Raseprofil: Dorgi

Dorgi er en blanding mellom dachshund og walisisk corgi. Dorgier er intelligente, men sta hunder. De er selskapelige og passer for aktive familier. Tidlig sosialisering er viktig, spesielt grunnet deres jakt- og gjeterinstinkt. De krever minst én time aktivitet daglig. Dorgi blir normalt mellom 7 og 13 kg tung.

Dorgi kort informasjon

HunderaseDorgi
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde20-30 cm
Vekt7-13 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Dorgiens lynne er fascinerende. Disse små hundene er utrolig intelligente og vant til å tenke selv. Av og til kan man undres om en dorgi faktisk er like smart som mennesker – de har en bemerkelsesverdig skarphet i oppførselen.

Men med sin høye intelligens kan de også bli sta. Ikke bli overrasket om din dorgi av og til bestemmer seg for å ignorere en kommando, spesielt hvis den ikke ser meningen bak den.

Til tross for deres selvstendighet – trives dorgi i menneskers selskap. De elsker å være i nærheten av sin familie, nyter turer i parken og leker i hagen. De er utmerkede valg for aktive familier som liker å tilbringe tid ute, og er følsomme nok til å gå godt sammen med barn, så lenge det er gjensidig respekt mellom dem.

Dorgier har også en interessant kombinasjon av jakt- og gjeterinstinkt, som kan komme fra deres dachshund og corgi arv. En ung dorgi bør introduseres tidlig til andre kjæledyr, spesielt fordi noen kan ha en trang til å jage eller prøve å gjete større dyr.

Når det kommer til trening, er dorgi nokså enkle å ha med å gjøre. De lærer fort, takket være deres intelligens, men kan vise sin stahet underveis. Det er avgjørende å starte med valpetrening så tidlig som mulig. Med riktig opplæring, positiv forsterkning og varierte aktiviteter, både fysiske og mentale, vil din dorgi bli en lydig og fornøyd følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om dorgiens korte ben og lille størrelse kan gi inntrykk av at de trenger begrenset med mosjon, er sannheten litt annerledes. Dorgi er en aktiv rase som krever minst én time med aktivitet hver dag. Dette bør fordeles på turer, lek som hente-leker og lydighetstrening.

Selv om de sikkert vil sette pris på fritid i hagen, bør ikke dette erstatte en god tur.

Det anbefales å holde dorgien i bånd under turer, for hvis den oppdager noe spennende, kan den plutselig glemme all innkallingstrening.

Med deres lange rygger er det viktig å være oppmerksom. Unngå å la dorgien hoppe ned fra høyder, inkludert møbler, og begrens hyppige turer opp og ned trapper.

Slike aktiviteter kan legge unødvendig belastning på ryggen deres, noe som kan føre til helseproblemer i fremtiden.

Det er derfor viktig å velge aktiviteter som passer for rasen – både for å holde dem i god form og for å forebygge atferdsproblemer.

Stell av dorgi

Stell av dorgi er en viktig del av å sikre at din firbente venn holder seg sunn og lykkelig. Med riktig pleie kan du ikke bare fremheve den vakre pelsen deres, men også opprettholde deres generelle helse.

  • Pelsstell og røyting: Dorgiens pels er vanligvis kort til medium i lengde med en stri tekstur. Til tross for dens tetthet, røyter de ikke mye. En til to ukentlige børstinger er tilstrekkelig for å holde pelsen skinnende og fri for floker.
  • Ører og øyne: Det er lurt å venne dorgien til å få sjekket ørene og øynene regelmessig. Dette kan forebygge eventuelle infeksjoner, og hvis et problem skulle oppstå, vil det være enklere å håndtere hvis hunden allerede er vant til undersøkelsene.
  • Tannpleie: Som med alle hunder, er det viktig å ta vare på dorgiens tenner. Gjør det til en vane å sjekke og rense tennene deres regelmessig for å unngå tannproblemer.
  • Kloklipp: Dorgier bør også trenes til å akseptere kloklipp. Regelmessig klipping sikrer at klørne forblir på en komfortabel lengde og unngår potensielt ubehag.
  • Bad: Du trenger ikke å bade en dorgi med mindre den er skitten eller lukter. Men husk å bruke en mild hundevennlig sjampo og tørke dem grundig etterpå.

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av hundefôr, er kvalitet av største viktighet. Det anbefales sterkt å unngå fôr med fyllstoffer som korn, mais og soya. Dette er fordi slike ingredienser ofte brukes som billige alternativer og kan føre til unødvendige fylle kalorier uten å tilby næringsstoffene hunden din trenger. Kvalitetsfôr som VOM er ideelt.

Mengde mat

Hvor mye en dorgi skal spise varierer avhengig av deres vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig antall kalorier per dag. Så for en dorgi som veier 10 kg, vil det være (10 * 30) + 70 = 370 kalorier daglig. For en veldig aktiv hund kan det være nødvendig å justere inntaket oppover, og det er derfor lurt å veie hunden regelmessig for å sikre riktig mengde fôr.

Antall måltider

Fordeling av maten i 2-3 måltider per dag er anbefalt. Dette kan være med på å unngå overfôring. Dessuten er det viktig å unngå å mate dorgien rett før du tar den med på en lang tur eller en intens treningsøkt, da det kan føre til fordøyelsesproblemer eller ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Som med alle hunderaser, har dorgier noen spesifikke helseutfordringer de kan være mer utsatt for. Selv om de generelt betraktes som sunne hunder, kan de være disponert for visse helseproblemer som både dachshunder og corgier kan møte på. Det er derfor vesentlig å ha regelmessige kontroller hos veterinæren for å sikre hundens velvære.

Noen av de vanligere helseproblemene dorgier kan støte på inkluderer:

  • Acanthosis Nigricans – en hudsykdom som kan føre til mørkere, fortykket hud.
  • Diskusprolaps – en tilstand som involverer problemene med plater mellom ryggvirvlene, noe som kan forårsake smerter eller lammelse.
  • Katarakt – en øyelidelse hvor linsen blir uklar og kan føre til redusert syn.
  • Patellaluksasjon – et problem der kneskålen ikke sitter på plass som den skal, noe som kan forårsake smerte eller halthet.

Å være oppmerksom på disse potensielle helseproblemene og sørge for tidlig inngripen ved de første tegnene, kan bidra til en bedre livskvalitet for en dorgi.

Dyreplaneten
Logo