Raseprofil: Shih-poo

Shih-poo er en liten, vennlig og intelligent hunderase med opprinnelse fra Kina. Blandingsrasen er et resultat av shih tzu og puddel. Den er en velegnet selskapshund, da de er kjærlige hunder. Trenger moderat mosjon og trives med lek både inne og ute. Shih-poo blir mellom 3 og 7 kg tung.

Shih-poo kort informasjon

HunderaseShih-poo
OpprinnelseKina
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-17 år
Høyde20-38 cm
Vekt3-7 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Shih-poo er en relativt ny hunderase og det er ikke like mye dokumentasjon på hvordan den oppleves. Likevel, ved å se på de to foreldrerasene, shih-tzu og puddel, kan vi få et bilde av hvordan disse små skapningene kan opptre.

For det første er både shih-tzu og toy puddel kjent for å være vennlige og utadvendte, og de er verken sjenerte eller nervøse. Når du skal velge en valp, er det alltid lurt å sørge for at foreldrene er det samme – hvis de biter eller virker unnvikende, bør man kanskje se etter en annen shih-poo valp.

Når det kommer til samspillet med mennesker, er shih-poo kjærlig og vennlig. De trives i selskap av alle aldre, men det er viktig å sørge for positiv og kontinuerlig sosialisering fra ung alder. Selv om de kan være forsiktige med hunder utenfor sin egen familie, kan de bli gode følgesvenner for andre hunder i huset.

I motsetning til mange små hunderaser som kan være høylytte, tar shih-poo etter puddelens rolige natur. De kan bjeffe for å uttrykke et behov, men det er sjelden konstant eller forstyrrende.

Shih-poo er intelligent, men kan også være sta. Treningsøktene bør være korte og enkle, da de lett kan miste konsentrasjonen. De trenger tidlig trening for å hindre uønsket atferd, og sosialisering er en nøkkelfaktor for å sikre at de er vennlige og trygge.

Valpekurs kan være et utmerket verktøy for både opplæring og sosialisering.

Aktivitetsnivå og mosjon

Shih-poo er en energisk liten rase, men deres behov for mosjon er overraskende lavt takket være deres beskjedne størrelse. En kort, rask tur om morgenen og en til om kvelden vil fungere fint for de fleste individer. Dette kan du supplere med lek inne i løpet av dagen, kanskje med en ball eller et lite leketøy. Takket være rasens størrelse trenger ikke leketid nødvendigvis å være utendørs – det er trygt å leke med dem innendørs.

Totalt vil shih-poo sette pris på alt fra 40 til 60 minutter aktivitet hver dag.

Langvarige turer eller fotturer kan bli for mye for en shih-poo som ikke er godt trent, men ved opptrening vil den tåle mye.

Shih-poo vil mest sannsynlig også trives i agility. Dette gir ikke bare god mosjon for kroppen, men også mental stimulering.

Stell av shih-poo

Stell av en shih-poo er viktig for å opprettholde hundens helse og velvære. Med riktig pleie vil din firbente venn både se og føle seg bra.

  • Pelsstell og røyting: Shih-poo kan ha pelsen til enten en puddel eller en shih-tzu. Uavhengig av type pels, er det avgjørende med regelmessig børsting – minst to ganger i uken. Noen ganger i året er det også nødvendig med en klipp for å sikre at hunden ser ordentlig ut.
  • Ører og øyne: Det er viktig å klippe pelsen rundt øynene for å sikre at shih-poo ser klart. Dette forhindrer også at pelsen irriterer øynene.
  • Tannpleie: Små hunderaser, som shih-poo, er spesielt utsatt for tannproblemer. Derfor bør tannbørsting skje to til tre ganger i uken, og enda oftere hvis hunden tillater det. Et sunt kosthold (uten mye godbiter og restemat) er minst like viktig.
  • Kloklipp: Klippe hundens klør regelmessig for å unngå ubehag eller skade. Pass på at du ikke klipper for langt inn og treffer hundens nerver.
  • Bad: Normalt sett anbefales å unngå å bade hunder for ofte – fordi det kan fjerne naturlige oljer – kan shih-poo eiere bade sine hunder hver eller annenhver måned. Men sørg for å bruke en mild hundesjampo og skylle godt når du gjør det.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å gi kvalitetsfôr til hunden din. Mye kommersielt hundemat inneholder fyllstoffer som soya, korn og mais, som ikke er ideelle for hundens fordøyelsessystem. Det anbefales å velge kvalitetsfôr uten slike fyllstoffer. Merker som VOM, som er helt uten fyllstoffer, er et godt alternativ. Dette sikrer at hunden får alle nødvendige næringsstoffer den trenger for å blomstre.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat for din shih-poo er viktig for å forhindre over- eller underernæring. En god tommelfingerregel for kaloriinntak er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Så for en hund som veier 5 kg, ville dette bety 150 + 70 = 220 kalorier per dag.

Antall måltider

Det anbefales at en shih-poo får 2-3 måltider om dagen. Dette hjelper med å unngå overfôring og gir jevn energifordeling gjennom dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening – da dette kan forhindre fordøyelsesproblemer eller ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Som med mange designerraser, kan shih-poo ha en bedre helsetilstand sammenlignet med sine stamforeldre, men de kan fortsatt arve noen av helseproblemene disse er utsatt for. Til tross for potensielle helseutfordringer, kan en shih-poo vanligvis leve opptil 16 år i relativt god helse.

Noen shih-poo kan arve shih tzu sin korte snute, som kan føre til pusteproblemer. Har hunden derimot arvet puddelens lengre snute, kan mange av disse pusteproblemene unngås. Hvis hunden din har en kortere snute, er det viktig å være oppmerksom på tegn på heteslag, spesielt når det er varmt om sommeren.

På grunn av sin lille størrelse kan shih-poo være utsatt for tannproblemer. Det er derfor viktig med god tannpleie, inkludert regelmessige tannsjekk og profesjonell tannrengjøring for å forhindre problemer.

Litt mer om shih-poo

Shih-poo er en nyere designerrase utviklet i Nord-Amerika. På den ene siden kan vi spore puddelens opprinnelse til Frankrike, mens shih tzu-en bærer stoltheten til kinesisk kongelige.

Om arvetrekkene fra shih tzu-en blir sterkt fremtredende, vil denne hunden skinne med en kongelig verdighet. Kombinasjonen av den lojale, sjarmerende shih tzu-en og den intelligente, sofistikerte puddelen gjør shih-poo til en ideell følgesvenn, spesielt for de som søker en allergivennlig hund å skjemme bort.

Men – selv om disse små sjarmørene er populære, finner mange av dem veien til omplasseringssentre, ofte som et resultat av eiere som undervurderer et langvarig ansvar.

Til tross for sin voksende popularitet, er de foreløpig ikke anerkjent som en offisiell rase.

Dyreplaneten
Logo