13 interessante fakta om schäferhund

Har du noen gang lurt på hvorfor schäferhunder er så høyt elsket? I så fall har du kommet til rett sted. Vi har samlet en rekke interessante fakta om schäferhunder. Du vet kanskje om noen av de, men vi er ganske sikre på at du ikke kan alt om schäferhunden.

1. Schäfer var de første førerhundene

I 1928 ankom Morris Frank og hans schäferhund, Buddy, USA. Buddy, som var trent i Sveits for å hjelpe krigsskadde soldater, navigerte trygt gjennom en travel gate i New York foran en gruppe journalister. Denne demonstrasjonen la grunnlaget for schäferhunder som førerhunder for synshemmede.

I dag brukes oftest retrievere i denne rollen, mens schäferhunder først og fremst er aktive innen politi- og militæroppdrag.

2. Schäferhunder er fødte gjeterhunder

Schäferhunder ble først avlet for å håndtere saueflokker. Deres raske reflekser og evne til å løpe fort gjorde dem perfekte for jobben.

3. Horand von Grafath er schäferhundens stamfar

Max von Stephanitz, en pioner innen schäferhundavl, kjøpte i 1895 den første registrerte schäferhunden, Horand von Grafath. Horand ble grunnlaget for hele rasen. Kort tid etter etablerte von Stephanitz den første schäferhundklubben, Verein für Deutsche Schäferhunde, for å utvikle en tysk arbeidshund.

4. Schäferhunder har vært brukt i krig

Von Stephanitz visjon om schäferhunden som en allsidig hunderase ble realisert da urbaniseringen reduserte behovet for gjeterhunder. I stedet fant de sin plass innen politi- og militærtjenester. Under begge verdenskrigene fungerte schäferhunder som alt fra redningshunder og budbringere, til ammunisjonsbærere og vakthunder. De gjorde et sterkt inntrykk på soldatene på begge sider av konflikten, og ble igjen brukt under Koreakrigen og Vietnamkrigen.

5. Schäfer er den tredje smarteste hunderasen i verden 

Schäferhundeiere vet hvor utrolig smarte disse hundene er. Men visste du at de er rangert som den tredje smarteste hunderasen i verden? Bare puddel og border collie rangerer høyere i intelligens. Ifølge Stanley Coren, forfatteren av «Hunders intelligens», kan schäferhunder lære en ny oppgave etter bare fem repetisjoner.

6. De har behov for mye aktivitet og stimulering

Schäferhunder er smarte og trenger masse mosjon og mental stimulering for å trives. Uten nok aktivitet kan schäferen din bli stresset og utvikle atferdsproblemer. Kanskje begynner den å tygge på sofaen eller skoene dine.

7. Det finnes flere berømte schäferhunder

Visste du at schäferhunder har spilt store roller i filmindustrien? Strongheart, også kjent som Etzel Von Oeringern, var en av Hollywoods første filmstjerner på 1920-tallet. Kanskje har du hørt om Rin Tin Tin? Han var den første redningshunden, og dukket opp i 27 filmer mellom 1922 og 1931. Han har til og med en stjerne på Hollywood Walk of Fame!

8. De har enestående luktesans

Schäferhunder har en utrolig luktesans, med 225 millioner luktesensorer i nesen, sammenlignet med menneskets 5 millioner. Dette gjør dem ideelle som søk- og redningshunder. Det sies at en schäfer kan oppdage en skjult gjenstand opptil 1,5 kilometer unna! Nesene deres hjelper også politiet med å spore savnede personer og mistenkte.

9. De ble trent til å oppdage coronavirus

Hvis du trodde du hadde hørt alt om schäferhunder, vent til du hører dette: schäferhunder har blitt trent for å oppdage coronaviruset hos mennesker. Dette er del av et program startet i Finland i september 2020.

10. Schäferhunder lener hodet til siden for en grunn

Når schäferhunder vipper hodet til siden, er det ikke bare søtt, men det har også en funksjon. American Kennel Club (AKC) mener at schäferhunder kan vippe hodet sitt for å se og høre bedre. Noen tror også at det er deres måte å prøve å forstå menneskelige kommandoer på.

 Uansett årsaken, er det ingen tvil om at en schäferhundvalp som lener hodet sitt til siden er et uimotståelig syn!

11. Rasen har en egen sport

Schäferhunder er kjent for deres utrolige allsidighet og intelligens. For å virkelig demonstrere disse egenskapene, har tilhengere av rasen utviklet en egen sport kalt Schutzhund, som betyr «beskyttelseshund» på tysk.

Gjennom en rekke utfordrende oppgaver og tester, får hundene anledning til å vise frem sin unike blanding av intelligens, arbeidsglede, lydighet, mot, beskyttende instinkter, trenbarhet, luktesans og utholdenhet.

12. Schäferhunden kan løpe veldig fort

Selv om schäferhunder kanskje ikke er den aller raskeste hunderasen i verden, kan de likevel imponere med en toppfart på nærmere 51 kilometer i timen. Dette er spesielt imponerende når man tar i betraktning deres vekt. For å sette det i perspektiv, kan den raskeste hunderasen i verden, greyhound, løpe opp til 72 kilometer i timen.

Til sammenligning har Usain Bolt, verdens raskeste menneske, en toppfart på rundt 43 kilometer i timen.

13. Schäfer er en utmerket vakthund

Schäferhundens naturlige evne til å lytte, lære og adlyde, kombinert med deres imponerende størrelse og skremmende utseende, gjør dem til ideelle vakthunder for familier. Samtidig er de også kjærlige og trofaste mot sine eiere. Disse vakthundene er konstant på vakt, og med deres raske reaksjonsevne er de i stand til å takle potensielle trusler effektivt.

Dyreplaneten
Logo