Raseprofil: Liten bernerstøver

Liten bernerstøver er en livlig jakthund fra Sveits. Rasen er liten til mellomstor med sine 6 til 16 kg. Liten bernerstøver er kjent for sitt vennlige temperament og fungerer godt som familiehund, jakthund og sporhund.

Liten bernerstøver kort informasjon

HunderaseLiten bernerstøver
OpprinnelseSveits
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde31-45 cm
Vekt6-16 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Liten bernerstøver er en dyktig og våken jakthund – en lidenskapelig liten støver. Med sin utmerkede luktesans er den utrettelig i sitt sporarbeid. Man kan ofte høre den jage med sin melodiske røst, noe som vitner om dens iver og engasjement i jaktøyeblikket. Rasen utmerker seg også i søk etter skadet vilt.

Selv om liten bernerstøver er en sveitserstøver-type, skiller den seg ut ved å være mindre i størrelse. Men, ikke la størrelsen lure deg – den kompenserer med sin store personlighet og lidenskap for arbeidet sitt.

På hjemmefronten er liten bernerstøver kjent for sitt vennlige temperament. Den kombinerer en rolig natur med livlige stunder, noe som gjør den til en herlig følgesvenn for både aktive familier og de som ønsker en avslappende turkamerat.

Det sies at gemyttet i rasen er utrolig godt. Sjansen for å støte på en aggressiv eller nervøs hund innenfor denne rasen er svært liten, og det sier mye om hvor balansert og velfungerende disse hundene er.

Når det kommer til trening og lydighet, er det ingen tvil om at med riktig veiledning og tålmodighet, vil denne hunden trives og utføre oppgavene med stor glede og iver.

Aktivitetsnivå og mosjon

Liten bernerstøver krever selvsagt mye aktivitet og mosjon for å trives. Denne rasen er kjent for sin utholdenhet og våkenhet, spesielt i jaktmiljøer. Den ble opprinnelig avlet for å jobbe i et utfordrende jaktterreng, noe som gjør den godt tilpasset intens fysisk aktivitet.

Halvannen time med aktivitet hver dag – enten det er lek, trening, turer i skog og mark, eller jaktrelaterte øvelser – vil sørge for at hunden holder seg veltrent, sunn og fornøyd. Regelmessig mosjon er ikke bare viktig for den fysiske helsen, men det bidrar også til å forhindre atferdsproblemer og opprettholde hundens mentale velvære.

Bruksområder for liten bernerstøver

Liten bernerstøver er en allsidig hund med mange bruksområder. Fra de sveitsiske kantonene der den opprinnelig ble avlet for inngjerdet jaktterreng, til moderne tid, har denne hunden vist sin verdi både som arbeidshund og familievenn.

Selskaps- og familiehund

Med sitt vennlige og varierte temperament – fra rolig til livlig – er liten bernerstøver utvilsomt en utmerket følgesvenn for familier. Dens trofaste natur og behagelige væremåte gjør den til en ypperlig selskapshund. Den trives godt både i hjemmemiljøet og på eventyr, noe som gjør den til en ideell partner for både avslappende stunder og aktive utflukter.

Jakt

Liten bernerstøver har bevist sin verdi som en dyktig og pålitelig jaktpartner. Med en utmerket luktesans og en melodisk røst, skiller den seg ut i feltet. Dens dedikasjon til sporarbeid gjør den spesielt egnet for jakt på skadet vilt. Som en stødig partner, er den ikke bare et verktøy for jegeren, men også en trofast følgesvenn som deler jaktopplevelsen.

Sporhund

Takket være dens skarpe luktesans og naturlige instinkt, fungerer liten bernerstøver utmerket som sporhund. Dette kan være i profesjonelle sammenhenger, som i redningsaksjoner eller i sporingskonkurranser.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av en liten bernerstøver, er det essensielt å velge et kvalitetsfôr. Mye kommersiell hundemat inneholder fyllstoffer som korn, mais, soya, og andre ingredienser som ikke gir den næringen en hund trenger. Disse fyllstoffene kan også føre til allergier, intoleranser, og fordøyelsesproblemer.

Det er derfor viktig å velge fôr fra anerkjente merker som for eksempel VOM, eller å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får de nødvendige næringsstoffene uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Mengden mat en liten bernerstøver terrier trenger varierer basert på vekt, alder og aktivitetsnivå. En god regel for å beregne kaloribehovet er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 10 kg:

(10 kg x 30) + 70 = 370 kalorier per dag

For en aktiv hund som liten bernerstøver, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sikre riktig mengde mat, anbefales det å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

2-3 måltider daglig er ideelt for en liten bernerstøver terrier. Dette forhindrer overfôring og sørger for jevn energifordeling gjennom dagen. Det er viktig å unngå å mate hunden rett før aktiviteter med høy intensitet, som lange turer eller intens trening.

Alternativer til liten bernerstøver

Om du vurderer liten bernerstøver som din neste hund finnes det flere alternative hunderaser som kan passe for deg, avhengig av dine ønsker og behov. Nedenfor er noen alternativer du kan vurdere.

Finsk støver

Finsk støver ble utviklet som respons på landets store interesse for jakthunder av støvertypen. Den er svært populær i Skandinavia og er en utmerket jakthund for småvilt som rev og hare. Finsk støver måler mellom 52-61 cm i høyde og veier fra 20-28 kg.

Haldenstøver

Haldenstøver er en norsk rase som oppstod i Østfold på 1800-tallet. Den har blitt brukt til jakt på dyr som hare, rødrev og gaupe. Rasen opplevde nesten utryddelse på grunn av en hundepest på 1930-tallet, men ble reddet av Oscar H. Nylænde. En haldenstøver har en høyde på mellom 50-60 cm og veier mellom 17-25 kg. Denne hunden er kjent for sitt livlige lynne og lojalitet.

Hamiltonstøver

Hamiltonstøver ble til i slutten av 1800-tallet etter at grev Adolf P. Hamilton krysset forskjellige europeiske støvere. Med en høyde på mellom 49-61 cm og en vekt på mellom 23-27 kg, har denne korthårete rasen en forventet levetid på 10-12 år. Hamiltonstøveren er kjent for sitt jevne temperament, modighet og kjærlighet.

Størrelse og utseende

Liten bernerstøver er en sveitserstøver-type, men mindre enn en tradisjonell sveitserstøver. I skulderhøyde ligger hannhunder vanligvis mellom 35-43 cm, mens tisper er noe mindre, med en høyde på 33-40 cm. Når det kommer til vekt, varierer rasen mellom 6 og 16 kg, avhengig av individuelle forskjeller og kjønn.

Liten bernerstøver har en rektangulær, middels lang og velbygget kropp. Hodet er av middels størrelse, og bærer et vennlig, våkent uttrykk – en markant egenskap for rasen. Dens pels er preget av en distinkt hvit og sort fargekombinasjon, supplert med tan tegninger som gir den et unikt og gjenkjennelig utseende. En annen bemerkelsesverdig egenskap er rasens svært lange ører som henger ned og bæres foldet, noe som forsterker det vennlige og karakteristiske utseendet.

Historien om liten bernerstøver

Ved begynnelsen av det forrige århundre, da systemet med jaktterreng vokste frem i sveitsiske kantoner, oppstod et behov for endring. De populære, middels store sveitsiske støverne var nemlig litt for store for det inngjerdede jaktterrenget.

Løsningen?

Å avle frem en mindre, lavbeint støver som passet bedre til denne typen jakt.

Denne nøye planlagte rasen – resultatet av selektiv avlsdyrutvelgelse og krysninger – fikk navnet «Niederlaufhund», eller på norsk, «lavbeint støver».

Den lille støveren hadde den kjente pelsfargen til sine sveitsiske søsken, men skilte seg ut med sin melodiske røst under jakten. Den var lidenskapelig opptatt av å finne vilt og var en mester i sporarbeid.

For å hedre og organisere denne spesielle rasen, ble Schweizer Niederlaufhund Club stiftet 1. juni 1905, opprinnelig under navnet «Schweizerischer Dachsbracken Club».

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til liten bernerstøver?

Liten bernerstøver kommer fra Sveits og ble skapt tidlig på 1900-tallet.

Er liten bernerstøver lovlig i Norge?

Ja, hunderasen er lovlig i Norge.

Hvor lenge lever en liten bernerstøver?

De lever i gjennomsnitt mellom 10-12 år.

Hvordan er lynnet til liten bernerstøver?

Liten bernerstøver er kjent for sitt vennlige temperament, og kombinerer en rolig natur med livlige stunder.

Hva er aktivitetsbehovet til liten bernerstøver?

Liten bernerstøver krever mye aktivitet og mosjon, og bør ha rundt halvannen time med aktivitet hver dag.

Dyreplaneten
Logo