10 interessante fakta om sibirsk husky

Sibirsk husky er kjent for sin formidable styrke og utholdenhet, og er skapt gjennom tusenvis av år av det hardføre tsjuktsjer-folket i Sibir. I dette utfordrende klimaet er disse hundene uvurderlige følgesvenner og arbeidere. La oss ta en nærmere titt på 11 interessante fakta om sibirsk husky.

1. Sibirsk husky er en utmerket sledehund

Sibirsk husky ble opprinnelig avlet som sledehunder av tsjuktsjer-folket, bosatt i det tøffe og utilgivelige sibirske landskapet i Nordøst-Russland. Dette området er et av de mest krevende klimaene i verden, med vindhastigheter på opptil 160 kilometer i timen og temperaturer som kan synke til minus 73 grader. Med opptil 20 hunder som trakk sledene deres over isen under jakt, ble hundene nøkkelen til tsjuktsjifolkets overlevelse og en sentral del av deres liv og kultur.

2. Sibirske huskyer har en ekstraordinær utholdenhet

Det som er spesielt imponerende med sibirske huskyer er deres ekstraordinære utholdenhet. Disse hundene kan løpe i timevis uten å bli utmattet og opprettholder høy energi selv etter stort kaloriforbruk. Mens mennesker ikke kan løpe mer enn en time på terskel uten å bli stiv, vil huskyer tilbakelegge lange avstander selv uten mat.

3. Blå øyne er ikke uvanlig hos sibirsk husky

Blå øyne er sjeldne blant de fleste hunderaser, men mange huskyer er født med blå øyne. Heterokromi, en tilstand der øynene har forskjellige farger, er også vanlig blant huskyer. Dette resulterer ofte i en fascinerende blanding av blå, gull, brun og oransje øyne.

4. Sibirsk husky kommer fra Nordøst-Russland

Med mindre du er god i geografi kan det virke som om hundens navn er tilfeldig valgt. Men navnet er faktisk hentet fra Sibir, hjemstedet til tsjuktsjer-folket. Dette er et stort område i Nordøst-Asia som har vært en del av Russland i over tre århundrer.

Semi-nomadiske folk i denne regionen utviklet huskyene for jakt, og trengte en energisk rase til å trekke sleder over lange avstander. Sibirske huskyer møtte disse kravene med sin utrolige utholdenhet og evne til å overleve på minimalt med mat.

5. Sibirske huskyer er fulle av energi

Huskyer er kjent for å være svært energiske, og mer enn de fleste hunderaser. Så hvis du vurderer å få en som familiemedlem, må du være forberedt på et stort ansvar når det kommer til mosjon.

Disse hundene trenger regelmessig trening for å forbrenne overflødig energi. Her anbefales det gjerne minimum to timer aktivitet hver dag – enten det er turer, løping, sykling, langrenn eller å trekke slede.

6. Sibirske huskyer er ideelle for redningsoppdrag

Historien viser at sibirsk husky har vært brukt i redningsoppdrag. Når uforutsette situasjoner som flyulykker inntreffer, er disse hundene klare til å hjelpe med å finne overlevende og hente last. Hovedsakelig når det har vært vanskelig å komme til ulykkestedet om vinteren. Deres nysgjerrighet og villighet er uvurderlige i slike situasjoner, uavhengig av avstanden.

7. Pelsen beskytter dem mot bitende kulde

Uansett hvor tøffe vinterforholdene blir, er sibirske huskyer forberedt. Deres doble pels, som inkluderer en ekstremt tykk underpels, holder kroppsvarmen oppe, mens den ytre pelsen er vannavstøtende. Selv deres mandelformede øyne er designet for å håndtere vinterforhold. Når de sover, kan huskyer pakke halen rundt ansiktet for å holde seg varme.

8. Sibirske huskyer er svært vennlige skapninger

Selv om sibirsk husky minner om ulv for mange er de utrolig vennlige hunder. Dette gjør dem også til fantastiske familiemedlemmer. Så lenge du er klar over aktivitetsnivået og oppmerksomheten denne rasen trenger kan sibirsk husky være en strålende hund for familien din.

9. Sibirsk husky er ikke delvis ulv

Til tross for utseende, er huskyer ikke delvis ulver – i hvert fall ikke noe mer enn andre hunderaser. Selv om de kan se ut som ulver, er personlighetene deres helt forskjellige. Faktisk har tsjuktsjer-folket i Sibir hatt dem som følgesvenner i århundrer. Selv om alle hunderaser har en felles forfader i ulven, gjør det dem ikke til ville dyr.

10. Sibirsk husky reddet folk i Nome fra en difteriepidemi

I 1925 ble innbyggerne i Nome, Alaska, rammet av en difterieepidemi. Den eneste tilgjengelige medisinen var over 1085 kilometer unna, så et stafettlag av 20 sledehundførere og over 100 hunder ble satt sammen for å frakte serumet til byen så raskt som mulig. Historien om deres utrolige innsats har blitt grunnlaget for den populære filmen Balto.

Siden 1973 har Iditarod Trail Sled Dog Race fra Anchorage til Nome blitt arrangert årlig til minne om serumløpet. Dette løpet dekker en distanse på 1600 km og tar vanligvis mellom 9 og 15 dager eller mer.

En blanding av huskyer og andre spesialiserte hunder, inkludert alaska husky, som er en blanding av flere raser, er ofte brukt i disse løpene.

Dyreplaneten
Logo