Hukommelsen til gullfisk varer lenger enn 3 sekunder

Du har sikkert hørt uttrykket “hukommelse” som en gullfisk når noen er glemsk. Dette er derimot en grunnløs sammenligning da gullfisk ikke har dårlig hukommelse.

Det er bevist at gullfisk kan huske i opptil 5 måneder, og kanskje mer, noe som bekrefter at gullfisk har god hukommelse sammenlignet med mange andre dyr.

La oss se på fakta som tilsier at gullfisk har god hukommelse.

Gullfisk gjenkjenner eieren sin

Fordi gullfisk både kan se ansikter, former, lyder og farger kan de med stor sannsynlighet gjenkjenne deg når du kommer bort til karet. 

Gullfisk kan gjøre lære triks

Fordi gullfisk kan huske i opptil 5 måneder kan du lære den opp til å gjøre triks. Det letteste vil være å lære den opp til å gjøre triks i sammenheng med fôring. Du kan for eksempel prøve å få den til å svømme gjennom en hinderløype, dytte en ball gjennom en ring osv. før den får mat. 

Gullfisk kan høre forskjell på komponister

Det er ingen tvil om at mennesker enkelt kan høre forskjell på musikksjangre, men hva med komponister? Kan du for eksempel skille mellom et stykke fra Bach og Stravinsky? 

Det var akkurat dette forskere fra Japan ville finne ut av. Det tok over 100 forsøk på å trene opp gullfisk, men etter det kunne de kontinuerlig skille mellom de to komponistene i 75 % av tilfellene. Dette viser at gullfisk har god hukommelse. Klarer du bedre?

Studier

De fleste studier på gullfisk har blitt gjort i sammenheng med mat. For eksempel om de blir fôret på en side av karet kontinuerlig til gitte tider, vil de fortsette å søke mot den siden på den tiden av døgnet, uansett om de blir fôret eller ikke.

De kan også fint lære seg å dytte på forskjellige gjenstander av ulike fasonger eller farger. De lærer seg for eksempel fort hvilken farge som betyr mat (blå eller rød osv.).

Slike eksperimenter har også blitt replikert med bobler og musikk, så det er ikke bare ved fôring vi kan bevise at gullfisk har god hukommelse.

Selv om man ikke kan fastlslå at gullfisk kan huske lenger enn 5 måneder, kan vi i hvert fall konkludere med at de har en god hukommelse og husker mye lenger enn 3 sekunder.

Om du er interessert i gullfisk kan du lese om 11 interessante fakta om gullfisk her

Dyreplaneten
Logo