13 interessante fakta om akita

Akitas er en utrolig rase kjennetegnet av sin stolthet, mot og en unik personlighet. Det finnes mange spennende fakta om denne rasen som du kanskje ikke er kjent med. Og det er akkurat det denne artikkelen handler om – å kaste lys over interessante fakta om akita som gir deg et dypere innblikk i rasen.

1. Akita kommer fra Japan

Disse majestetiske hundene har dype røtter i de iskalde fjellområdene i Odate, Akita i Nord-Japan. Gjennom århundrene har de tjent eierne sine ved å jakte på bjørn, villsvin og hjortedyr. De har til og med fungert som trofaste følgesvenner for samuraier! I 1931 ble akitaen erklært som et nasjonalskatt i Japan, noe som viser landets sterke kjærlighet til rasen.

2. Det finnes to varianter av akita

Akita har utviklet seg til to unike varianter – japansk akita inu og amerikansk akita. Selv om det er debatt blant oppdrettere om disse to bør klassifiseres som separate raser, gjorde American Kennel Club (AKC) det offisielt i 2020 ved å anerkjenne dem som to distinkte raser.

3. Hachiko er en berømt akita 

Hachiko er en legende i seg selv. Denne trofaste hunden returnerte hver dag til togstasjonen for å vente på eieren sin i hele 10 år som tragisk døde av hjerneslag. Hachiko har nå en bronsestatue reist til sin ære. Det har også blitt laget en film om historien med originaltitelen «Haichiko: A Dog’s Tale».

4. Helen Keller tok med akita til USA

Den kjente amerikanske forfatteren og aktivisten Helen Keller ble inspirert av den rørende historien om Hachiko og bestemte seg for å ta med en akita til USA. Selv om hennes første akita, Kamikaze-Go, tragisk døde i ung alder, ga den japanske regjeringen henne en ny hund senere – Kenzan-Go. Det finnes flere bilder av Keller med Kenzan-Go ved føttene hennes.

5. Akita pleier seg som en katt

Når det kommer til stell, er akitas veldig lette å ha med å gjøre. De steller faktisk seg selv på samme måte som katter.

Under de to røyteperiodene røyteperiodene om våren og høsten røyter de imidlertid veldig mye, så da vil du være nødt til å børste de ofte for å slippe å få pels over alt.

6. Rasen ble nesten utryddet under andre verdenskrig

Under andre verdenskrig gikk akita gjennom en mørk tid. Da krigen raste, ble kjæledyr sett på som luksus og sterkt frarådet. I Japan ble akita drept for pelsen og kjøttet deres ettersom landet ble utsatt for bombing og en blokade av de allierte. Det var bare takket være den heroiske innsatsen til folk som Morie Sawataishi, som skjulte sine akitas og fortsatte å avle dem, at rasen overlevde.

7. Akita elsker snø

Disse firbeinte vennene elsker snø! Akita, som opprinnelig ble avlet i de snørike fjellene i Japan, trives godt i norske vintre. De har til og med en unik fysisk egenskap – ekstra hud mellom tærne for å hjelpe dem å manøvrere i dyp snø.

8. De blir fortsatt brukt i hundekamper

På tross av deres mange positive egenskaper, har akitas en mindre stolt historie knyttet til hundekamper. Selv om dette nå er ulovlig i urbane områder, skjer det fortsatt i noen landlige områder i Japan. Dette er selvfølgelig noe hundene selv ikke kan noe for.

9. Akita er svært lojale

Akitas kan være litt reservert og sta, men med riktig trening og sosialisering fra ung alder, kan de bli fantastiske familiemedlemmer. De danner sterke bånd med familiene sine, vist på vakreste vis gjennom Hachikos utrolige lojalitet.

10. Det finnes et museum som er dedikert til akita inu

I Odate, Akita, finner du Akita Dog Museum, som feirer alt som handler om akita. Her kan du finne en hyllest til Hachiko, inkludert en statue rettet mot hans fødested, og mye annet av denne fantastiske rasen.

11. Akita var populær blant samuraier

Fra 1500-tallet til 1800-tallet fungerte akitas som samuraienes følgesvenner. Samuraiene brukte hundene til både jakt og beskyttelse, samtidig som det var et slags statussymbol i seg selv å være en eier av rasen.

12. I en periode var akita bare tilgjengelig for adelen

Rundt det 17. århundret var det å eie en akita et privilegium forbeholdt den japanske adelen. Dette endret seg på 1800-tallet da keiser Taisho endret loven og tillot alle borgere å eie en akita.

13. Et akita bitt kan koste deg 500 000 kroner

På grunn av akitas naturlige mistenksomhet mot fremmede og deres sterke beskyttelsesinstinkt, vil de fleste forsikringsselskaper kreve mer penger. I hvert fall er dette tilfelle i USA, der det kan koste eieren hele 500 000 kroner eller mer om hunden deres skulle bite et annet menneske.

Dette betyr imidlertid ikke at akitas er farlige, men de trenger ekstra oppmerksomhet når det kommer til sosialisering og lydighetstrening fra ung alder.

Dyreplaneten
Logo