Slik senker og øker du pH (akvarium og dammer)

Å kunne senke og øke pH er en viktig ferdighet å ha for alle i hobbyen. Det er essensielt at du vet hva du kan gjøre for å justere vannverdiene dine slik at fisken din trives.

Akkurat som du bruker en varmekolbe eller lys for å justere temperaturen, må du også kunne justere pH. Hvis du både kan senke og øke pH, vil forholdene ligge tilrette for at du skal klare å ta vare på en rekke forskjellige akvariefisk.

Husk å teste

For å kunne vite hvor mye du justerer pH, eller hvor mange endringer du trenger å gjøre, må du først vite hva pH faktisk er i akvariet ditt.

Du trenger ikke å ha en grad i kjemi for å teste pH i vann, det eneste du trenger er en test kit. Noe du finner hos de aller fleste dyrebutikker.

I dag finnes det ikke bare manuelle pH-tester, men også digitale. Selv om de digitale er noe dyrere kan det være lurt å investere i et slikt apparat i lengden. 

Når det er sagt kan du kjøpe manuelle tester som tester alt fra pH til nitrat, nitritt, ammonium og hardhet. 

For de fleste manuelle tester vil du sammenligne fargen du får av vannet med fargekoder på pakken.

Om du kjøper manuelle tester er du nødt til å kjøpe nye når du går tom. 

I nye akvarier kan det være lurt å teste vannverdiene to ganger i uka. Når du får bedre kontroll holder det som regel å gjøre det én gang i uka.

Hva bør pH egentlig være?

Hva pH i akvariet ditt bør være kommer helt an på hvilke akvariefisk og andre dyr du har i karet ditt.

Mange søramerikanske arter som kardinaltetra, rødmunntetra og sommerfuglciklide bør ha en pH på mellom 5,5 og 6,5. 

Afrikanske ciklider som frontosa og Prinsessen av Burundi bør derimot ha en pH på mellom 7,5 og 9. 

De fleste arter lander derimot et sted mellom 6,5 og 7,5 i pH, der 7,0 er nøytralt vann.

Hva pH bør være i akvariet ditt må du finne ut av basert på hvilke akvariefisk, reker eller snegler du har i karet ditt.

Du kan lese om foretrukket pH til over 70 akvariefisk, samt en rekke reker, snegler og krabber på Dyreplaneten.

Slik øker du pH

Det er mange faktorer som kan føre til økt pH i akvariet. Noen ganger kan det være svært vanskelig å endre.

Før du plasserer fisk i et akvarium bør du la det stå og gå en stund for å finne ut av hva normal pH faktisk er i karet. 

Dette fører til at en bakterieflora vokser i filteret (noe vi ønsker) og fører som regel til at vannet blir noe surere (lavere pH) enn hva vannet er rett fra springen.

La oss se nærmere på hva som kan hjelpe deg med å øke pH, noe som er essensielt om du har surt vann i springen, eller for eksempel ønsker å holde Malawi fisk, eller ciklider fra Tanganyikasjøen.

Mer luft

Å tilføre mer oksygen i vannet vil gjøre at pH synker fordi karbondioksid er syrlig. 

Du kan tilføre mer oksygen i vannet ved å øke strømmen i karet. Dette kan være så enkelt som å justere uttaket til filteret du allerede har. 

Hvis du trenger en større effekt kan du kjøpe en luftpumpe som kan øke strømmen i karet betraktelig. Vann i bevegelse tar nemlig til seg mer oksygen fra luften.

Vannbytter

Forhåpentligvis gjør du vannbytter i det minste annenhver uke. 

Hvis du allerede gjør vannbytter det å gjøre de hyppigere føre til at akvariet ditt får en høyere pH. Å gjøre vannbytter på 20-25 % mer enn 1-2 ganger i uka der derimot sjeldent nødvendig.

Det er også lurt å teste hva pH i springen er hos deg. Dette varierer fra område til område. Hvis vannet ikke har en høy nok pH i forhold til det du ønsker, vil ikke det å gjøre hyppigere vannbytter hjelpe.

Bytt bunnlag

Å bytte bunnlag kan være den enkleste metoden for å øke pH i akvarier og dammer. Introduser knust korall, kalkstein eller skjell. 

Vær forsiktig med å legge for mye av dette i karet ditt slik at pH plutselig ikke blir for høyt. Legg til litt og litt samtidig som du tester regelmessig for å sørge for at du får så høy pH som du ønsker.

Hvis du ikke ønsker å ha dette liggende rundt i karet kan en løsning være å plassere noe av det i filteret i stedet.

Fjern drivved

Drivved kan frigjøre tanniner og garvesyre i akvariet. Dette kan være med på å gjøre vannet surere. 

Om du er fast bestemt på å beholde drivveden kan du eventuelt prøve å koke den i saltvann, men du kan være nødt til å gjøre dette regelmessig for å unngå frigjøringen av ytterligere tanniner og garvesyre.

Andre materialer, som for eksempel torvmose kan også frigjøre tanniner som senker pH i karet.

Bakepulver

Den siste løsningen på denne listen for å øke pH er å tilføre bakepulver. Dette vil føre til raske resulteter, men for å opprettholde det er du nødt til å gjøre det regelmessig.

Husk at for mye av en god ting fort blir en dårlig ting, så pass på at du ikke bruker for mye. For høy pH er like dårlig som for lav pH for fisken din.

En generell regel er å øke 1 strøken teskje per 20 liter i karet ditt. Om du vil være mer forsiktig kan du begynne med halvparten.

Slik senker du pH

Nå som du vet hvordan du øker pH, trenger du bare å vite hvordan du senker pH for å kunne justere vannverdiene slik du ønsker de. Naturligvis kan du gjøre en del av det motsatte du gjør når du prøver å øke pH, når du prøver å senke pH.

Fjern kalkstein

Hvis du har noe som øker pH i karet er det viktigste å fjerne dette. Det kan være alt fra kalkstein til knust korall eller skjell. 

Potensielt er det noe i innredningen din som fører til at du får en for høy pH.

Drivved

Å legge inn drivved i akvariet eller dammen vil føre til at tanniner og garvesyre blir frigjort i vannet. Siden begge disse stoffene er syrlige vil det føre til at pH synker.

På grunn av tanninene som befinner seg i drivved vil det også kunne gjøre at vannet blir litt mindre klart, noe det er verdt å være oppmerksom på. I stedet for å være helt gjennomsiktig kan det få et skjær av gult eller brunt.

Dette er absolutt ikke skadelig for fisken din, men det er ikke sikkert alle eiere ønsker en slik farge på vannet.

Du kan alltid koke drivved for å unngå at du får det gule eller brune skjæret i vannet, med det vil også redusere effekten drivveden har på pH.

Husk at all drivved ikke er det samme. Pass på at du går til innkjøp av noe som er egnet for akvarier. Drivved for reptiler kan for eksempel se fantastisk ut, men du vet aldri om de inneholder kjemikalier som kan skade fisken din.

Torvmose

Et alternativ til drivved er å bruke torvmose. Også dette vil frigjøre tanniner og garvesyre i vannet. 

Igjen kan det være et problem at vannet får et skjær av brunt eller gult. For at det skal ha mindre effekt kan du velge å legge de i en bøtte med vann noen dager før du plasserer det i karet. 

For å redusere pH med torvmose kan du for eksempel kjøpe pellets som du plasserer i filteret. Start forsiktig og mål pH regelmessig slik at den ikke synker for fort og for mye.

Catappaløv

Akkurat som med torvmose og drivved kan du senke pH ved å bruke catappaløv. Du kan enkelt plassere de direkte i vannet, eller legge løvet i en bøtte som du bruker neste gang du gjør et vannbytte.

Igjen, fordi catappaløv frigjør tanniner, vil vannet få et skjær av gult eller brunt.

Ved side nav at catappaløv hjelper med å senke pH, virker det også som det har antibakterielle egenskaper.

Omvendt osmose

Omvendt osmose renser vann ved å bare la små molekyler av H2O gå gjennom. Det gjør at 90-99 % av vannforurensninger blir filtrert ut. Noe som inkluderer tungmetaller og annet som kan gjøre vannet basisk.

Å gå til innkjøp av et slikt apparat kan være den enkleste måten å senke pH på. Problemet er bare at det fort kan koste et par tusen kroner for at apparat som fungerer godt. 

Husk også at det krever at du bytter filter i ny og ne. På tross av dette kan det være en gunstig løsning for å senke pH, spesielt om du ønsker å ha så klart vann som overhodet mulig.

Plutselige endringer i pH

Hvis du har plutselige endringer i pH, uten å ha tilført noe i akvariet nylig, er det med stor sannsynlighet at det har blitt frigjort nitrat, nitritt og ammonium fra en luftlomme i bunnlaget, eller at det ligger noe dødt og råtner i akvariet.

Du kan enkelt unngå det første problemet ved å gjøre regelmessige vannbytter, samt slamsluge bunnlaget. 

Det andre problemet er enda lettere å unngå. Pass på at du fjerner død fisk og eventuelle rester av fôr som ligger urørt på bunnen av karet over tid. 

Å bare fôre med så mye som akvariefiskene dine klarer å spise opp i løpet av 2-3 minutter er en god tommelfingerregel. Og om du plasserer ut blancherte grønnsaker bør de i det minste fjernes i løpet av 24 timer.

Ikke jakt på den perfekte pH

Det er viktigere å klare å holde pH stabil enn å treffe eksakt på pH for en fisk. 

Om du for eksempel blir anbefalt å holde fisken din på en pH på 7,0, betyr ikke det at du nødvendigvis bør endre pH dersom vannverdiene dine viser en pH på 7,3. I hvert fall så sant det virker som at fisken din ikke lider av stress.

Fordi de fleste akvariefisk tåler et spekter av pH, er det som regel viktigere å klare å holde vannverdiene stabile. 

Når det er sagt er det viktig å kunne justere pH i akvariet ditt dersom det trengs. 

Dyreplaneten
Logo