Raseprofil: Pomapoo

Pomapoo er en blanding mellom pomeranian og puddel. Resultatet er en liten hund på 2,3 til 6,8 kg, kjent for sitt vennlige vesen og intelligens. Den knytter seg sterkt til én person og bør tidlig sosialiseres og trenes. Pomapoo er tilpasningsdyktige til eiers rutine, trenger moderat mosjon, og er ideelle for leilighetsliv og eldre.

Pomapoo kort informasjon

HunderasePomapoo
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde20-25 cm
Vekt2,3-6,8 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Pomapoo er kjent for sitt vennlige og avslappede vesen, kombinert med en positiv innstilling til livet. Disse små hundene har store personligheter, hvor mange beskriver dem som intelligente og hengivne.

Pomapoo er vanligvis verken aggressive eller sjenerte – men deres personlighet kan lene seg mer mot den reserverte pomeranian-siden, særlig ved første møte med fremmede. Tidlig sosialisering er derfor viktig, slik at de kan bli kjent med nye mennesker, dyr og lyder.

Selv om pomapoo er kjærlige mot hele familien, danner de ofte en sterk tilknytning til hovedomsorgspersonen.

Det er best å ikke forlate dem alene over lengre perioder – her kan en annen hund eller katt være en god støttespiller, med mindre du er hjemme mye. Avhengig av temperamentet fra foreldrene, kan enkelte pomapoo være mer selskapelige og glad i lek, mens andre kan være litt mer tilbakeholdne rundt andre dyr.

Treningsmessig – takket være deres toy puddel-arv – viser pomapoo en høy intelligens og evne til å lære raskt. Kombinert med deres ønske om å glede, responderer de godt på belønningsbasert trening.

Men start tidlig!

Disse hundene har store personligheter, og hvis trening utsettes, kan man støte på en sta valp. Å bryte dårlige vaner senere i hundens liv er betydelig vanskeligere enn å etablere god oppførsel fra starten.

Aktivitetsnivå og mosjon

Pomapoo har en mildt energisk natur og kan tilpasse seg din daglige rutine – innenfor rimelighetens grenser. For å holde dem glade og minimere potensialet for vektøkning, trenger en pomapoo i det minste en ordentlig daglig tur og/eller litt energisk leketid. Selv om det er viktig å sørge for at pomapoo får daglig mosjon, er det ikke nødvendig med lange og krevende aktivitetsøkter.

Dersom tiden ikke strekker til en periode, kan innendørs lek og en rask kortere gåtur hver dag være tilstrekkelig for å balansere hundens energinivå.

Dette gjør pomapoo til en ideell rase for eldre og for dem som bor i leiligheter.

Stell av pomapoo

Å eie en pomapoo kan være en glede, spesielt for de som er allergiske mot hunder. Denne krysningen mellom poodle og pomeranian gir en hund som mange anser som hypoallergen. Men det kreves også spesiell oppmerksomhet når det kommer til stell av denne rasen.

  • Pelsstell og røyting: Pomapoo har hår, ikke pels, så de røyter ikke og sprer heller ikke andre allergener på samme måte. Selv om dette er en fordel med tanke på renhold i hjemmet, betyr det at du må ta hunden din til hundefrisøren av og til. Hvor ofte avhenger av deg, men hvis hundens hår begynner å bli til hinder for den, er det tid for et frisørbesøk. Mellom besøkene bør du børste pomapooen regelmessig.
  • Ører og øyne: Som mange puddel-krysninger har pomapoo en tendens til å utvikle tåreflekker. Selv om de ikke er skadelige, bør du vaske hundens ansikt regelmessig, spesielt under øynene, for å holde flekkene i sjakk.
  • Tannpleie: Det anbefales å pusse pomapooens tenner med tannkrem godkjent av veterinær. Små hunder er generelt utsatt for tann- og tannkjøttproblemer, så regelmessig tannpleie er viktig.
  • Kloklipp: Det er essensielt å klippe klørne regelmessig for å forhindre ubehag eller skader.
  • Bad: Mellom besøk hos hundefrisøren bør en pomapoo bades med hundesjampo for å bevare en sunn pels.

Til slutt er det verdt å merke seg at det er viktig å få pomapooen vant med regelmessig stell fra ung alder. Som alle hunder med store personligheter, vil de bli mer tolerante for stellrutiner når de vokser opp hvis de venner seg til det tidlig.

Fôr og kosthold

Kvalitet på hundefôret er avgjørende for pomapooens helse og velvære. Det er viktig å unngå fôr som inneholder unødvendige fyllstoffer, soya, korn og mais. Disse ingrediensene kan være skadelige i lengden og gir ikke den næringen en hund trenger. I stedet bør du velge hundemat fra kvalitetsmerker som VOM.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier for din pomapoo, kan en nyttig tommelfingerregel være å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Med en vekt på 2,3-6,8 kg vil kaloriinntaket variere. Men husk – hvis din pomapoo er spesielt aktiv (eller lat), kan det være nødvendig å øke inntaket litt. For å holde øye med dette bør du veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det anbefales at en pomapoo får mat 2-3 ganger om dagen for å unngå overfôring. Dette fordeler kaloriinntaket jevnt gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Selv om pomapoo generelt er en sunn rase, kan den være disponert for visse helseproblemer som også er vanlige hos dens stamraser, pomeranian og puddel. Derfor er det essensielt med godt hundestell og regelmessige veterinærkontroller for å sikre at hunden holder seg frisk og for å tidlig oppdage potensielle helseutfordringer.

Noen av de vanligste helseproblemene en pomapoo kan støte på er:

  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand hvor hundens kneskål forskyver seg fra sin normale posisjon.
  • Trakealkollaps: En tilstand der trakeaen (luftrøret) kollapser eller blir for smal og kan forårsake pustevansker.
  • Epilepsi: En nevrologisk lidelse som kan føre til anfall.
  • Katarakt: En uklarhet som kan utvikle seg i linsen på hundens øye, noe som kan påvirke synet.

Historien om pomapoo

Selv om pomapoo kanskje har oppstått naturlig gjennom årene, var det først på slutten av 1990-tallet at oppdrettere – sannsynligvis i Nord-Amerika – begynte å krysse pomeranian med toy puddel med hensikt.

Hovedmålet med denne bevisste krysningen var å redusere helseproblemer som ofte er knyttet til renraset avl, samtidig som man ønsket å skape en intelligent og hengiven følgesvenn.

Drevet av en økende etterspørsel, fortsatte oppdretterne å produsere pomapoo, og rasen ble raskt populær blant hundeentusiaster som verdsatte dens unike personlighet.

Dyreplaneten
Logo