengiven familiehund fra Kina med en levetid på 10-16 år. Rasen er liten med sine 4,5 til 8 kg. Shih tzu trives dårlig alene og bør ha selskap av mennesker eller andre hunder gjennom dagen. De er generelt sta under trening og krever hyppig pelsstell.

Shih tzu kort informasjon

HunderaseShih tzu
OpprinnelseKina
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-16 år
Høyde20-27 cm
Vekt4,5-8 kg
PelsLang

Lynne, trening og lydighet

Shih tzu er, som en ekte familiehund, fylt med kjærlighet og hengivenhet overfor sine eiere – enten det er enslige, par eller barnefamilier. Med sitt vennlige og rolige vesen, knytter denne rasen sterke bånd til menneskene rundt seg. Den blir gjerne en skygge som følger eieren fra rom til rom – en såkalt borrelåshund – noe som kan være utfordrende for noen hvis den bor med kun én eier.

Selv om shih tzu er selskapelig og leken, trives den dårlig med å være alene, særlig over lengre tid. Dette er en hund som elsker å leke, enten det er drakamp, ballkasting eller andre leker – et aktivt engasjement fra eierens side vil derfor være belønnet med en lykkelig hund.

Til tross for sin lille størrelse, har shih tzu overraskende mye energi, men dette er sjelden et problem takket være dens lille format.

Shih tzu er kjent for sin vennlighet overfor fremmede, både mennesker og andre hunder. Men – pass på – den vakre lille vennen kan også være en dyktig varslerhund, som gir klar beskjed med bjeffing om noen nærmer seg territoriet dens. Uønsket bjeffing må derfor jobbes med kontinuerlig.

Når det kommer til trening, er shih tzu intelligent, men også sta og selvstendig. Dette kan gjøre treningen til en utfordring, da hunden kan velge å takke nei hvis den ikke finner øvelsene engasjerende.

Tålmodighet er derfor nøkkelen.

Korte, varierte og morsomme treningsøkter anbefales.

Det er viktig å starte lydighetstreningen tidlig og være konsekvent, særlig med tanke på stell og renslighet, da shih tzu er kjent for å være noe mer utfordrende å få stueren enn mange andre raser. Godbiter, klikker eller leker kan fungere som effektive belønninger, avhengig av hva din unike shih tzu responderer best på.

Aktivitetsnivå og mosjon

Shih tzu stiller ikke de samme kravene til mosjon som mange andre raser. Denne lille, men energiske hunden, trives med regelmessige turer, men behøver ikke nødvendigvis lange ekspedisjoner i skog og mark.

En typisk dag for en shih tzu kan for eksempel innebære en 10–15 minutters tur om morgenen, en 20–30 minutters tur på tidlig ettermiddag, og en kortere, 10 minutters avslappende tur om kvelden.

Selv om rasen trives med denne moderate mengden mosjon, er den absolutt i stand til å takle mer – med riktig opptrening kan shih tzu bli en ivrig følgesvenn på lengre turer i skog og mark, eller til og med på toppturer.

For de som har en spesielt aktiv livsstil – som for eksempel å løpe halvmaraton – kan det derimot være lurt å vurdere en mer utholdende rase.

Foruten den fysiske mosjonen, er mental stimulering også viktig for en shih tzu. Det behøver ikke være intensivt, men å sette av litt tid hver dag til aktiviteter som utfordrer hundens hjerne – som lek, trening eller hjernetrim for hunder – bidrar til en sunnere og mer balansert hund.

Stell av shih tzu

Stell av en shih tzu krever tålmodighet og tid, for denne rasen har en lang, luksuriøs pels som krever oppmerksomhet. Uansett om man velger en kortere klipp eller beholder den lengre utstillingspelsen, er det viktig å være forberedt på regelmessig pelsstell for å holde hunden sunn og pelsen vakker.

  • Pelsstell og røyting: Shih tzu har en rik og tett pels som krever regelmessig børsting. Å børste pelsen flere ganger i uken hjelper med å unngå floker og knuter. Hvis man velger å beholde den lange utstillingspelsen, vil denne kontakten med bakken ofte føre til at pelsen samler opp skitt – og dermed blir hyppig vask nødvendig. Om man klipper pelsen kort, blir stellet enklere, men man må passe på å beholde underullen og klippe ansikt og kropp hver andre eller tredje uke.
  • Ører og øyne: Det er viktig å jevnlig sjekke shih tzus ører og øyne. Rengjøring av ørene og tørking etter bad kan bidra til å forhindre infeksjoner. Øynene bør sjekkes for rødhet eller unormal utflod, og sekret kan forsiktig tørkes bort med en myk klut.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er viktig for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Det anbefales å børste shih tzus tenner flere ganger i uken, om ikke daglig.
  • Kloklipp: Klipping av klør er en nødvendig del av stellet, og bør gjøres etter behov – vanligvis en gang i måneden. Dette forhindrer at klørne blir for lange og skaper ubehag eller skade for hunden.
  • Bad: På grunn av sin tette pels er det viktig å bade en shih tzu regelmessig. Det er spesielt viktig siden disse lave hundene ofte blir skitne på tur. Tilvenning til bad og pelsstell fra valpestadiet gjør prosessen enklere for både hund og eier. Pass imidlertid på å ikke bade hunden for ofte, da dette kan tørke ut huden.

Bruksområder for shih tzu

Shih tzu er først og fremst kjent som en ypperlig selskapshund, kjærlig og lojal overfor sin familie. Men selv om denne rasen primært er en fantastisk følgesvenn, finnes det også andre bruksområder hvor en shih tzu kan skinne.

Selskapshund

Shih tzu er en av de mest kjærlige og hengivne hunderasene, noe som gjør den til en utmerket selskapshund. Den knytter sterke bånd til sine eiere og er ofte lykkeligst når den kan være tett på familien sin. Den er også tålmodig og mild, noe som gjør den til et godt valg for familier med barn.

Utstillingshund

For de som er villige til å la pelsen vokse ut og investere tid i pelsstell, er shih tzu en populær utstillingshund. Selv om ikke alle eiere ønsker å ta seg bryet med dette, kan det å stille ut hunden være en givende aktivitet som knytter eier og hund tettere sammen.

Agility og lydighet på hobbybasis

Selv om shih tzu ikke er kjent som en typisk konkurransehund, kan den delta i agility eller lydighet på hobbybasis. Med riktig trening og motivasjon kan denne rasen vise imponerende ferdigheter, og slike aktiviteter kan være en utmerket måte å stimulere både hundens kropp og sinn på.

Varslerhund

Shih tzu sin naturlige tendens til å bjeffe når noen nærmer seg hjemmet, kan gjøre den til en effektiv varslerhund. Selv om den ikke er en vakthund i tradisjonell forstand, er den flink til å gi beskjed når det er noen som nærmer seg eiendommen.

Terapihund

På grunn av sin rolige og kjærlige natur, kan shih tzu også fungere som en potensiell terapihund. Den trives med menneskelig kontakt og kan bringe trøst og ro til mennesker i forskjellige terapeutiske eller medisinske miljøer, som sykehus, eldresenter og rehabiliteringsklinikker.

Fôr og kosthold

Å velge et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais er essensielt for shih tzu sin helse og velvære. Disse fyllstoffene kan være vanskelige for hunden å fordøye og bidrar ikke med nødvendige næringsstoffer. Merker som VOM eller tilsvarende, som fokuserer på naturlige ingredienser hunder bør spise, er ofte et godt valg.

Noen eiere velger også å gi hunden sin rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, som en del av, eller som hele kostholdet. Dette gir hunden næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

Det er viktig at shih tzu ikke får verken for lite eller for mye mat. En god regel for å beregne hundens daglige kaloribehov er å gange vekten med 30 og legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 7 kg: (7 * 30) + 70 = 280 kalorier per dag. Om hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe. For å ha kontroll på dette, bør man veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Å dele opp hundens daglige fôrmengde i 2-3 måltider er vanligvis passende. Dette bidrar til å opprettholde en stabil energi gjennom dagen og unngår overfôring.

Ved å følge disse retningslinjene, kan eieren bidra til at sin shih tzu får et sunt og balansert kosthold som støtter en lang, sunn og lykkelig livsstil.

Vanlige helseproblemer

Shih tzu er generelt en robust og sunn hunderase med en gjennomsnittlig levealder på over 11 år. De fleste shih tzuer lever lange liv uten store plager, men som med alle raser, finnes det noen potensielle helseproblemer man bør være oppmerksom på. Det er viktig for eiere å kjenne til disse forholdene for å kunne ivareta hundens helse på best mulig måte.

  • Øyeskader: Shih tzu sine litt utstående øyne gjør dem spesielt sårbare for fysiske skader, som rifter fra kvister eller andre gjenstander. Det er derfor viktig å være ekstra forsiktig når man ferdes i områder med mange potensielle hindringer.
  • Overoppheting: På grunn av den korte snuten er shih tzu, sammen med andre raser med lignende ansiktsstruktur, mer utsatt for heteslag. Dette skyldes at den korte snuten ikke er like effektiv til å puste inn avkjølende luft som en lengre snute. Det er derfor viktig å være ekstra påpasselig når temperaturene stiger om sommeren, og sørge for at hunden har tilgang til skygge og friskt vann.
  • Patellaluksasjon: Noen få shih tzuer kan utvikle patellaluksasjon, en tilstand der kneskålen sklir ut av ledd. Dette er ikke mer vanlig hos shih tzu enn hos andre raser av samme størrelse.
  • Hofteleddsdysplasi (HD): Selv om noen individer i rasen kan ha hofteleddsdysplasi, forekommer dette i en såpass liten grad at det normalt ikke påvirker hundens livskvalitet. Det er dermed ikke noe eiere generelt behøver å bekymre seg over.

Alternativer til shih tzu

Selv om shih tzu er en kjærlig og populær rase, finnes det mange andre små hunderaser som også har mye å tilby. Disse hundene kan være gode alternativer om du ikke har bestemt deg helt enda.

Lhasa apso

Lhasa apso er en hund med opprinnelse fra Tibet og er kjent for sin kjærlige og selvsikre personlighet. Den er en ypperlig familiehund som setter pris på kos, lek og turer. Merk at denne hunden kan bjeffe litt, så tidlig og konsekvent trening vil være viktig for å forhindre uønsket bjeffing. Det er også anbefalt med minst en times mosjon hver dag, fordelt på flere turer.

Pekingeser

Pekingeser er en liten og sjarmerende hund. Den er populær som selskapshund og er kjent for sin stolte og selvstendige personlighet. Selv om pekingeser har en rolig natur, setter den pris på daglige turer og lek.

Bolognese

Bolognese er en liten og sjarmerende hund med krøllete pels. Denne rasen er kjent for sitt rolige og vennlige vesen, og har gjennom tidene vært en favoritt blant overklassen i flere europeiske land.

Den har en lang og krøllete pels som gir den et unikt og attraktivt utseende, men som også krever regelmessig stell. Bolognese trives i selskap med sin menneskelige familie og er glad i lek og moderate turer.

Størrelse og utseende

Shih tzu er en liten hunderase med en høyde som ikke skal overskride 27 cm ved manken. Til tross for sin lille størrelse, utstråler denne hunden en utpreget stolt holdning. Vekten ligger vanligvis mellom 4,5 og 8 kg, men idealvekten anses å være mellom 4,5 og 7,5 kg. Det er viktig å merke seg at type og rasepreg er av største betydning – disse egenskapene må ikke ofres av hensyn til hundens størrelse alene.

Pels

Shih tzu sin  pels er rikelig, men ikke overdreven, og legger til en del av hundens sjarm. Pelsen er lang og tett med et moderat lag av underull. Den skal ikke være krøllete, men svakt bølget pels er tillatt.

Det er viktig at pelsen ikke hindrer hunden i å se, og den skal heller ikke være så lang at den begrenser hundens bevegelser. Alle farger er tillatt, og en hvit stripe i pannen samt en hvit haletipp er særlig ønskelig på flerfargede individer.

Hale

Halen er et karakteristisk trekk ved shih tzu. Den bærer sin hale kjekt over ryggen, og den er høyt ansatt. Rikelig med lang pels på halen bidrar til hundens elegante utseende. Halen skal være omtrent i høyde med skallen for å gi en harmonisk silhuett.

Historien om shih tzu

Shih tzu stammer trolig fra det fjellrike Tibet, hvor den antageligvis ble utviklet fra rasen lhasa apso. Historien forteller at det var først da disse staselige hundene ble gitt som gaver til kinesiske keisere, at rasen begynte å forme seg til den vi kjenner i dag.

I Kinas keiserlige hoff ble shih tzu behandlet som en skatt – med omsorgsfull oppvekst var den høyt verdsatt. Den karakteristiske korte nesen hos shih tzu er et mysterium; noen mener at den kommer av at rasen ble blandet med pekingesere, mens andre tror det er et resultat av selektiv avl.

Shih tzu sin reise fra Østen nådde Storbritannia i 1912, men det var ikke før på 40- og 50-tallet at deres eleganse og sjarmerende personlighet virkelig fanget hjertene til hundeeiere. I det siste tiåret har populariteten eksplodert – nå er shih tzu en av de vanligste og mest elskede raser verden over.

Ofte stilte spørsmål

Er shih tzu en god familiehund?

Ja, shih tzu er kjent for å være en kjærlig og hengiven familiehund, som knytter sterke bånd til sine eiere, enten det er enslige, par eller barnefamilier.

Hvordan reagerer shih tzu på å være alene?

Shih tzu trives dårlig med å være alene, særlig over lengre tid, og kan bli utfordrende hvis den bor med kun én eier. Spesielt om eieren er i jobb eller mye på farten.

Hvilket aktivitetsnivå har shih tzu?

Shih tzu har et moderat aktivitetsnivå, og trives med regelmessige, men ikke nødvendigvis lange turer. Den setter pris på mental stimulering gjennom lek og trening.

Er shih tzu enkel å trene?

Shih tzu er intelligent, men kan også være sta og selvstendig. Dette kan gjøre treningen til en utfordring. Tålmodighet, samt korte og engasjerende treningsøkter anbefales.

Hvilke helseproblemer er shih tzu spesielt utsatt for?

Shih tzu er spesielt utsatt for øyeskader på grunn av sine utstikkende øyne, og for overoppheting på grunn av sin korte snute. Det er viktig å ta forholdsregler for å minimere disse risikoene.

Dyreplaneten
Logo