Raseprofil: Russisk sort terrier

Russisk sort terrier, også kjent som «blackie», er en stor, langhåret hund fra Russland. Faktisk kan en voksen hund veie alt fra 36 til 68 kg. Den har et energisk og beskyttende temperament og krever tidlig, konsekvent trening. Selv om den er intelligent og hengiven til sin familie, kan den være reservert rundt fremmede. Russisk stort terrier passer best for erfarne hundeeiere.

Russisk sort terrier kort informasjon

HunderaseRussisk sort terrier
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-11 år
Høyde66-72 cm
Vekt36-68 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Russisk sort terrier bærer et hardført og stabilt temperament. Den er energisk og livlig, og har en utpreget forsvarslyst. Disse hundene er intelligente og gjør alt med ettertanke.

I nærværet av sin familie er de veldig menneskeorienterte og vil alltid holde seg i nærheten. Når det kommer til fremmede, kan de virke reserverte, og vil ikke nøle med å reagere om de føler det er nødvendig. Dette kan dog modereres gjennom tidlig, dedikert trening og sosialisering.

Det hender at russisk sort terrier kan være litt bjeffete, men det er ofte kun i situasjoner hvor bjeffing er en beskyttende reaksjon.

Selv om de er lojale og dedikerte til sin flokk og familie, anbefales de ikke som tradisjonelle familiehunder. Rasen modnes følelsesmessig senere enn de fleste andre raser, noe som betyr at trening må være intens og vedvarende gjennom hundens tidlige år. For at denne rasen skal fungere i en familie, må hele familien – inkludert barn – involvere seg i treningen.

Russiske sorte terriere kan generelt komme godt overens med andre dyr i husholdningen. Problemer kan imidlertid oppstå hvis du har en annen dominant hund. Blackies føler seg som topphunden og gir ikke etter.

Når det kommer til trening, så ble de tross alt avlet for å følge komplekse kommandoer for Den røde armé i Sovjetunionen. Men det skal sies at de kan være litt sta i begynnelsen. Dette handler ikke om at de ikke forstår kommandoene, men at de tester grensene sine.

På dette stadiet må du stå fast – så snart du har etablert din rolle som leder, vil du finne din russisk sort terrier svært samarbeidsvillig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Russisk sort terrier trenger ikke overdreven fysisk aktivitet. Likevel bør de få 60 minutter mosjon hver dag.

Disse hundene elsker å føle seg nyttige. Å gi dem en oppgave eller et formål har stor betydning for utviklingen av et godt lynne og væremåte. Det er derfor godt egnet for rasen med aktiviteter som utfordrer dem mentalt, slik som sporingsøvelser, agility eller læringsbaserte leker.

For russisk sort terrier er aktivitet og mosjon ikke bare essensielt for å holde dem veltrente, men også for god helse og for å redusere atferdsproblemer.

Bruksområder for russisk sort terrier

Russisk sort terrier er en fascinerende rase som kombinerer kvalitetene fra rundt 20 ulike raser. Opprinnelig utviklet i det gamle Sovjetunionen, bærer den preg av sitt formål – en arbeidshund skapt for vakt- og politioppgaver.

Selskaps- og familiehund

Til tross for sitt robuste ytre er russisk sort terrier en vennlig og harmonisk hund som trives godt sammen med sin familie. Den er sosial og binder seg nært til dem den kjenner.

Gitt dens naturlige dominante karakter, passer den best i hjem med erfarne hundeeiere. Den trenger tidlig sosialisering og konsekvent trening for å sikre et balansert og trygt forhold til eieren. 

Uten riktig veiledning kan denne sterke rasen føle trangen til å dominere.

Vakthund

Russisk sort terrier har en naturlig skepsis mot fremmede, noe som gjør den til en utmerket vakthund. Den er alltid på vakt og klar til å beskytte hjem og familie. Den kombinerer en dyp hengivenhet til sin familie med en skarp oppmerksomhet på sitt miljø, noe som gjør den til en pålitelig og effektiv beskytter. Med sine 36 til 68 kg har den også størrelsen som skal til.

Hundesport

Som en rase som krever både fysisk aktivitet og mental stimulering, er russisk sort terrier godt egnet for hundesport. Deres intelligens, driv og fysiske styrke gjør dem til sterke konkurrenter i blant annet agility, og sporten gir også en utmerket mulighet for eieren å bygge et dypere bånd med sin hund.

Stell av russisk sort terrier

Russisk sort terrier kan ved første øyekast virke som en hund som krever intensiv pleie, men dette er faktisk ikke tilfellet. Til tross for sin størrelse og den kraftige pelsen, trenger de relativt enkel og moderat stell.

  • Pelsstell og røyting: Russisk sort terrier har en shaggy pels som ikke krever overdreven pelspleie. En ukentlig børsting er som regel nok for å unngå floker. Rasen røyter også veldig lite, noe som gjør den til en utmerket hund å ha inne.
  • Ører og øyne: Det er generelt viktig å jevnlig sjekke ørene og øynene for tegn til infeksjon eller irritasjon. Eventuelt smuss bør forsiktig fjernes med en myk klut.
  • Tannpleie: Tannhygiene er viktig for alle hunder. Det anbefales å pusse tennene regelmessig for å forebygge tannstein og tannkjøttproblemer. Bruk gjerne et storfebein for å rense tennene naturlig, og husk at et sunt kosthold er et viktig forebyggende element.
  • Kloklipp: Som med alle hunderaser, er det viktig å klippe klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skade.
  • Bad: Russisk sort terrier bør få bad når det er nødvendig, basert på aktivitetsnivå og hvor skitten den blir. Det er viktig å bruke en mild hundeshampoo som passer til hundens pels og hud.

Fôr og kosthold

For en russisk sort terrier er det avgjørende å investere i kvalitetsfôr som er fri for fyllstoffer, soya, korn og mais. Disse ingrediensene kan være skadelige for hundens fordøyelsessystem og generelle helse.

Merkevarer som VOM, eller alternativer som rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er utmerkede valg for denne rasen. En god ernæring vil legge grunnlaget for en sunn pels, sterk kroppsbygning og en generell god helse.

Mengde mat

Når det kommer til mengden fôr, er det viktig å gi riktig kalorimengde basert på hundens vekt. For en hund som veier 50 kg som eksempel, vil regnestykket se slik ut: 50×30+70=1570 kalorier per dag.

Merk at dette er et omtrentlig tall, så hvis hunden din er svært aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde øye med dette, anbefales det å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

For å forhindre overfôring anbefales det å dele opp maten i 2-3 måltider om dagen. Det sikrer også at hunden har en jevn energiforsyning gjennom dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening, da det kan føre til mageproblemer eller ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Russisk sort terrier er generelt en sunn rase, men som alle hunderaser kan den være utsatt for visse helseproblemer. Selv om ikke alle individer av denne rasen vil oppleve disse sykdommene, er det viktig å være informert om dem for de som vurderer eller allerede har en russisk sort terrier.

Her er noen helseforhold du og veterinæren din bør være oppmerksomme på:

  • Allergier: Allergier er vanlig hos hunder, og russisk sort terrier er intet unntak. Det er tre hovedtyper av allergier: matallergier – behandlet ved å eliminere bestemte matvarer fra hundens kosthold; kontaktallergier – forårsaket av en reaksjon på et stoff som sjampo, parfymer eller sengetøy; og inhalasjonsallergier – som kommer av luftbårne allergener som pollen, støv og mugg. Behandlingen varierer etter årsak, og kan inkludere diettrestriksjoner, medisiner og endringer i miljøet.
  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvet tilstand der lårbeinet ikke passer skikkelig inn i hofteleddet. Noen hunder viser smerte og halter, mens andre ikke viser tydelige tegn på ubehag. Røntgenundersøkelse er den mest sikre måten å diagnostisere problemet på. Artritt kan utvikle seg med alderen, og hunder med denne tilstanden bør ikke avles på.
  • Albueleddsdysplasi: Likt hofteleddsdysplasi er dette en degenerativ sykdom. Den antas å skyldes unormal vekst og utvikling som resulterer i et deformert og svekket ledd. Behandlingen kan inkludere kirurgi, vektstyring og betennelsesdempende medikasjon.
  • Progressiv Retinal Atrofi (PRA): Dette er en gruppe øyesykdommer som fører til gradvis forverring av retina. Tidlig i sykdommen kan berørte hunder bli nattblinde, og som sykdommen utvikler seg kan de miste dagsynet også. Mange berørte hunder tilpasser seg godt til sin begrensede eller tapte synsevne, forutsatt at omgivelsene forblir de samme.

Alternativer til russisk sort terrier

Om du vurderer en russisk sort terrier, men er usikker på om dette er riktig valg for deg, finnes det andre hunderaser som også kan være av interesse.

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer er en imponerende hund fra Tyskland kjent for sitt vokterinstinkt som har mye til felles med russisk sort terrier. Den har en vekt på mellom 25 til 48 kg, en høyde på 60-70 cm og halvlang pels. En typisk riesenschnauzer har en levetid på 12-15 år og blir brukt i vakt- og politiarbeid.

Briard

Briard er en fransk langhåret gjeter- og vokterhund. Den har en vekt på mellom 30 til 40 kg, og blir mellom 56 og 68 cm høy. Også briard brukes til politi- og vakthold.

Østsibirsk laika

Østsibirsk laika representerer landets stolte jakttradisjon. Med en vekt på 16 til 23 kg, høyde på 50 til 62 cm, og en langhåret pels, kan østsibirsk laika leve i 10 til 12 år. Den har bevart sine jaktinstinkter og er fortsatt populær blant jegere i dag. Østsibirsk laika brukes blant annet til å jakte bjørn.

Historien om russisk sort terrier

Midt i den kalde krigens skygge dukket det opp en bemerkelsesverdig hund – russisk sort terrier. Denne kraftpakken av en rase ble skapt av sovjetiske vitenskapsmenn som ivrig jaktet på den perfekte arbeidshunden, skreddersydd for Russlands barske vintre og lange grensepatruljer. Målet var ikke å skape en ny rase, men heller en hund som kunne fylle de militære behovene i det omfattende Sovjet-imperiet.

Det var ved Den Røde Stjerne Kennelen, understøttet av den røde hær og rikelig med ressurser fra regjeringen, at denne avlsprosessen tok form. Her krysset de raser som riesenschnauzer, airedale terrier og rottweiler.

Men dette var bare begynnelsen – hele 17 forskjellige raser, inkludert store russiske raser som ovcharka og til og med grand danois, bidro til den russiske sorte terrieren vi kjenner i dag.

Ved stengingen av flere gulager på 1950-tallet og flere hunder enn det var behov for, begynte hæren å selge valpene til publikum. Med tiden ble rasen raffinert ytterligere av entusiastiske oppdrettere, og i 1981 fikk russisk sort terrier offisiell rasestatus av det sovjetiske landbruksdepartementet. Rasens kombinasjon av styrke, eleganse og kjærlighet gjorde den raskt populær på verdensbasis.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stammer russisk sort terrier fra?

Russisk sort terrier stammer fra Russland i tidligere Sovjetunionen.

Hvor gammel kan en russisk sort terrier bli?

En russisk sort terrier kan bli 10-11 år gammel.

Hva er typisk temperament for en russisk sort terrier?

Russisk sort terrier er hardfør, stabil, energisk, livlig og kan være reservert rundt fremmede. De er også intelligente og menneskeorienterte i nærvær av sin familie.

Trenger russisk sort terrier mye mosjon?

Nei, de krever omtrent 60 minutter mosjon hver dag, men husk også at de trenger mental stimulering.

Er russisk sort terrier en god vakthund?

Ja, deres naturlige skepsis mot fremmede gjør dem til utmerkede vakthunder, alltid klare til å beskytte hjem og familie.

Hvordan pelsstell trenger en russisk sort terrier?

De har en shaggy pels som krever ukentlig børsting for å unngå floker og matter, men røyter lite.

Hvilke helseproblemer kan russisk sort terrier være utsatt for?

De kan være utsatt for allergier, hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi og progressiv retinal atrofi (PRA).

Dyreplaneten
Logo