Raseprofil: Irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier er en mellomstor hunderase fra Irland på 12 til 16 kg. Terrieren er energisk, tålmodig og lojal, men kan også være selvstendig og sta. Dette krever konsekvent og tålmodig trening. Irish glen of imaal terrier blir normalt mellom 10 og 14 år gamle.

Kort informasjon

HunderaseIrish glen of imaal terrier
OpprinnelseIrland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde30-36 cm
Vekt12-16 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Glen of imaal terrier er mer enn bare et nydelig ansikt – den representerer en ideell kombinasjon av energi og tålmodighet. Selv om stråler av livsglede og vitalitet, kjenner den også til kunsten å være tolerant og vennlig. Dette er et kjært medlem av mange familier, og med god grunn.

Likevel – som med terriere generelt – kommer den med en særegenhet: den «tenker selv». Med dette mener jeg at den kan vise en uavhengig side, en smule stahet, og en tendens til å gå sin egen vei.

Til tross for sin uavhengige ånd, trenger irish glen of imaal terrier engasjement fra sin eier. Den trives best når den blir mentalt og fysisk utfordret, og det gjør den til en perfekt følgesvenn for aktive mennesker.

Når man trener en irish glen of imaal terrier, bør man huske på dens naturlige nysgjerrighet og iblant sta natur. Med riktig tilnærming – en blanding av tålmodighet, konsekvens og positiv forsterkning – kan trening og lydighetsøvelser bli en givende opplevelse for både hund og eier. Men én ting er sikkert: livet med en glen of imaal terrier vil aldri være kjedelig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Glen of imaal terrier, ofte bare kalt «glen», er kjent for sin livlige og glade natur. Selv om mange av disse hundene i dag er elskede kjæledyr, bærer de fortsatt med seg et naturlig instinkt for aktivitet. Denne rasen er aktiv, rask og arbeider stille, noe som gir den en unik posisjon blant terriere.

Den er også kjent for å være uredd og temperamentsfull, men bare når situasjonen krever det – ellers er den vennlig og føyelig. Glennens personlighet stråler gjennom, og dens lojalitet og hengivenhet gjør den til en selskapshund.

Selv om den kanskje er litt roligere enn noen andre terriere, er den alltid klar for aktivitet og arbeid. På grunn av dette trenger glen daglig mosjon for å holde seg i toppform, både fysisk og mentalt.

Agility- og lydighetstrening er spesielt passende, gitt deres energinivå og skarpe sinn. De har også en iboende evne til å jakte lydløst, noe som betyr at sportrening, spesielt jaktrelaterte aktiviteter, kan være en ypperlig måte å engasjere dem på.

For å holde en glen sunn, lykkelig og fri for atferdsproblemer, bør eieren sørge for minst én time med variert aktivitet hver dag.

Bruksområder for irish glen of imaal terrier

Irish glen of imaal terrier, ofte kjent som bare «glen», har en rik historie som speiler dens mangfoldige bruksområder. Fra gårds- og stallhund til den vennlige familiehunden vi kjenner i dag, har glen vist seg å være utrolig tilpasningsdyktig.

Selskaps- og familiehund

Irish glen of imaal terrier er kjent for sin vennlige og livlige natur, noe som gjør den til et populært valg for familier. Rasen har bevart sitt vakthundinstinkt fra tiden som stallhund, noe som betyr at den er både beskyttende og lojal overfor sin familie. Samtidig er den morsom, kjærlig og kan lett tilpasse seg familiedynamikken.

Hundesport

Takket være dens pågående og energiske natur, er glen en fremragende deltaker i ulike former for hundesport. Den har et naturlig talent for agility, lydighetstrening og andre sportsgrener hvor dens hurtighet og smidighet kommer til sin rett.

Jakt på skadedyr

Selv om mange glens i dag lever som kjæledyr, kan man ikke overse deres iboende jaktinstinkt. Rasen er spesielt flink til å jakte på små skadedyr som rotter og mus, og gjør det nesten lydløst. Denne effektive og stille jaktformen gjør den til en uvurderlig hjelper på gårder hvor skadedyr kan være et problem.

Stell av irish glen of imaal terrier

Å ta vare på en irish glen of imaal terrier innebærer litt mer enn bare kos og lek. Deres spesielle pels og generelle helse krever regelmessig oppmerksomhet for å holde dem i toppform.

  • Pelsstell og røyting: Glen har en middels lang pels med en stri struktur og bløt underull. Selv om de ikke røyter ekstremt, kan det være lurt å børste dem regelmessig for å fjerne løs underull og forebygge floker. Pelsen kan også trimmes for å gi hunden et ryddigere og velstelt utseende.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rens ørene forsiktig og tørk bort eventuell ansamling rundt øynene med en myk klut.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting bidrar til å forhindre tannstein og dårlig ånde – noe alle hunder kan dra nytte av. Start tidlig med tannpleierutiner for at hunden skal venne seg til det.
  • Kloklipp: Hold klørne korte og rene. Regelmessig klipping forhindrer at klørne blir for lange, noe som kan være ubehagelig for hunden og som samtidig kan skade gulvene dine.
  • Bad: Selv om pelsen er stri, vil den fra tid til annen trenge et bad. Pass på å bruke en mild hundesjampo, og tørk hunden grundig etterpå.

Fôr og kosthold

Når det kommer til fôring av en irish glen of imaal terrier, bør kvaliteten være i fokus. Det er viktig å velge fôr uten fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer. Fôr som VOM eller alternativer med høy kjøttandel er å foretrekke. Rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, kan også inkluderes i dietten for å sikre optimal ernæring og variasjon.

Mengde mat

For å finne ut hvor mange kalorier en hund på 16 kg trenger daglig, kan man bruke formelen: vekt ganger 30 pluss 70. I dette tilfellet gir det 16 x 30 + 70 = 550 kalorier per dag.

Antall måltider

Det er anbefalt å dele opp hundens daglige fôrmengde i 2-3 måltider for å unngå overfôring og opprettholde en jevn energiforsyning. Det er viktig å huske på at man ikke bør mate hunden rett før en lang tur eller intens trening – vent minst en time for å gi fordøyelsessystemet tid til å bearbeide maten.

Vanlige helseproblemer

Irish glen of imaal terrier er en robust og hardfør rase, men som med mange hunderaser, kan også denne ha en tendens til visse helseproblemer. For en irish glen of imaal terrier er det særlig viktig å være oppmerksom på visse øyelidelser som kan påvirke rasens syn og livskvalitet.

  • Progressiv retinal atrofi (PRA): Dette er kanskje den mest kjente øyelidelsen blant glens. PRA er en genetisk lidelse hvor synscellene i netthinnen gradvis blir ødelagt. Over tid fører dette til nedsatt syn og eventuelt blindhet. Det er viktig med tidlig diagnostisering og regelmessige øyekontroller for å identifisere og håndtere denne lidelsen.

Alternativer til irish glen of imaal terrier

Mange hundelskere som setter pris på irish glen of imaal terrier, ser også på andre irske terrierraser som alternativer. Disse rasene har sine unike egenskaper, men deler også noen likheter som deres opprinnelse fra Irland.

Irsk terrier

Irsk terrier er en livlig og uavhengig rase fra Irland. Kjent for sitt gode humør, trives rasen i varierte miljøer. Den er kjærlig, men trenger en fast og tydelig leder. En fullvoksen hund veier mellom 11,4 og 12,25 kg, og har en korthåret pels. Irsk terrier er en robust og sunn hund som krever minst 1-1,5 timers daglig aktivitet for å opprettholde god helse og atferd.

Kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en energisk, mellomstor hunderase fra Irland. Den har en karakteristisk halvlang pels og veier mellom 15 og 18 kg. Med en høyde som varierer fra 44-51 cm, er dette en stødig og robust terrier. I likhet med mange andre terrierraser, har den en forventet levetid på 13-15 år.

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier er en leken og energisk rase. Voksne hunder i denne rasen har en høyde mellom 43-48 cm og veier mellom 14 og 20 kg. De er kjent for sin lange pels, som ikke røyter, men krever regelmessig stell. Denne terrieren er kjent for sitt gode humør og er et populært valg for familier. Som alle hunder, trenger wheaten terrier også daglig mosjon for å være i toppform.

Størrelse og utseende

Irish glen of imaal terrier har et karakteristisk utseende som oser av styrke og robusthet. Denne middels store hunden gir et sterkt inntrykk som står i kontrast til dens relativt kompakte størrelse, og dens kropp er påfallende lengre enn den er høy, noe som gir den et lavstilt uttrykk.

Høyde og vekt

Hanner kan nå en høyde på opptil 35,5 cm og en vekt på maksimalt 16 kg, mens tisper ofte er litt mindre i både høyde og vekt. Dette gir rasen et solid fundament, og man kan straks se at denne terrieren er bygget for utholdenhet og funksjonalitet.

Pels

Når det kommer til pelsen, har irish glen of imaal terrier en middels lang pelstype med en stri struktur og en bløt underull. Fargen kan variere fra blå brindle, men den bør ikke tone over til sort. 

Andre varianter inkluderer hvete, med nyanser som spenner fra lys hvete til en dypere gylden tone med en rødlig undertone.

Interessant nok blir valper ofte født i fargene blå, hvete eller rød. De lysere valpene kan også ha distinkte blekkblå masker, med blå streker nedover ryggen og på halen og ørene.

Disse mørkere markeringene har tendens til å lysne med årene, noe som gir hunden et unikt og skiftende utseende gjennom livet.

Historien om irish glen of imaal terrier

I hjertet av The Wicklow Mountains, sørøst i Irland, ligger en pittoresk dal kjent som Glen of Imaal. Det er fra denne skjulte perlen at irish glen of imaal terrier trådte fram på scenen. Med røtter som strekker seg flere hundre år tilbake i tid, har denne hunden vært en trofast ledsager for fjellbøndene, som både gårds- og jakthund.

Selv om dens eksakte alder er drapert i mysterium, peker historiske kilder på at en terrier fra glen of imaal ble nevnt allerede på begynnelsen av 1800-tallet.

Men rasens moderne kapittel startet på 1930-tallet – en viktig tidslinje markeres av P.J. Donoghue, som i 1934 stilte ut en hund av denne rasen. Dette ble startskuddet for anerkjennelsen, som etter hvert kulminerte med registrering av rasen av The Kennel Club i Storbritannia i 1958, og dens egen rasestandard ble fastsatt i 1981.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer irish glen of imaal terrier fra?

Irish glen of imaal terrier kommer fra Irland.

Hva er levetiden til en irish glen of imaal terrier?

Levetiden til en irish glen of imaal terrier er mellom 10 og 14 år.

Hvordan er lynnet til en glen of imaal terrier?

Glen of imaal terrier har en kombinasjon av energi og tålmodighet, og kan være livsglad, tolerant, vennlig, men også uavhengig og sta.

Hva kreves når man trener en glen?

Når man trener en irish glen of imaal terrier bør man være tålmodig, konsekvent og bruke positiv forsterkning, da de kan ha en nysgjerrig og sta natur.

Hvor mye mosjon trenger en glen of imaal terrier?

En glen trenger minst en time med variert aktivitet hver dag for å holde seg i toppform, både fysisk og mentalt.

Er det noen vanlige helseproblemer man bør være oppmerksom på for denne rasen?

Ja, irish glen of imaal terrier kan være utsatt for visse øyelidelser som progressiv retinal atrofi (PRA), som kan påvirke synet og livskvaliteten.

Dyreplaneten
Logo