Raseprofil: Morkie

Morkie er en blandingsrase fra USA med yorkshire terrier- og malteser-foreldre. Rasen er liten, lojal og noen ganger sta som har blitt avlet frem primært som en selskapshund. De knytter seg ofte sterkt til én person og kan være skeptiske til små barn. Trening med godbiter er effektivt. Morkie blir mellom 4 og 6 kg tung.

Morkie kort informasjon

HunderaseMorkie
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde24-30 cm
Vekt4-6 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Morkie er en hund som først og fremst er avlet for selskap. Denne lille følgesvennen er kjent for sin lojalitet – såpass at den gjerne blir som en skygge for eieren. En kan nesten se for seg at mens du trasker rundt i huset, kommer det små fotavtrykk etter deg.

Med sitt store hjerte i sin lille kropp, kan morkien ofte glemme sin egen størrelse. Den viker ikke tilbake for å bjeffe lekent mot større hunder, eller egentlig mot det meste som fanger dens oppmerksomhet.

Selv om morkien er et ypperlig selskap for voksne og eldre barn, kan den være litt skeptisk til de aller minste i familien – særlig hvis tidligere møter med ivrige små fingre har vært mindre behagelige. For barnefamilier er det derfor lurt å overvåke samværet mellom morkien og smårollinger.

nysgjerrig morkie med blå bakgrunn

Denne lille skapningen har en tendens til å knytte seg sterkt til én person i husstanden. Dette gjør morkien til et perfekt kjæledyr for eldre og single, der hunden kan få all den oppmerksomheten den lengter etter. Men, på grunn av dette kan hunden fort bli sjalu – hvis du gir oppmerksomhet til en annen firbeint venn, kan du fort høre den bjeffe. Om du ønsker å ta inn en morkie i familien er det viktig at alle blir en del av hundens hverdag. Går det for langt kan den nemlig bli sjalu på andre familiemedlemmer også.

Når det kommer til lydighet, viser morkien sin stahet. Men heldigvis er de også smarte og vil gjerne glede eieren sin. Problemet er bare at de ønsker å gjøre det på sine egne premisser. Heldigvis responderer de godt på godbiter, så med litt tålmodighet og belønning kan morkien lære mye.

Aktivitetsnivå og mosjon

Morkier er små, energiske hunder, men nøkkelen ligger i ordet «små». Selv om de sprudler av livsgnist, trenger de ikke mye mer enn 40 minutter på tur hver dag i tillegg til noe lek.

Gir du morkien for lite aktivitet kan du risikere en rastløs og destruktiv hund inne. Derfor er det viktig å finne balansen mellom for lite og for mye aktivitet.

morkie på tur i skogen med grønn eng

Som naturlige terriere har morkier et overskudd av energi. Denne rasen kan derfor trives svært godt med agility. Her kan de imponere med sine imponerende hopp, samtidig som de får brukt opp noe av den tilsynelatende uendelige energien.

Slike aktiviteter er ikke bare givende for hunden fysisk, men også mentalt, og kan bidra til å forhindre atferdsproblemer forårsaket av understimulering.

Stell av morkie

Morkie gir inntrykk av å være enkel å vedlikeholde, men sannheten er at den krever litt ekstra omsorg.

  • Pelsstell og røyting: Selv om morkier røyter lite, betyr det at pelsen kan bli floket om den ikke børstes regelmessig. En daglig børsting anbefales for å fjerne løst hår og unngå floker. Håret vokser også raskt – spesielt rundt øynene – og en regelmessig frisering annenhver måned kan hjelpe hunden med å se klart.
  • Ører og øyne: Sørg for å holde håret trimmet rundt øynene, slik at det ikke forstyrrer synet eller skaper irritasjon. Generelt er det også lurt å sjekke øyne og ører regelmessig for infeksjon.
  • Tannpleie: Tannhygiene er spesielt viktig for små hunderaser som morkie, da de er mer utsatt for tannproblemer. Børst hundens tenner minst to ganger i uken. Å starte tannpleierutinen tidlig i valpestadiet kan hjelpe med å innarbeide gode vaner.
  • Kloklipp: Lange klør kan være smertefulle for hunden å gå med. Hvis du hører morkiens klør klikke mot tregulv eller laminat, er det på tide å klippe dem. Dette kan være nødvendig så ofte som hver måned eller to, avhengig av hvor mye de slites ned naturlig.

Fôr og kosthold

Det er av største viktighet at en morkie får i seg kvalitetsfôr. Unngå fôr med unødvendige fyllstoffer, som soya, korn og mais. Dette kan fylle opp hunden uten å gi den den nødvendige næringen den trenger. Vekt på kvalitetsingredienser er nøkkelen. Mange eiere velger hundemat fra merker som VOM eller til og med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Mengden mat en morkie trenger varierer basert på dens aktivitetsnivå og vekt. En god tommelfingerregel for kaloriinntak er å gange vekten med 30 og legge til 70. Så for en morkie på 5 kg, vil dette gi et kaloriinntak på omtrent 220 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring anbefales det å dele opp hundens daglige fôrmengde i 2-3 måltider. Dette fordeler kaloriinntaket gjennom dagen og sikrer at morkien får jevn energi.

Vanlige helseproblemer

en morkie hund etter et bad ved elvebredden på steiner

Morkie er en vakker liten hund, men som med mange små raser kan den stå overfor spesifikke helseutfordringer. Rasen har en predisposisjon for visse forhold som også er vanlige hos dens foreldreraser, malteser og yorkshire terrier. Selv om mange morkies er sunne, er det viktig å være oppmerksom på potensielle helseproblemer og sørge for regelmessige veterinærkontroller.

  • Kollapset luftrør: Dette er en tilstand der hundens luftrør blir svekket og kan kollapse. Det kan forårsake pustevansker og hoste.
  • Tannsykdom: Som mange små hunderaser, kan morkies være utsatt for tannproblemer, inkludert tannkjøttsykdom og tannråte.
  • Brokk: Brokk kan oppstå når et organ skyver gjennom en åpning i muskelen eller vevet som holder det på plass.
  • Omvendt nysing: Dette er en ufarlig, men merkelig lydende hosterefleks som kan skremme eiere som ikke er kjent med det.
  • Grønn stær (glaukom): Er en øyelidelse som kan føre til økt trykk i øyet og eventuell blindhet hvis det ikke blir behandlet.

Det er alltid viktig å overvåke helsen til en morkie nøye og konsultere en veterinær hvis man er bekymret for hundens velvære.

Historien om morkie

Morkie er et resultat av bevisst avlsarbeid som startet på slutten av 1990-tallet, sannsynligvis i Nord-Amerika. Selv om denne blandingen mellom malteser og yorkshire terrier muligens har oppstått naturlig opp gjennom årene, var det designer-oppdrettere som med hensikt kombinerte de to rasene. Målet var å skape en vennlig og kjærlig fanghund som feller lite hår – en kombinasjon av det beste fra begge raser.

Dette viste seg å være en god idé, for etterspørselen etter disse sjarmerende valpene økte raskt. Siden den gang har morkie gjort seg bemerket som en yndet følgesvenn for mange – en liten hund med stor personlighet.

Dyreplaneten
Logo