Raseprofil: Cav-a-jack

Cav-a-jack er en vennlig, utadvendt hund med et høyt energinivå. Den veier mellom 6 og 8 kg, og har en lystig personlighet, men trenger sosialisering for å redusere jaktinstinktet. Den er intelligent, men kan være sta til tider. Cav-a-jack er en blandingsrase bestående av cavalier king charles spaniel og jack russell terrier.

Cav-a-jack kort informasjon

HunderaseCav-a-jack
OpprinnelseUkjent
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde33-36 cm
Vekt6-8 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Cav-a-jack er en vennlig og utadvendt hunderase som elsker å være rundt mennesker. Med riktig sosialisering, vil denne hunden ha en lystig og livlig personlighet. Men, uten riktig trening, kan deres sterke jaktinstinkt føre til at de forfølger mindre dyr. Derfor er det også viktig å sosialisere cav-a-jack tidlig for at den skal oppføre seg pent rundt både mennesker og andre dyr.

Begge foreldreraser, jack russell terrier og cavalier king charles spaniel, er kjent for sin intelligens, noe som gjør at cav-a-jack er rask til å lære. Med riktig trening kan de enkelt plukke opp nye kommandoer. Men deres intelligens kan til tider gjøre dem sta – derfor er det viktig å etablere seg som leder fra starten.

Denne rasen er ikke bare intelligent, men også kjærlig. Eiere vil fort merke at cav-a-jack liker å krype opp i sofaen for litt kos.

Energinivået er høyt – de elsker å leke, noe som krever en aktiv eier. Denne høye energien gjør at de kanskje ikke passer for alle.

Sosialt sett er cav-a-jack en rase som kommer godt overens med folk og andre kjæledyr, spesielt hvis du tar deg tid til å sosialisere dem skikkelig. De er gode med barn og derfor også flotte familiehunder. Lojaliteten de viser overfor eierne er bemerkelsesverdig, men det kan også vekke et beskyttelsesinstinkt.

Aktivitetsnivå og mosjon

Cav-a-jack er en hunderase som trenger regelmessig mosjon for å opprettholde sin fysiske og mentale helse. Denne rasen er kjent for sitt høye energinivå, og trives med å løpe og leke. Derfor er det viktig å tilby dem rikelig med muligheter for lek og mosjon hver dag. 

Minimum for aktivitet ligger på 40 til 60 minutter hver dag. En lang daglig gåtur eller løpetur, kombinert med lek i hagen, burde være tilstrekkelig for å holde en cav-a-jack tilfreds og i god form.

Slik aktivitet er ikke bare nødvendig for å holde hunden veltrent, men også for å fremme god helse og redusere atferdsproblemer..

Stell av cav-a-jack

Stell av cav-a-jack vil variere avhengig av hvilken type pels de arver fra foreldrene sine. Enkelte omsorgsbehov gjelder for samtlige individer, mens andre vil være spesifikke for pelsen.

  • Pelsstell og røyting: Cav-a-jacks pelsbehov avhenger av om den har arvet mer fra cavalier king charles spaniel eller jack russell terrier. Arver den mer av førstnevntes pels, kreves det hyppigere stell. Generelt bør en cav-a-jack børstes ukentlig for å holde pelsen sunn og ren, og for å unngå floker.
  • Ører og øyne: Regelmessig renhold av ører er viktig for å forebygge infeksjoner. Pass på å sjekke ørene jevnlig og rengjør dem forsiktig for å fjerne smuss og overflødig voks.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, bør tannstell være en del av rutinen. Regelmessig børsting av tennene kan bidra til å forebygge tannproblemer og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Det er viktig å holde hundens klør korte. Lange klør kan bli ubehagelige for hunden og føre til smerter eller skader.
  • Bad: Cav-a-jack kan bades etter behov, men vi anbefaler ikke noe særlig mer enn én gang i måneden. Overdreven bading kan tørke ut hundens hud, så det er viktig å finne en god balanse. Husk også å bruke en mild hundesjampo.

Vanlige helseproblemer

Cav-a-jack er en hunderase som lever i gjennomsnitt mellom 12 og 15 år. Som med alle hunderaser, kan de være utsatt for bestemte helseproblemer. Riktig ernæring, regelmessig mosjon og rutinemessig veterinærpleie er viktige faktorer for å sikre at din cav-a-jack forblir frisk gjennom hele livet.

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand hvor hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til leddgikt.
  • Patellaluksasjon: En tilstand hvor kneskålen glir ut av sin normale posisjon, noe som kan være smertefullt for hunden.
  • Hjerteproblemer: Som mange andre raser kan cav-a-jack være utsatt for forskjellige hjerteproblemer.

Regelmessige sjekker hos veterinæren kan bidra til å oppdage eventuelle helseutfordringer tidlig, noe som gir hunden din den beste sjansen for et langt og sunt liv.

Dyreplaneten
Logo