11 interessante fakta om gullfisk & slørhale

Gullfisk er en av de mest populære artene i hobbyen. Men hvor mye kan du egentlig om gullfisk? Her får du 11 interessante fakta om arten. 

Gullfisk bør aldri holdes i akvarieboller

Selv om du ofte kan se gullfisk i akvarieboller i alt fra filmer til tegneserier, er ikke gullfisk i bolle noe som passer inn i virkeligheten. Denne fisken kan nemlig bli nærmere 40 cm lang, og bør aldri holdes i kar på mindre enn 200 liter, og selv det kan være for lite ettersom den vokser.

Gullfiskboller er derimot sjeldent større enn 10 til 20 liter. Og da skjønner du sikkert hvorfor gullfisk ikke passer i små boller. Å holde gullfisk i bolle er av mange sett på som dyreplageri, og dermed potensielt ulovlig.

Gullfisk har ikke øyelokk

Gullfisk har faktisk ikke øyelokk og kan derfor ikke blunke. Det fører også til at de sover med øynene åpne. På grunn av det bør du sørge for at lyset er skrudd av om natten da de mest sannsynlig ikke sover like godt med mye lys direkte inn i øynene. 

Gullfisk maker med leppene

Du har kanskje lagt merke til at gullfisken din prøver å putte alt mulig rart den finner i akvariet i munnen sin? Det er ikke så rart, da den faktisk har smakssansene sine på leppene. Med andre ord prøver den å smake på ulike gjenstander for å se om det er mat. Det er jo ingen hemmelighet at gullfisk er storspisere.

Å banke på glasset vil stresse gullfisken din

Selv om du ikke ser de, har gullfisk innvendige ører som de hører med. Selv om de ikke hører like godt som mennesker, vil de høre det om du banker på glasset. Noe som igjen vil føre til at de blir stresset.

Gullfisk kan spise seg selv til døde

Gullfisk har ikke en mage. Dette gjør at det er vanskelig å vite når den har fått i seg nok mat. Hvis du fôrer for mye til gullfisken din kan det i verste fall føre til at de spiser seg i hjel og dør. 

Gullfisk spiser forresten også andre fisk dersom den er liten nok til å passe i munnen dens, så tenk på det før du velger neontetra eller guppy som akvarievenner til gullfisken din.

Gullfisk kan overvintre under isen

Gullfisk er en hardfør akvariefisk. Ikke bare kan de klare seg uten mat i opptil tre uker i normale temperaturer fordi de lagrer fett, men de kan også overvintre under isen. Når det blir kaldt senker de hjertefrekvensen sin og går inn i en form for dvale. 

Så lenge dammen ikke bunnfryser kan du potensielt ha gullfisk i dammer hele året i Norge, selv om det kan være lurt å ha lav oppvarming. 

Gullfisk kan huske i opptil 5 måneder

En av de største misforståelsene om gullfisk er at de har dårlig hukommelse og bare husker de siste tre sekundene. Dette er helt feil og studier på gullfisk har lært oss at de kan huske så lenge som 5 måneder tilbake i tid. Det var forskere fra Israel som fant ut dette ved å trene gullfisk opp til å komme til de hver gang de bruke en matbjelle.

Gullfisk kan gjøre triks

Fordi gullfisk har så god hukommelse kan du faktisk lære de til å utføre triks. Det letteste vil være å la den utføre triks i sammenheng med fôring. For eksempel at den skal svømme gjennom en hinderløype eller dytte en ball gjennom en ring før de får fôr. Her er det mange muligheter.

Gullfisken din kjenner deg mest sannsynlig igjen

Med sin utmerkede hukommelse kan gullfisk gjenkjenne ansikter, former, lyder og farger. Med andre ord er det ikke usannsynlig at den kjenner deg igjen når du kommer og besøker akvariet til gullfisken din.

Gullfisk kan gjenkjenne forskjellig musikk

Selv om vi mennesker enkelt kan høre forskjell på metal og klassisk musikk, er det ikke mange i dyreverden som innehar den kapasiteten. Gjennom et forsøk i Japan har derimot forskere klart å få gullfisk til å skille mellom musikk fra komponistene Bach og Stravinsky. 

Etter omtrent 100 forsøk klarte 75 % av gullfiskene å skille mellom de to komponistene.

Gullfisk kan bli opptil 40 år gammel

Gullfisk er en av akvariefiskene som kan bli eldst. Med godt stell i store akvarier eller dammer kan de nemlig bli opptil 40 år gamle. Når det er sagt blir ikke de fleste gullfisk mer enn 35 år gamle selv med godt stell. Uansett er det en stor forpliktelse å skaffe seg en gullfisk ettersom de lever så lenge.

Dyreplaneten
Logo