Raseprofil: Chinese crested powderpuff

Chinese crested powderpuff er en hjertevarmende, intelligent hunderase som trives som familiens midtpunkt. Rasen har lang silkeaktig pels og blir mellom 2,3 og 5,4 kg tung. Chinese crested powderpuff trenger mye selskap og kan fort lide av separasjonsangst om den blir forlatt alene over lengre tid.

Chinese crested powderpuff kort info

HunderaseChinese crested powderpuff
OpprinnelseKina, Mexico
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 kg
Høyde23-33 cm
Vekt2,3-5,4 kg
PelsLang

Lynne, trening og lydighet

Chinese crested powderpuff er en hjertevarmende og intelligent hunderase, som trives best når den er tett integrert i familien. Med et ønske om å være familiens midtpunkt, vil denne hunden føle seg ulykkelig hvis den overlates alene i lange tidsperioder – så hvis du jobber hjemmefra (eller er pensjonist), kan dette være drømmehunden din.

Med sitt nærvær nesten som en skygge, har den en tendens til å bli en borrelåshund, som – i likhet med borrelåsen – følger tett på deg fra rom til rom. Dette er en kjærlig egenskap, men det underbygger viktigheten av tidlig trening for å forebygge separasjonsangst.

Selv om chinese crested powderpuff har en tendens til å være skeptisk til fremmede, trenger den som regel bare litt tid for å varme opp til nye mennesker og hunder. Dens grunnleggende sosiale natur kommer til syne når den leker med andre hunder, særlig de av samme rase, men den kan også harmonisere godt med andre raser. Innendørs kan den virke rolig og tilfreds med å slappe av på fanget, som for denne rasen, er det ultimate stedet å være.

Når det kommer til lydighet, krever den tålmodighet og konsistens fra eierens side. Selv om chinese crested powderpuff er en smart og potensielt lydig rase, kan den til tider vise en stahet som krever en rolig og bestemt tilnærming. Positive forsterkningsteknikker er nøkkelen her – denne sensitive hunden responderer ikke godt på hard eller høylytt trening.

Det er viktig å huske at lydighetstrening for denne rasen er en kontinuerlig prosess. De beholder ikke nødvendigvis en kommando for livet etter en innlæringsperiode; regelmessige, kjærlige repetisjoner er nødvendig.

Husk at mens noen chinese crested-hunder kan være nervøse og sky, er dette ikke en iboende egenskap ved rasen, men heller et resultat av uønskede avlslinjer. Det er viktig å sjekke hundens bakgrunn nøye før man tar en slik engasjerende og kjærlig følgesvenn inn i sitt hjem.

Aktivitetsnivå og mosjon

Chinese crested powderpuff har et moderat aktivitetsnivå, og stiller ikke ekstremt høye krav til mosjon. Den vil være tilfreds med et par korte turer om morgenen og kvelden, samt én litt lenger tur på minst en halvtimes tid i løpet av dagen.

Selv om dette er en rase som kan trives med mindre mosjon, er det viktig å ikke overse dens behov for å få luftet seg ordentlig hver dag.

Denne rasen har potensial til å være utholdende og kan fint bli en entusiastisk følgesvenn på lengre skogsturer, forutsatt at den gradvis blir vandt til denne formen for aktivitet.

Mental stimulering er også viktig for chinese crested powderpuff, som er en intelligent rase som kan kjede seg hvis den ikke får nok mentale utfordringer. Enten det er agilityhinder, lydighetstrening, eller problemløsning – å engasjere hundens hjerne er like sentralt som fysisk aktivitet.

På kaldere dager, spesielt i vinterhalvåret, bør man sørge for at hunden har passende klær, da den kan bli svært kald når den luftes uten beskyttelse mot kulden (spesielt om når man går rolige turer).

Bruksområder for chinese crested powderpuff

Chinese crested powderpuff er en hunderase som er kjent for sin gode natur og allsidige evner, som gjør den til et utmerket valg for en rekke bruksområder.

Selskapshund og familiehund

Først og fremst trives chinese crested powderpuff som en selskapshund. Den elsker å være tett på sin menneskelige familie, og dens vennlige og milde vesen gjør den til et populært valg både for familier, enslige og par.

Denne hunderasen er også kjent for å komme godt overens med andre hunder, og dette gjelder spesielt når den får selskap av hunder fra samme rase. Dens sosiale og kjærlige natur gjør den til en ypperlig familiehund, som knytter sterke bånd med alle familiemedlemmer.

Utstillingshund

Chinese crested powderpuff er også en populær deltager i hundeutstillinger. Med sitt unike utseende og elegante holdning, er det ikke overraskende at mange eiere velger å stille ut denne rasen. Den trives med oppmerksomheten den får under utstillingene, og dens gode temperament gjør den til en fryd å jobbe med for de som er interessert i denne typen aktivitet.

Agility

Selv om man kanskje ikke umiddelbart ser for seg chinese crested powderpuff som en typisk agilityhund, kan de faktisk gjøre det overraskende godt i denne sporten. Deres intelligens og kvikke bevegelser gjør dem til talentfulle deltakere i agility-konkurranser, der de raskt kan navigere gjennom en rekke fysiske utfordringer.

Lydighetstrening på hobbynivå

Selv om chinese crested powderpuff kan trenes til å bli ganske lydig, er de mest vanlig brukt i lydighetstrening på hobbynivå. Med sin smarte og oppmerksomme natur, er de raske til å lære nye kommandoer, og de responderer godt på positiv forsterkning. Dette gjør lydighetstrening til en givende aktivitet for både hund og eier, og bidrar til å styrke båndet mellom dem.

Stell av chinese crested powderpuff

Stell av chinese crested powderpuff krever litt tid, men er generelt enkelt å håndtere.

  • Pelsstell og røyting: Chinese crested powderpuff har en myk og luftig pels som dekker hele kroppen. Det er viktig med jevnlig børsting for å unngå floker og for å holde pelsen sunn og glansfull. Selv om denne rasen generelt røyter lite, vil regelmessig børsting hjelpe med å fjerne løse hår og stimulere hud og pels.
  • Ører og øyne: Ørene til chinese crested powderpuff bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller skitt, og rengjøres forsiktig ved behov. Øynene bør også inspiseres for å sikre at de er klare og frie for utflod – eventuell irritasjon eller rødhet bør sjekkes av en veterinær.
  • Tannpleie: Som med alle hunder, er det viktig med regelmessig tannpleie for chinese crested powderpuff. Børsting av tennene flere ganger i uken vil bidra til å forebygge tannstein, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Det samme vil et sunt kosthold.
  • Kloklipp: Chinese crested powderpuffs små, delikate poter krever en regelmessig kloklipp. Klipp klørne jevnlig for å forhindre at de blir for lange, da det kan føre til ubehag eller skade for hunden.
  • Bad: Selv om chinese crested powderpuff ikke trenger hyppige bad, er det viktig å holde pelsen ren. Bad hunden ved behov, og bruk en mild hundesjampo for å bevare pelsens myke og luftige kvalitet.

Fôr og kosthold

Å gi en chinese crested powderpuff kvalitetsfôr er avgjørende for hundens helse og trivsel. Dette bør være fôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais eller andre lavkvalitets ingredienser. Det anbefales å velge et kvalitetsfôr som for eksempel VOM, eller å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde mat til en chinese crested powderpuff, kan en god regel være å gange hundens vekt (i kg) med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi en omtrentlig beregning av hvor mange kalorier hunden trenger per dag.

Antall måltider

Det er fordelaktig å fordele den totale daglige matmengden til chinese crested powderpuff over 2-3 måltider. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før man skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer og belastning på hundens system.

Vanlige helseproblemer

Chinese crested powderpuff er generelt sett en sunn hunderase, men som med alle raser, kan det forekomme enkelte helseproblemer. Noen linjer innen rasen har dessverre blitt preget av useriøs avl, noe som har ført til helseutfordringer, inkludert temperamentsproblemer.

For å minimere risikoen for å få en hund med disse problemene, er det viktig å velge en ansvarlig oppdretter som tester avlshundene for kjente helseproblemer og som fokuserer på sunne, stabile individer.

  • Rasen kan være utsatt for øyeproblemer, og det er derfor essensielt at foreldredyrene har gjennomgått en godkjent øyelysning senest ett år før kullet blir født. I tillegg bør de være undersøkt for gonioskopi, rcd3-PRA og prcd-PRA-mutasjoner. Disse resultatene må være registrert offentlig på DogWeb.
  • Patellaluksasjon, en tilstand hvor kneskålen blir forflyttet fra sin normale posisjon, er en annen helsetilstand man bør sjekke for. Foreldrene til valpen bør ha kjent status for patellaluksasjon.

Ved å kjøpe en valp fra en seriøs og ansvarlig oppdretter, som for eksempel kan finnes gjennom Norsk Chinese Crested Klubb, øker sjansene for å få en sunn og frisk hund betydelig.

Størrelse og utseende

Chinese crested powderpuff er en liten og grasiøs hunderase. Ifølge Norsk Kennel Klub har hannhunder en ideal mankehøyde på 28–33 centimeter, mens tispene har en ideal mankehøyde på 23–30 centimeter. Vekten på disse hundene varierer betraktelig, men bør ikke overstige 5,5 kg.

Når det kommer til pels, er powderpuff-varianten av chinese crested markant forskjellig fra den hårløse varianten. Powderpuffen besitter en dobbelt pelslag, som inkluderer en myk, lett og luftig underpels, i tillegg til et silkemykt lag av lengre hår. Denne pelsen strekker seg over hele kroppens overflate, noe som bidrar til hundens sjarmerende og fluffy fremtoning.

Pelskammen, som refereres til som «cresten», starter optimalt ved stoppen og blir gradvis tynnere nedover halsen. En lang og flytende kam er foretrukket, selv om en mer sparsom kam også er akseptabel.

Denne hunderasen er kjent for sine lange, flytende og elegante bevegelser, som kompletterer dens edle og grasiøse utseende. Det er viktig at beina er bredt plasserte, med en vinkling som bidrar til en rett rygg, og at potene er godt formet – en finesse som understreker rasens eleganse.

Historien om chinese crested powderpuff

Det eksakte opphavet til chinese crested er omgitt av mysterier og fremstår som en gåte. Selv om navnet gir inntrykk av en kinesisk opprinnelse, tror forskere at rasen først kom til Kina relativt nylig.

Det er en utbredt oppfatning at alle de kjente nakenhundrasene, inkludert chinese crested, nedstammer fra den meksikanske nakenhunden, og at de to rasene delte seg for omtrent 3-4000 år siden.

Det har lenge vært en antagelse at rasen var i høy kurs under Han-dynastiet i Kina, omkring år 200 e.Kr., der de antas å ha vært plassert på handelsskip for å bekjempe rotter. Imidlertid finnes det ingen kilder som definitivt kan plassere chinese crested i Kina før på 1700-tallet.

De moderne chinese crested-hundene vi kjenner i dag, har røtter i Storbritannia fra midten av 1800-tallet, og det var britene som utformet rasestandarden. Hunder av denne rasen ble importert til Storbritannia av handelsmenn som hadde reist til Kina.

I Norge ble rasen introdusert på midten av 1980-tallet, og populariteten har økt raskt siden da. Det er bemerkelsesverdig å tenke på at powderpuff-varianten, som nå er likestilt med den hårløse varianten, inntil 1986 ikke hadde tillatelse til å delta i hundeshow.

Dyreplaneten
Logo