Komplett guide til hold av vanlig gullfisk og slørhale

Lyst til å lære mer om vanlig gullfisk og slørhale? Da har du kommet til riktig sted. Her får du alt det du trenger å vite for at dine gullfisk skal være sunne og friske.

Kort fakta om gullfisk

Vitenskapelig navnCarassius auratus auratus
FamilieCyprinidae
Andre navnSlørhale
Stammer fraAsia
Levetid10-35 år
StørrelseOpptil 38 cm
TypeAlteter
OppførselDelvis fredelige
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet200 liter
Stimfisk / grupperJa
Sjikt i akvarietHele
VanskelighetsgradGanske enkel

Forskjellige typer gullfisk

Før du kjøper gullfisk, er det først lurt å sette seg ned å se hva du har å velge mellom. Den populære arten får du nemlig i en rekke forskjellige varianter.

Noen gullfisk er et utfall av regelmessig avl for å få frem spesifikke utseender. Dette er ikke alltid det som er best helsemessig. Derfor kan det være stor forskjell på hardførheten til vanlig gullfisk og andre versjoner av fisken.

Gullfisk har en forventet levetid på mellom 10 og 35 år. Så det er ekstra viktig at du velger hvilken type du ønsker deg med omhu.

La oss se på noen av de mest populære. 

For en hagedam anbefaler jeg følgende typer:

  • Vanlig gullfisk
  • Shubunkin
  • Comet

Disse blir store, trives i kaldt vann og er hardføre. Det er en perfekt kombinasjon for fisk til en hagedam.

En slørhale er et godt alternativ for kar. Disse blir ikke like store som artene ovenfor, og kan fint holdes inne i et akvarium.

Gullfisk som oranda, ranchu, teleskop, bubble eye og celestial er mindre hardføre og kan være vanskeligere å holde.

Pris på gullfisk varierer fra 30-100 kr for mindre individer, mens større vil koste alt fra 100 til 200 kr. Hvis du kjøper fra dedikerte oppdrettere vil du ofte kunne få mer for pengene. Merk at prisen vil variere basert på hvilken type du ser etter.

Velg riktig gullfisk

Når du er i butikken er det samtidig viktig at du finner en eller flere sunne individer. Det er ikke uvanlig at fisk utvikler sykdommer i dyrebutikker eller oppdrettskar. For å øke sjansene dine for tidlig suksess bør du sjekke følgende kriterier før du kjøper:

  • Den svømmer aktivt rundt i akvariet (flyter eller synker ikke).
  • Er alltid på farten og ser ut som den leter etter noe å spise.
  • Den har ikke manglene finner, bøyd rygg eller noen unormalheter rundt munnen.
  • Den er ikke i samme kar som syke (eller døde) fisk som kan ha smittet den.
  • Den lever i klart vann (skittent vann kan lettere føre til infeksjon).
  • Viser ingen tegn til sykdom (blodrøde finner, hvite eller rød flekker osv.).

Størrelse

Den ser kanskje liten ut i butikken, men en vanlig gullfisk blir opptil 38 cm lang. De vokser fort, så sørg for at du går til innkjøp av et stort nok kar.

Når det er sagt er det er det store forskjeller på gullfisk. Derfor foretrekker mange akvarister å holde de største artene i en hagedam. 

Det er derimot ikke alle som blir så store. Slørhale blir for eksempel sjeldent større enn 15 cm. Ett individ vil klare seg fint i 200 liter, mens om du skal ha tre bør du kjøpe et på minst 400. Som vanlig er jo større, jo bedre. 

Kjønnsforskjell

For å skille kjønnene må de først være gamle nok. I parringssesongen (om våren) kan du se hvite flekker i kinnene til hannen. De kan se ut som saltkorn og kan forveksles med sykdom.

Hunnen ser som regel kortene og rundere ut i mageområdet sammenlignet med hannene om du ser de ovenfra.

Brystfinnene til hannen er gjerne lengre og tynnere enn hunnens. Merk at dette vil nærmest være umulig å se om det for eksempel er en veiltail. 

Under parringssesongen vil hannene jage hunnene rundt i karet. Hunner som fort blir slitne kan innimellom ha splittede finner fra denne prosessen. Dette er definitivt den enkleste måten å skille kjønnene fra hverandre.

Én eller flere fisk

Gullfisk er sosiale fisk. For å unngå at den blir ensom bør du derfor helst gå til innkjøp av tre eller flere. To hunner og én hann er ofte en god kombinasjon. I større grupper på 9-12 eller flere, er ikke forhold mellom kjønnene like viktig.

Gullfisk med andre arter

Du vil ha noen begrensninger når det kommer til gullfisk og andre arter. Det enkleste er å velge å ha flere sammen.

Før du bestemmer deg må du huske på at gullfisk kan bli store. Selv slørhaler er store for mange akvariefisk. Ikke hold fisk de kan svelge hele. Otocinclus blir ofte anbefalt, men er såpass på grensen at de kan bli sittende fast i gjellene til gullfisken om den prøver å sluke den. Samtidig må du unngå aggressive arter og kjente finnenappere. Spesielt om du holder slørhaler.

Reker sammen med gullfisk er et annet vanlig spørsmål. Det er ingen tvil om at noen av rekene vil bli spist. Om du har en (stor) etablert koloni fra før av, sammen med gjemmesteder gullfisken ikke kommer til, vil kolonien mest sannsynlig reprodusere like mange som blir spist.

Om du ønsker å ha andre arter i karet kan du prøve følgende fisk med gullfisk: 

  • Sewellia lineolata. En ferskvannsfisk som suger seg fast i glasset og andre overflater. Selv om de er små er det vanskelig for gullfisk å svelge de hele. 
  • Molly. Passer fint inn i vannverdiene til gullfisk, samtidig som de blir opptil 10 cm lange. Fullvoksne molly vil derfor ikke kunne svelges hele. En stim av disse vil naturlig nok formere seg, og en del av yngelen vil bli spist. Det trenger ikke å være negativt. På én side vil du unngå at det blir altfor mange molly, og på den annen side vil gullfisken din få masse næring.
  • Praktbarbe. Selv om barber er kjent for å være finnenappere, er praktbarber en av de mer fredelige artene. Pass på å ha en god stim av disse, og rikelig av hunner (selv om hannene er mer fargerike). Et tips er å velge praktbarber med store finner, slik at den ikke utkonkurrerer gullfisken din under fôringen.
  • Venusfisk. Fordi de er så raske kommer de seg nesten alltid unna. Du bør ha en stor stim av disse på 12 eller flere individer, og god plass i karet. I tillegg bør det være voksne fisk.
  • Risfisk. Her gjelder det samme som for venusfisk ovenfor.

Merk at dette kun er basert på tregere gullfisk som slørhale. Vanlig, shubunkin og comet vil være altfor raske og bli for store for de fleste av artene ovenfor.

Slørhaler kan ofte kombineres med en rekke stimfisk så lenge du har et stort nok kar, og en stor nok stim.

I en hagedam er vanlig, shubunkin og comet ideelle å ha sammen med koi (guide). Selv om koi ofte blir dobbelt så store, er de fredelige fisk som ikke vil ha mulighet til å svelge voksne gullfisk hele. Slørhaler vil på et punkt bli for små.

Koi og gullfisk kan være gode alternativer for en hagedam.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter200 liter
Temperatur4-25°C
pH i vannet6,5-8,0
Hardhet (GH)5-25

Overvintring

Selv om gullfisk tåler temperaturer ned til 4°C, betyr ikke det at dette er ideelle forhold. Den ideelle temperaturen er mellom 18 og 25.

Når det er sagt åpner det at gullfisk tåler kaldt vann for å ha de i en hagedam. Selv i deler av Norge er det mange som har denne arten ute om vinteren, selv om det er forskjellige strategier på hvordan overvintringen håndteres.

Les denne guiden om koi for å lære mer om ulike strategier for overvintring til koi og gullfisk.

Gullfisk i ute i hagedam resten av året

Som nevnt lenger opp er det tre arter av gullfisk jeg anbefaler deg til en hagedam; vanlig, shubunkin og comet.

Disse blir store og trenger godt med plass. En tommelfingerregel er å ha minst 200 liter for hver gullfisk i dammen, men gjerne mer.

Akkurat som i akvarier bør bunnen bestå av sand, eller i det minste ikke ha singel med skarpe småstein. De spiser i en rekke planter, men i en stor nok dam vil du mest sannsynlig ikke ha et problem med det.

Noe av det viktigste du gjør når du lager hagedammen din er å installere et bunndren. Da vil slam, avfall og ekskrementer bli renset ut av seg selv. Alternativet er nemlig å tømme dammen hvert år for å unngå dødelige vannverdier.

Sørg samtidig for du har et filter, luftpumpe osv.

Om du vurderer å overvintre dine gullfisk i dammen må du sørge for å ha en dybde på minimum 1,5 meter. Det er ekstremt viktig at hagedammen din ikke bunnfryser. Husk å lese deg opp mer på overvintring.

Vann, temperatur, hardhet og pH

Gullfisk trives godt i kaldt vann. I et akvarium kan du holde det stabilt mellom 18 og 22 grader. De kan likevel leve i temperaturer på alt fra 4 til 25 grader, men det er ikke ideelt med hyppige temperatursvingninger.

I en hagedam vil det være viktigere å holde pH stabil enn temperaturen på vannet.

De fleste gullfisk er hardføre og kan overleve en pH på alt fra 6,5 til 8,0. Den ideelle pH-verdien vil derimot være rundt 7,4. 

Gullfisk trives i hardere vann på mellom 5 og 25 grader dH.

Pass på at du alltid akklimatiserer fisk før du plasserer de i akvariet eller hagedammen. Det vil mest sannsynlig være forskjell på temperaturen i butikken sammenlignet med det du har hjemme. Det bør ikke være mer enn 2 grader forskjell på vannet. Bruk helst et termometer, eller la de flyte på overflaten i posene i noen timer.

Akkurat det samme gjelder for pH. Om det er mer enn 0,2 grader forskjell bør du spe på litt vann av gangen fra karet eller dammen din for å jevne ut forskjellene før du setter ut gullfisken din.

Planter og innredning

Gullfisk er veldig glad i enkelte planter, så med mindre du vil at de skal bli salat, er du nødt til å velge med omhu. 

Selv om det ikke er noen garantier for at fisken din ikke spiser plantene nedenfor, er de kjent for å være mindre apetittelige en mange andre populære akvarieplanter. Merk at flere av plantene bør være i akvarier som holder 18 grader eller høyere:

  • Javabregner
  • Anubias
  • Vanlig sverdplante
  • Cryptocoryne wendtii

Om du ønsker å gi gullfisken din litt grønt å spise på kan du derimot velge disse plantene:

  • Andemat
  • Javamose
  • Gulrotgress

Gullfisk liker å putte det meste i munnen sin, inkludert det de finner på bunnen. Du bør derfor ha sand som det øverste laget, og unngå skarp stein og annet de kan finne på å sluke.

Gullfisk i bolle?

Det er et vanlig syn i filmer og tegneserier. Sannheten er at du aldri bør ha en gullfisk i bolle. Det blir rett og slett altfor lite plass, med mindre du har går til innkjøp av en enorm bolle på 200 liter. Det er ikke sannsynlig da det er 10 til 20 ganger den vanlige størrelsen på ‘gullfiskboller’.

Fôring

Fôring er en av de viktigste sidene av å ha gullfisk som et kjæledyr. Overspising av feil fôr er en av de mest vanlige feilene. Da blir de forstoppet, flyter opp til overflaten, eller rundt i karet. Det er dessverre ingenting å spøke med, og har vært døden for mange fisk opp gjennom årene.

Hvis fôret ditt har et av dette som de første ingrediensene kan du kaste det med en gang:

  • Hvete
  • Mais
  • Ris
  • Soya

Det idelle er selvfølgelig om de ikke står på listen i det hele tatt.

Selv om gullfisk fint spiser blanchert salat, kål, spinat og agurk, er de ikke planteetere, og skal definitivt ikke ha kornprodukter.

Ved siden av blancherte grønnsaker bør du mate med fôr med et høyt proteininnhold: 

  • Levende fôr som artemia, dafnier, mygglarver o.l.
  • Frossenfôr av mygglarver, artemia, sirisser o.l.
  • Spirulina
  • Pellets av høy kvalitet
  • Soltørket krill

Soltørket krill kan være en perfekt snacks for gullfisken din.

Gullfisk sluker det meste du fôrer dem med og har stor apetitt. Når du mater med fôr med høyt proteininnhold holder det å gi de så mye de klarer å spise opp i løpet av 30-45 sekunder, 2 ganger om dagen.

Om du har gullfisk i en hagedam skal de ikke fôres når temperaturen går ned til omtrent 10 grader. I kulden senker de forbrenningen sin og lever av fettreservene de har bygget opp i løpet av året. 

Merk at det er viktig at du fôrer godt i forkant av vinteren om du vurderer å ha fiskene dine ute. Bare sørg for at du starter tidlig, og ikke gjør det når temperaturen allerede har sunket til 11-13 grader.

Formering og oppdrett

Hvis du ønsker at yngelen skal overleve, bør du sørge for at du har følgende utstyr. Dette er ved siden av hovedkaret ditt:

  • Et kar for parring
  • Et kar for yngel
  • Planter eller en gytebørste
  • Vanlig skumfilter, luftpumpe og annet til akvarier

Før du begynner skal alle karene ha samme temperatur og vannverdier. I tillegg anbefaler jeg at du mater med fôr av ekstra kvalitet i dagene før parringen. For eksempel levende artemia og mygglarver. Fôr gjerne dobbelt så mye som vanlig i 1-3 uker i forkant av parringen.

Plasser deretter én hann og én hunn i parringskaret.

I naturen formerer gullfisk seg om våren når vannet blir varmere. For å simulere forholdene bør du skru opp temperaturen 0,5 til 1 grad om dagen til vannet når 20-23 grader. 

Parringen

Når hannen er klar til å parre, får den hvite flekker i kinnene og vil begynne å jage hunnen rundt i karet. For en nybegynner kan det se ut som de sloss, men dette er helt vanlig. 

Merk at du bør skille de om dette skjer i over en uke uten at hunnen har lagt egg.

Hunnen vil deretter svømme (eller bli dyttet av hannen) mot der gytebørsten ligger (eller lignende planter du har i karet) og legge eggene sine der. Denne vil beskytte de bedre enn det vanlige planter gjør, da gullfisk vil fort ende opp med å spise sine egne egg om de får mulighet til det.

Eggene blir lagt

Når eggene er lagt og hannen har gytet på dem, tar du gytebørsten over i det dedikerte karet for yngel med en gang. De lyse eggene har en mye større sjanse for å klekke sammenlignet med de mørkere.

Ta hannen ut av parringskaret og over i hovedkaret når seansen er over. Hunnen kan godt få hvile et døgn alene for å komme til kreftene igjen. Husk å akklimatisere gullfiskene dine når du flytter dem.

Fôre yngel

Vent med å fôre yngelen med en gang de har klekket fra eggene. Den første tiden etter at de har kommet ut av egget vil de bli liggende på bunnen av karet. Det er først når de begynner å svømme rundt i karet du trenger å fôre.

På dette stadiet er det ikke mye de klarer å spise.

Med en gang de begynner å svømme rundt kan du fôre to ting:

  • Nyklekt artemia (brine shrimp)
  • Infusorier

Etter den første uka kan du deretter inkludere levende mygglarver.

Når det har gått to uker kan du supplere med både vannlopper og mikroormer.

Hvis du ikke har tilgang på levende artemia eller mygglarver kan også fryste fungere. Mange mener derimot at levende fôr er essensielt for suksess med gullfisk yngel den første måneden.

Sykdommer

Utbrudd av sykdommen hvitprikk (ich) er vanlig for nye gullfisk som har vært stresset, holdt i dårlige vannverdier eller ikke har blitt akklimatisert godt nok. Du kjenner igjen sykdommen ved hvite prikker. Gullfisken din vil gjerne også gni seg mot gjenstander i karet. 

Merk at du ikke alltid vil se de hvite prikkene tydelig, men fisken din kan fortsatt være syk.

For å kurere hvitprikk på gullfisk kan du:

  • Øke temperaturen til 26 grader en periode. Dette vil gjøre livssyklusen til hvitprikk kortere.
  • Salt karet ditt fra 0,2 % til 0,4 % av det totale volumet.
  • Vent 10-14 dager samtidig som du holder karet ditt med rent og klart vann.

Endrer farge

At en gullfisk endrer farge trenger ikke å bety at den er syk. Generelt vil de få annerledes farger ettersom de vokser. Andre faktorer som endrer fargen er lite lys (gullfisk har pigmenter), dårlig vannkvalitet, temperatur, parasitter eller sykdom og mating med fôr av lav kvalitet.

Gisper etter luft

At en gullfisk gisper etter luft er et tegn på lite oksygen i vannet. Det er ofte på grunn av dårlig vannkvalitet eller lufting. Gjør et vannbytte på 10-20 % så fort som mulig. I tillegg bør du gå til innkjøp av en luftpumpe for å lufte vannet.

Det kan det være følgende grunner til at en gullfisk gisper etter luft:

  • Du har for mye alger.
  • Døde fisk eller andre dyr.
  • Parasitter eller sykdom.
  • Vannverdiene er endret etter en storm / mye regn (kun for hagedammer).

Test vannet ditt får sjekke at vannverdiene er innenfor de anbefalte parameterne.

Stemmer det at de har dårlig hukommelse?

Gullfisk har mye bedre hukommelse enn ryktet tilsier. Faktisk er det bevist at de kan huske så lenge ting som skjedde for 5 måneder siden, i motsetning til 3 sekunder som mange tror. 

De er også smartere enn de fleste tror. Den gode læreevnen til gullfisk har ført til situasjoner der de har utført triks i respons til en spesifikk stimulus. For eksempel å svømme gjennom en labyrint eller bøyler, og til og med dytte baller i mål. I tillegg til dette har forskere bevist at de klarer å skille mellom mennesker. 

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg med å holde gullfisk. Du har selv ansvar for dine egne fisk og å sørge for at de har et så godt hjem som mulig.

Dyreplaneten
Logo