Raseprofil: Vorstehhund langhåret

Vorstehhund langhåret, også kjent som bare vorsteh langhåret og langhåret vorsteh, er en rase som kommer fra Tyskland. Den ble opprinnelig avlet frem som en jakthund på fugl, men har også egenskaper som lar den jakte på hare. Vorstehhund langhåret kan også brukes som trekkhund og kløvhund, samt som aktiv familiehund.

Vorstehhund langhåret fakta

HunderaseVorstehhund langhåret
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde60-65 cm
Vekt20-30 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Vorstehhundens størrelse er en vesentlig del av dens majestetiske utseende. En voksen hann kan vokse opp til 65 cm i skulderhøyde, mens hunnene vanligvis er litt mindre med sine 60 cm. 

Når det kommer til vekt, veier hannene vanligvis mer enn tispene. Generelt sett varierer vekten mellom 20 og 30 kg.

Pels

Langhåret vorstehhund er virkelig et blikkfang takket være sin elegante og luksuriøse pels. Pelsen er tykk, litt bølgete og lenger enn det vi ser hos kortpelsede varianter. Pelsen ligger tett inntil kroppen, og gir hunden en unik silhuett. Fargemessig er den oftest brun eller brun-hvit, men den kan også være solid brun.

Hale

Halen er et karakteristisk trekk ved den langhårede vorstehhunden. Den er ganske lang, rett, og henger ned når hunden er i hvile. Når hunden er oppmerksom eller i bevegelse, kan halen løfte seg. Halen er godt dekket med langt, rett hår.

Lynne, trening og lydighet

Vorstehhund langhåret er kjent for sitt vennlige og lojale lynne. De er typisk veldig hengivne mot sine familier og trives i deres selskap. Disse hundene er både energiske og intelligente, noe som gjør dem til utmerkede ledsagere for aktive familier.

Når det kommer til trening, har vorstehhund langhåret et stort potensiale. Den er både ivrig etter å lære og rask til å plukke opp nye ferdigheter.

Denne rasen trives best med variert trening som stimulerer både kropp og sinn. Den er kjent for å være spesielt flink i feltarbeid, noe som reflekterer dens historie som en utmerket jeger.

Vorstehhund langhåret er også kjent for sin lydighet. Med riktig trening og positiv forsterkning, kan disse hundene lære et vidt spekter av kommandoer og oppgaver. De er typisk veldig opptatt av å gjøre eierne sine fornøyde, noe som gjør dem til gode kandidater for lydighetstrening.

Likevel, som med alle hunder, kan treningen av en vorstehhund langhåret kreve tålmodighet og konsekvens. Selv om de er ivrige etter å lære, kan de også være sta av og til. Det er derfor det er så viktig å starte treningen tidlig og å være konsekvent i treningen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Vorstehhund langhåret er en aktiv og energisk hunderase som krever daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. De har et medfødt jaktinstinkt og trives når de får muligheten til å løpe, spore og utforske.

Generelt sett bør en vorstehhund langhåret få minst halvannen til to timers aktivitet hver dag i gjennomsnitt. Dette kan inkludere alt fra lange turer, løpeturer, lek i hagen, apport, eller mer strukturerte aktiviteter som agility, lydighetstrening eller sporingsøvelser.

Stell av borstehhund langhåret

Pelsstell og røyting

Vorstehhund langhåret har en tykk, bølgete pels som trenger regelmessig børsting for å holde den uten floker og glansfull. Det er anbefalt å børste hunden minst én gang i uken, men om mulig bør det gjøres to ganger hver uke.

Denne rasen er også kjent for å røyte, så forvent litt hundehår rundt om i hjemmet. Røyting vil også øke i røyteperiodne om våren og høsten – eller ved store værendringer. 

Ører og øyne

Ørene og øynene til vorstehhund langhåret krever regelmessig kontroll. Rengjør ørene for å forebygge øreinfeksjoner, og rengjør øynene forsiktig med en fuktig klut for å unngå irritasjon.

Tannpleie

Et sunt kosthold kan bidra til å holde tennene sunne og sterke, men tannpuss vil være nødvendig hvis hunden spiser billig hundefôr og får godbiter. Det er også verdt å gi hunden et storfebein av og til. Dette vil ikke bare rense tennene naturlig, men gir hunden også rikelig med kalsium. Husk at små og skarpe bein (spesielt fuglebein) kan skade hunden.

Bad

Vorstehhund langhåret trenger ikke å bades ofte, men det kan være nødvendig etter en lang dag i skogen eller hvis hunden har rullet seg i noe skittent. Husk å bruke en mild hundesjampo som ikke irriterer huden de få gangene du bader hunden din i løpet av året.

Bruksområder for vorstehhund langhåret

Vorstehhund langhåret er en mangfoldig og allsidig rase som er kjent for å kunne tilpasse seg en rekke forskjellige oppgaver. Denne allsidigheten er hovedsakelig takket være deres utpregete intelligens, fysiske styrke og naturlige instinkter.

Jakthund på fugl

Som en utmerket fuglehund, er vorstehhund langhåret kjent for sin evne til å markere og apportere fugler. Den har et godt utviklet jaktinstinkt og en naturlig evne til å samarbeide med sin menneskelige partner under jakt.

Kløv- og trekkhund

Takket være sin styrke og utholdenhet, er vorstehhund langhåret også godt egnet som kløv- og trekkhund. Denne rasen kan bære kløv over lange distanser, eller trekke mindre sleder eller være med på langrennsturer.

Redningshund

Vorstehhund langhåret har også vist seg å være en effektiv redningshund, takket være sin skarpe nese, oppmerksomme sanser og intelligens. Disse hundene kan trenes til å spore savnede personer i villmarken eller finne mennesker fanget under raser etter naturkatastrofer. Enkelte vorstehhunder har blitt godkjent i organisasjonen NRH.

Familiehund

Men til tross for alle sine arbeidsegenskaper, er vorstehhund langhåret kanskje mest elsket som en familiehund. Dens kjærlige, lojale og vennlige natur gjør den til et fantastisk selskapsdyr. Vorstehhund langhåret er kjent for å være tålmodig og kjærlig med barn. Dette gjør den til et ideelt valg for familier som ønsker seg en aktiv og engasjert følgesvenn.

Fôr og kosthold

Først og fremst er kvalitetsfôr avgjørende. Velg et fôr uten fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende. Disse ingrediensene gir lite ernæring og kan forårsake helseproblemer. Det beste vil være å velge hundemat som VOM eller tilby rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette vil gi din vorstehhund langhåret næringsrik og naturlig mat som støtter dens generelle helse.

Mengde mat

Når det gjelder mengden mat, bør en vorstehhund langhåret verken få for lite eller for mye. En god generell regel er å gange vekten på hunden med 30, og så legge til 70 for å finne den riktige mengden kalorier per dag. For eksempel, hvis hunden din veier 30 kg, vil den daglige kaloriinntaket være 970 kalorier (30 x 30 + 70 = 970).

Vorstehhund langhåret er en mer aktiv rase enn en gjennomsnittlig hund, så det kan godt hende du er nødt til å øke kaloriinntaket med alt fra 100 til 200 kalorier. Følg med på vekten og energien til hunden din for å avgjøre om den trenger mer eller mindre mat.

Antall måltider

To måltider om dagen er passende for vorstehhund langhåret. Dette bidrar til å opprettholde et jevnt blodsukkernivå og gir en følelse av metthet gjennom dagen. Husk imidlertid at du ikke bør mate hunden rett før du går på en lang tur eller trener med høy intensitet. Dette kan føre til mageproblemer eller til og med en livstruende tilstand kjent som magedreining.

Vanlige helseproblemer

Som alle hunderaser kan også vorstehhund langhåret potensielt få noen vanlige helseproblemer. Det er viktig å være oppmerksom på disse for å kunne gi hunden den beste omsorgen og følge opp med rettidig behandling om nødvendig.

  • Hoftedysplasi: Dette er en arvelig tilstand der hundens hofteledd utvikler seg unormalt, noe som kan føre til smerte og begrenset bevegelighet.
  • Øyeproblemer: Vorstehhund langhåret kan være utsatt for visse øyeproblemer som progressive retinal atrofi (PRA) som kan føre til blindhet, og entropion, som er en tilstand hvor øyelokket ruller innover.
  • Øreinfeksjoner: Med sine lange, hengende ører, er denne rasen mer utsatt for øreinfeksjoner.
  • Hudallergier: Noen vorstehhund langhåret kan utvikle hudallergier som kan være et resultat av miljøfaktorer eller matallergier.

Tross disse potensielle helseproblemene kan regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold bidra til å holde din vorstehhund langhåret frisk og lykkelig.

Det vil også være viktig å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. Dette vil gi deg best mulighet til å sikre at du får en sunn valp og bidra til et lengre og lykkeligere liv for din vorstehhund langhåret.

Alternativer til vorstehhund langhåret

Hvis du har fått øye på vorstehhund langhåret, men vil utforske noen alternativer, har du heldigvis mange gode muligheter. Det finnes flere raser som deler mange av de samme trekkene med vorstehhund langhåret, men som har sin egen unike personlighet og egenskaper.

Vorstehhund strihåret

Vorstehhund strihåret kan være et godt alternativ for dem som liker vorstehhund langhåret, men som foretrekker en hund med litt mer beskyttende pels. Dette er en hardfør og robust rase, med et høyt aktivitetsnivå, noe som passer for aktive familier eller individuelle eiere. Vorstehhund strihåret har også et sterkt jaktinstinkt, akkurat som vorstehhund langhåret.

Vorstehhund korthåret

Vorstehhund korthåret kan være et annet alternativ for de som er tiltrukket av vorstehhund langhåret, men ønsker en hund med en kortere og mindre vedlikeholdskrevende pels. De er kjent for å være hardtarbeidende hunder med et høyt aktivitetsnivå, som krever mye mosjon og mental stimulering. Vorstehhund korthåret er også en utmerket jakt- og sporhund, som liker å jobbe og er godt egnet for forskjellige typer hundesport.

Irsk setter

Irsk setter kan også være et godt alternativ for dem som elsker vorstehhund langhåret, men som kanskje ønsker en hund med litt mer variert pelsfarge og et mer utadvendt og lekent lynne. 

Denne rasen er kjent for sin vakre røde pels og sin aktive og energiske personlighet. Irsk setter er en utmerket familiehund og gjør det bra i et hjem hvor det er mye aktivitet og lek. Selv om de også er dyktige jakthunder, er de kanskje mer kjent for sin rolle som familiehunder, sammenlignet med vorstehhund langhåret.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye stell krever en vorstehhund langhåret sin pels?

Pelsen til en vorstehhund langhåret krever jevnlig stell. Den bør børstes minst en gang i uken for å fjerne løs hår og hindre floker. Dette vil også bidra til å redusere mengden hår som røytes i hjemmet ditt.

Hvordan kommer vorstehhund langhåret overens med andre kjæledyr?

Vorstehhund langhåret kan generelt sett komme godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir sosialisert ordentlig fra en tidlig alder. Men som jakthund har de et naturlig jaktinstinkt som kan være en utfordring hvis du har mindre kjæledyr som fugler eller gnagere.

Røyter vorstehhund langhåret mye?

Ja, vorstehhund langhåret røyter ganske mye, spesielt i røyteperiodene på våren og høsten. Regelmessig børsting kan imidlertid hjelpe med å kontrollere mengden hår i hjemmet ditt.

Kan vorstehhund langhåret være hjemme alene?

Som en rase som er veldig knyttet til sin familie, bør du ikke la en vorstehhund langhåret være alene hjemme over lengre perioder. Separasjonsangst kan forekomme, noe som også kan resultere i destruktiv adferd.

Er vorstehhund langhåret en allergivennlig hund?

Nei, vorstehhund langhåret er ikke kjent for å være en allergivennlig rase. Dette skyldes blant annet at de røyter relativt mye.

Hvor lydige er vorstehhund langhåret?

Vorstehhund langhåret er kjent for å være svært lydige og enkle å trene. De er intelligente hunder som elsker å jobbe og er flinke til å lære nye kommandoer og triks.

Bjeffer vorstehhund langhåret mye?

Som regel bjeffer ikke vorstehhund langhåret overdrevent mye, men som alle hunder kan de gi lyd fra seg når de er engstelige, kjeder seg eller vil varsle om noe. Tidlig opplæring og sosialisering vil hjelpe med å kontrollere unødvendig bjeffing.

Hvor mye koster en vorstehhund langhåret valp?

Prisen for en vorstehhund langhåret vil variere, men forvent å betale omkring 20 000 kroner for en valp.

Er vorstehhund langhåret gode jakthunder på fugl?

Ja, vorstehhund langhåret er kjent for å være utmerkede fuglehunder. De har sterke instinkter for å peke på og hente fugler, noe som gjør dem til et utmerket valg for jaktentusiaster.

Dyreplaneten
Logo