Raseprofil: Petit brabancon

Petit brabancon er en liten hunderase fra Belgia, kjent for sitt intelligente og lekne lynne. En voksen hund veier ikke mer enn 3,5 til 6 kg og har en levetid på 11 til 14 år. Petit brabancon kan passe bra for et leilighetsliv både på grunn av størrelsen, aktivitetsnivå og lite bjeffing.

Petit brabancon kort informasjon

HunderasePetit brabancon
OpprinnelseBelgia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid11-14 år
Høyde23-24 cm
Vekt3,5-6 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Petit brabancon er en vakker liten skapning som bærer navnet sitt med stolthet. Det lille, nesten menneskelige ansiktet reflekterer en høy intelligens. Petit brabancon bærer på et selvsikkert og lekent lynne, noe som gjør den til en skikkelig familiefavoritt. Noen vil til og med si at det er en liten klovn – alltid klar til å underholde med sine uslåelige manøvrer.

Men selv om den til tider kan være en klovn, føler den en dyp lojalitet og tilhørighet til eierne sine. Samtidig kan den være litt tilbakeholden med fremmede.

Petit brabancon er generelt en lærevillig rase, men som vanlig fungerer det best med positiv forsterkning og konsekvent trening. Om alle i hjemmet går sammen om de samme reglene, vil alt bli mye lettere. Som vanlig anbefales det også med tidlig sosialisering slik at petit brabancon blir mer imøtekommende med andre dyr og mennesker.

Aktivitetsnivå og mosjon

Petit brabancon er en aktiv liten hund med stor personlighet. Historisk sett har petit brabancon vært en rottefanger, noe som krever massevis av energi. Denne lille hunden er både tøff og leken – en kombinasjon som krever regelmessig fysisk og mental stimulering. 

En daglig joggetur kan være et godt valg, da den gjerne vil løpe ved din side. Men dens intelligente sinn ønsker også utfordringer.

Varierte aktiviteter som lek og trening er nødvendig for å holde den veltrent, men også for å fremme god helse og forhindre atferdsproblemer. Med sitt lekne og selvsikre temperament vil den glede seg over daglig aktivitet som strekker seg til minst 45 minutter, slik at den kan utfolde seg fysisk og mentalt.

Bruksområder for petit brabancon

Petit brabancon er en hund med et rikt spekter av bruksområder. Selv om dens mindre størrelse kanskje kan lede noen til å undervurdere dens kapasiteter, er den full av overraskelser.

Selskaps-og familiehund

Petit brabancon har en naturlig evne til å knytte seg tett til sine eiere. Deres våkne natur gjør dem til gode voktere i hjemmet, alltid klar til å varsle om besøkende. Selv om de kan være reservert rundt fremmede, finner de raskt sin plass i familien og går godt overens med andre hunder. Med sitt lave bjeffing er de også perfekte for bylivet, spesielt for de som bor i leiligheter.

Lydighetsarbeid og hundesport

Med et intelligent sinn og en iboende trang til å lære, er petit brabancon perfekt for lydighetsarbeid. Historisk sett har rasen også blitt benyttet i sirkusmiljøet takket være dens oppfinnsomme natur. I dag er det flere eiere som oppdager rasens potensial i rallylydighet og agility-stevner.

Til tross for dens mindre størrelse, er denne hunden både smidig og rask, noe som gjør den til en stjerne på agilitybanen. Med riktig trening og oppmuntring kan denne lille hunden overraske mange med sin utholdenhet og smidighet i sporten.

Stell av petit brabancon

Stell av petit brabancon er ikke spesielt krevende, men det er noen ting man bør være oppmerksom på for å sikre at hunden holder seg sunn og velstelt.

  • Pelsstell og røyting: Strihårede variantene trenger trimming omtrent to ganger i året, for eksempel ved napping. Med riktig napping, vil hunden heller ikke røyte. Glatthårede varianter krever minimalt med pelspleie, men røyter som vanlig. Enkelte eiere velger å stusse hår på visse områder, som halen, for et mer velstelt utseende.
  • Ører og øyne: Øynene bør sjekkes daglig for støv, hår eller annet rusk. Dette kan enkelt fjernes med en våtserviett eller en fuktig bomullsdott. Selv om petit brabancon ikke skal ha overskuddshud i ansiktet, kan noen hunder ha hudfolder. Det er viktig å holde disse områdene rene og tørre. Ørene må sjekkes regelmessig, spesielt hvis hunden har tunge eller lavtsittende ører. Dette sikrer at behovet for rengjøring blir ivaretatt.
  • Tannpleie: Ikke spesifisert i teksten, men det er generelt viktig å sikre god tannhelse for alle hunderaser.
  • Kloklipp: Petit brabancons klør bør klippes regelmessig. Dette er spesielt viktig hvis hunden ikke naturlig sliter ned klørne gjennom aktivitet.
  • Bad: Bad bør gis ved behov, men det er viktig å være forsiktig med for å unngå overbading. Dette kan føre til hudirritasjoner.

Fôr og kosthold

Det er avgjørende å velge kvalitetsfôr for din petit brabancon. Unngå fôr med fyllstoffer som soya, korn, mais og andre ingredienser som ikke gir hunden den næringen den trenger. Merkevarer som VOM tilbyr hundemat av høy kvalitet, men man kan også supplere med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får i seg alle nødvendige næringsstoffer.

Mengde mat

Hvor mye mat en petit brabancon trenger, avhenger av hundens vekt. For en hund som veier 5 kg kan man regne ut riktig mengde kalorier ved å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. 

Altså: 5×30+70=220 kalorier daglig.

Hvis hunden er ekstra aktiv, kan det hende man må øke dette inntaket noe – å veie hunden regelmessig vil hjelpe med å justere matmengden korrekt.

Antall måltider

Å dele opp hundens daglige matinntak i 2-3 måltider er anbefalt. Dette forhindrer overfôring og hjelper med å opprettholde hundens energinivå gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Selv om petit brabancon er kjent for å være robust og levealderen ofte strekker seg til 14-16 år, finnes det noen helseutfordringer som potensielt kan påvirke den. Disse problemene er ikke nødvendigvis dominerende, men det er viktig for eiere å være informert om dem for å sikre hundens velvære.

  • Øyeskader: Selv om rasen generelt har få øyeproblemer, kan øyeskader forekomme. Dette kan være som følge av ulykker eller spesielle genetiske disposisjoner.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen forskyves fra sin normale posisjon. Det kan forårsake smerter og redusert mobilitet.
  • Urinstein: En økt forekomst av urinstein har blitt observert i rasen. Dette kan forårsake urinveisinfeksjoner og andre komplikasjoner.

Historien om petit brabancon

Petit brabancon har en historie som tar oss tilbake til det gamle Belgia. Dens aner kan spores tilbake til en eldgammel belgisk rottehund kjent som «chien barbu» – skjegget hund. Mysteriet bak rasens opprinnelse dveler i gamle kunstverk fra 1400-tallet, hvor man kan skimte denne karakteristiske hunden.

Den griffon vi kjenner i dag er formet gjennom innkryssing av flere raser som affenpinscher, dvergpinscher, mops og cavalier king charles spaniel – et eksempel på dyrekunstens mosaikk. 

Krysningen ga rasen sin særegne kort snute, runde hodeform og sprudlende personlighet. Interessant nok, førte denne blandingen også til forekomsten av korthårede valper, som i begynnelsen ble sett ned på. Heldigvis ble deres kvaliteter etter hvert verdsatt, og de ble anerkjent som petit brabancon.

Rundt 1890-tallet ble griffonen plutselig en stjerne, og flyttet fra stall til adelens salonger. Belgiske dronninger som Henrietta Maria og Astrid hadde en forkjærlighet for rasen og bidro til dens oppdrett.

Men denne lille hunden møtte også motgang, spesielt under 2. verdenskrig, da den nesten forsvant fra sitt hjemland. Takket være en dedikert kennel – du Clos des Orchidees ledet av Mlle Warzee – fikk rasen en ny sjanse. Til tross for dens rike historie, er petit brabancon i dag en relativt sjelden rase.

Dyreplaneten
Logo