Raseprofil: Rafeiro do alentejo

Rafeiro do alentejo er en portugisisk mastiff med opprinnelse fra Alentejo-regionen. Den er kjent som en sterk vakthund og krever dedikert trening og godt med plass ute. Rasen trives best med erfarne hundeeiere. Helsen er generelt god, men som mange store hunder kan den ha leddproblemer. Rafeiro do alentejo er lovlig i Norge, men ikke godkjent rasestandard gjennom NKK.

Rafeiro do alentejo kort informasjon

HunderaseRafeiro do alentejo
OpprinnelsePortugal
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-14 år
Høyde64-74 cm
Vekt35-50 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Når man vurderer om rafeiro do alentejo vil være et godt tilskudd til familien, er det viktig å forstå hundens natur og personlighet. Denne rasen er først og fremst sterk og selvsikker – egenskaper som gjør den til en imponerende vakthund. De har en utpreget evne til å oppdage fare, noe som gjør at mange ser dem mer som vokterhunder enn som tradisjonelle familiehunder.

Rafeiro do alentejo krever dedikert trening og sosialisering gjennom hele livet. De passer derfor ikke nødvendigvis best for førstegangseiere. I tillegg er det viktig å sikre at denne hunden får tilstrekkelig med plass ute og får dekket sitt behov for mosjon.

majestetisk rafeiro do alentejo i skogen på en stubbe

Selv om det å ta inn en rafeiro do alentejo krever en stor innsats i trening og omsorg, vil en vellykket sosialisert hund bli en verdifull beskytter for familien. Riktignok kan rafeiro do alentejo trives i et hjem med barn, men det er avgjørende at barna forstår hundens grenser. Dette sikrer at hunden ikke opptrer aggressivt. Tidlig sosialisering er kritisk, spesielt med tanke på hundens størrelse og behovet for å overvåke lek med små barn.

Interessant nok kan rafeiro do alentejo noen ganger danne beskyttende bånd til andre kjæledyr. Men det kan være best for denne hunden å være alene. Nøkkelen ligger i tidlig sosialisering og belønning av god oppførsel. Sørg alltid for å følge en ordentlig treningsrutine for din rafeiro do alentejo.

Aktivitetsnivå og mosjon

Å ta inn en rafeiro do alentejo i hjemmet ditt innebærer å akseptere en hund med et markant behov for plass og aktivitet. Dette er en stor hunderase med en bakgrunn som arbeidshund, og dermed krever den tilstrekkelig med rom for å leve og aktivitet. Her bør man forplikte seg til minst en time med aktivitet hver eneste dag. Det er ikke bare viktig å sørge for at hunden holder seg i form, men også for å redusere muligheten for atferdsproblemer.

For å tilfredsstille denne rasens behov kan det være lurt å inkludere interaktive leker og utfordrende ballspill i den daglige rutinen. Disse aktivitetene kan hjelpe med å engasjere hundens sinn og kropp, og holde den både mentalt og fysisk stimulert.

Sist, men ikke minst – sørg for at gjerder rundt eiendommen din er høye nok. Med rafeiro do alentejos størrelse og styrke, vil en lav eller svak inngjerding kunne være en invitasjon til en rømmetur.

Stell av rafeiro do alentejo

Rafeiro do alentejo er en hund med spesielle behov når det kommer til stell, selv om den kan tilpasse seg mange forhold. Å kjenne til disse behovene er viktig for å opprettholde hundens helse og trivsel.

  • Pelsstell og røyting: Rafeiro do alentejos pels kan være en kombinasjon av svart, falmet eller tigerstripet. Med dens middels lange, rette og tette pels, bør en ukentlig børsting være tilstrekkelig.
  • Ører og øyne: Det er viktig å jevnlig sjekke hundens ører for tegn på skitt eller fremmedlegemer som kan ha samlet seg der. Sjekk også øynene regelmessig for tegn på infeksjon.
  • Tannpleie: Tannhygiene er sentralt for rafeiro do alentejo. Børst hundens tenner minst to til tre ganger i uken for å fjerne tannstein og de medfølgende bakteriene – daglig tannbørsting er enda bedre. Når det er sagt, er et sunt og rent kosthold minst like viktig. Regelmessige storfebein kan også hjelpe til med å rense tennene naturlig (dog ikke nok om du ikke er streng med kostholdet).
  • Kloklipp: Selv om du bør sjekke rafeiro do alentejos klør en gang i måneden, er det en god sjanse for at de holder seg i god stand naturlig hvis hunden får nok aktivitet ute. Likevel kan det hende de trenger litt trimming av og til.

Fôr og kosthold

Å gi hunden kvalitetsfôr er avgjørende for helsa. Fôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais og lignende er å foretrekke. Kjente merker som VOM tilbyr nettopp dette, eller så man kan også vurdere å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Mengden mat en rafeiro do alentejo krever kan variere basert på dens aktivitetsnivå og størrelse. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å bestemme den daglige kalorimengden.

Med tanke på at rasevekten mellom 35-50 kg, kan du gjøre de nødvendige beregningene. For eksempel vil en rafeiro do alentejo på 40 kg trenge 1270 kalorier hver dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring anbefales det å dele matinntaket i 2-3 måltider gjennom dagen. Det er også viktig å huske at hunden ikke bør mates rett før en lang tur eller en treningsøkt med høy intensitet – dette kan legge unødig belastning på fordøyelsessystemet.

Vanlige helseproblemer

Som med mange hunderaser, er rafeiro do alentejo generelt en sunn rase, men den kan være utsatt for visse helseproblemer. Selv om ikke alle individer av rasen vil oppleve disse utfordringene, er det viktig å være klar over dem hvis man vurderer å skaffe seg en rafeiro do alentejo.

Noen av de vanligste helseproblemene rafeiro do alentejos kan lide av inkluderer:

  • Albueleddsdysplasi – en tilstand der deler av albueleddet ikke passer godt sammen, noe som kan føre til artrose over tid.
  • Hofteleddsdysplasi – en arvelig tilstand hvor hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan resultere i slitasjegikt og smerte.

For begge disse tilstandene er tidlig diagnose og riktig behandling avgjørende for å sikre hundens livskvalitet.

Historien om rafeiro do alentejo

Rafeiro do alentejo, også kjent som den portugisiske mastiffen, har dype røtter i Portugals historie. Selv om den eksakte opprinnelsen til rasen er litt uklar, er de fleste enige om at den stammer fra Alentejo-regionen i Portugal. Her ble den kjent for å hjelpe til med å flytte kveg og har i mange år også vært en verdsatt vokter- og gjeterhund, ofte sett hentende sau i fjellene.

Med tiden ble rafeiro do alentejo også en ettertraktet vokter for de som eide store eiendommer. I 1953 besluttet Antonio Cabral og Filipe Romeiras å arbeide for en offisiell rasestandard for denne stolte hunden.

Til tross for sin rike historie, stod rasen overfor utryddelse på 1980-tallet. Heldigvis, takket være en dedikert gruppe entusiaster, har rafeiro do alentejos popularitet steget de siste årene.

Dyreplaneten
Logo