En komplett guide til hold av stjernedanio

Stjernedanio (Danio margaritatus) er en fantastisk flott akvariefisk. Det er en liten nanofisk som bare blir opptil 2,5 cm.

Den er relativt lett å holde, i hvert fall om du har gjort undersøkelser på forhånd. I denne guiden får du alt du trenger å vite før du går til innkjøp av en stjernedanio.

Kort fakta om sjernedanio

Vitenskapelig navnDanio margaritatus
FamilieCyprinidae
Stammer fraBurma
LevetidOpptil 5 år
StørrelseOpptil 2,5 cm
TypeAlteter
OppførselFredelig
VannFerskvann
Min. størrelse på akvariet40 liter
StimfiskJa (6+)
Sjikt i akvarietMidtsjikt
VanskelighetsgradGanske enkel

Utseende, størrelse og kjønnsforskjell

Det er ikke uten grunn til at stjernedanio ble en så populær fisk da den først ble funnet i jungelen i Burma. Det er tross alt en fantastisk fisk. Med en dyp blå grunnfarge, med hvite prikker og rødlige finner passer de perfekt inn i et plantet akvarium.

Generelt er hannene mer strømlinjeformet enn hunnene som er mer runde i buken. Hannene blir også mer fargerike.

I tillegg har hunnene gjerne mer oransje på finnene, mens hannene heller mer mot det rødlige.

Stjernedanio blir opptil 2,5 cm lange og lever som regel i 3 til 5 år i akvarier under gode forhold.

Trivsel og ideelle forhold

VannFerskvann
Min. størrelse i liter40 liter
Temperatur22-26°C
pH i vannet6,5-7,5
Hardhet (GH)3-10

Størrelse og plassering i akvariet

Når du skal holde stjernedanio bør du ha et kar på minimum 40 liter. De svømmer som regel rundt i midsjiktet og trives med en svak strøm i vannet.

Bunnlaget trenger ikke å ha så mye å si for stjernedanio, da de sjeldent oppholder seg der. Her kan du gå for alt fra sand til grus eller jord. 

Vann, temperatur, hardhet og pH

Stjernedanio trives (kanskje overraskende) godt i relativt kaldt vann. Temperaturen bør holdes et sted mellom 22 og 26 grader, men 22,5 til 24 er kanskje det mest ideelle. 

Videre er du nødt til å ha en del hardhet i vannet og hold av stjernedanio vil kreve at du tester vannverdiene dine regelmessig. GH bør nemlig holdes konstant mellom 8 og 12 for at de både skal trives og overleve over tid.

Når det kommer til pH trives de, som mange andre fisk, i en relativt nøytral pH på mellom 6,5 og 7,5. 

Én eller flere stjernedanio

Noe av det aller viktigste du gjør når du går til innkjøp av stjernedanio er å kjøpe nok individer. Du må aldri holde mindre enn 6 i et kar sammen. Da vil de fort bli aggressive mot hverandre, gjemme seg og mistrives.

Det idelle for en stimfisk som stjernedanio er selvfølgelig en større gruppe. Så om du har et kar på 60-80 liter, hvorfor ikke gå til innkjøp av 10 eller 15 i stedet?

Selv om det er hannene som er mest fargerike er det lurt å gå til innkjøp av 2-3 hunner for hver hann om du klarer å skille kjønnene. Med tanke på både aggresjon og oppdrett vil dette være det ideelle.

Med andre fisk

Stjernedanio trives godt med andre fredelige akvariefisk på omtrent samme størrelse. De må naturligvis passe vannverdiene til stjernedanio.

Noen eksempler på små fisk som kan passe er blant annet otocinclus, metallpansermalle, sebrafisk, platy og kileflekkrasbora.

Alle disse vil kunne passe godt med stjernedanio. Både når det kommer til vannverdier, størrelse og aggressivitet. 

Husk derimot at du bør prioritere en middels stor stim av stjernedanio på 10+ individer før du vurderer å legge til flere arter.

Hvis du ønsker å holde flere arter i et lite kar på 40-50 liter, vil det være lurest å holde seg til stjernedanio. Eventuelt å ha de sammen med snegler som eplesnegle, eller reker som kirsebærreker.

Planter og innredning i akvariet

For å få det meste ut av stjernedanio bør du ha de i et plantet akvarium. I et godt plantet kar med gode gjemmesteder (i en større stim) vil de føle seg mye tryggere og du vil se mye mer til de.

Ikke bare vil du se mer til de, men de vil også få frem fargene mye bedre når de både er i en stor gruppe, har rikelig med gjemmesteder og blir fôret godt.

Sørg også for at karet er godt belyst i løpet av dagen. 

Fôring

Der flest gjør feil med stjernedanio (ved siden av å kjøpe for få) er når det kommer til fôring. Disse fiskene kommer sjeldent (eller aldri) opp til overflaten for å spise. 

I hovedsak spiser de best i midtsjiktet, hvor de også oppholder seg for det meste av tiden. 

Å fôre med en kombinasjon med levende og fryst artemia, sammen med flakfôr er en sikker vinner. Disse fôrtypene flyter lenge nok til at fiskene dine vil rekke å spise opp det meste.

For flakfôr vil du potensielt være nødt til å fôre i flere omganger. Hvis du fôrer for mye av gangen vil mye av det bli liggende på bunnen, i hvert fall om du ikke har bunnfisk i tillegg til dine stjernedanio. Det kan derfor være lurt å fôre litt, for deretter å komme tilbake å fôre litt mer etter at det har gått 4-5 minutter.

Ellers fungerer det fint å fôre 2-3 ganger om dagen (potensielt i flere omganger om du bruker flakfôr), så mye de klarer å spise opp før fôret synker til bunnen. 

Fôringen er også noe du bør være oppmerksom på før du inkluderer andre arter i karet ditt. Det kan kanskje være lurt å starte med bunnfisk så de ikke utkonkurrerer stjernedanio som hovedsakelig spiser i midtsjiktet.

Formering og oppdrett

Stjernedanio er en dyr fisk med tanke på størrelsen. Ofte går individer for alt fra 30 til 60 kroner per stykk, noe som er mye for en nanofisk. Da er det ikke så rart at mange ønsker å drive oppdrett, eller i det minste få en runde eller to med yngel slik at man ikke trenger å kjøpe nye.

Mye av grunnen til det er at stjernedanio ble så populært da den først ble funnet, at arten ble utrydningstruet. Å sørge for at fisken er kjøpt fra en oppdretter, og ikke fanget i naturen er derfor en anbefaling.

Heldigvis er det ikke altfor vanskelig å drive oppdrett på arten. I hvert fall når du har lagt forholdene tilrette.

Til å begynne med vil oppdrett være lettest om du har to kar (eller flere). Et til en voksen stim og et der eggene kan klekke og vokse. Stjernedanio passer nemlig ikke på yngelen sin og vil spise opp de aller fleste dersom de får yngel i samme akvarium.

For å simulere lek trenger du ikke annet enn å ha en stim med hanner og hunner sammen. Stabile vannverdier og vanlige lysforhold fungerer helt fint. Bare pass på at de får godt med kvalitetsfôr.

Legg en mopp eller enda bedre, javamose, i en beholder i akvariet med stimen din. Det er her stjernedanio vil legge egg.

Fra du har lagt beholderen i karet venter du 6-7 dager med å ta den ut. På den måten får du samlet flest mulig egg da de klekkes etter omtrent én uke. Hvis du vil være på den sikre siden tar du den ut etter 5 eller 6 dager, men da får du noe færre egg.

Stjernedanio legger ikke like mange egg som andre danioer. Ofte vil du ikke få samlet mer enn 30 egg i et kull.

Etter at du har flyttet over beholderen med javamose, og yngelen klekkes, begynner den vanskelige delen. Du må nå passe på at yngelen får rikelig med fôr.

Ettersom stjernedanio yngel er bittesmå, må du sørge for at også fôret er lite. Å bruke infusorier til å begynne med, for deretter å gå over til nyklekt artemia vil være en god løsning.

I begynnelsen kan du fôre 4-5 ganger om dagen, før du deretter går over til å fôre like ofte som de voksne stjernedanioene innen 1-2 uker.

Vanlige problemer

Det største problemet med stjernedanio er ikke sykdom, men rett og slett at de ikke får i seg nok med fôr. Du kan potensielt ende opp med å kjøpe underernærte, og svake fisk fra dyrebutikken eller en oppdretter. Sørg derfor for at du fiskene nesten ser lubne ut når du kjøper de. 

Når du har kjøpt lubne og friske fisk er det deretter ditt ansvar å holde vannverdiene stabile, og sørge for at de får i seg nok kvalitetsfôr.

Denne artikkelen er skrevet med forfatterens beste mening og kunnskap for å hjelpe deg så godt som mulig. Du har selv ansvar for dine fisk, og for å sørge for at de har det bra. 

Dyreplaneten
Logo