Kan jeg ha fisk i bolle uten pumpe?

Fisk i bolle er et kontroversielt tema alene, men uten pumpe blir det enda mer kontroversielt.

Et filter (pumpe) hjelper nemlig å holde vannverdiene stabile, noe som er ekstra viktig dersom du holder fisk i et lite akvarium (som akvarieboller er).

Du kan holde enkelte fisk i bolle uten pumpe, men det vil kreve mer vedlikehold av deg. Du må blant annet være forberedt på å gjøre vannbytter annenhver dag for å holde vannverdiene stabile. Det beste for fisken vil være å kjøpe et filter for deg med akvariebolle.

Hvor stor må bollen være?

Hvis du vurderer å holde fisk i bolle bør den minimum være 20 liter. Tropehagen selger en såpass stor bolle via sine nettsider.

Om du skal ha reker eller snegler kan du potensielt klare deg med 15 liter, men 20 liter er definitivt det ideelle ettersom mer vann gjør det lettere å holde forholdene stabile.

Gullfisk

Gullfisk skal ikke være i bolle uansett hvor stor bolle du måtte ha. Denne fisken vokser til den blir opptil 40 cm lang, og trenger derfor et akvarium på minst 200 liter. Å holde gullfisk i bolle er sett på av de fleste som dyreplageri.

Til nøds kan du kanskje ha gullfisk yngel i bolle i noen uker, men selv det er på kanten.

Fordi gullfisk blir en såpass stor akvariefisk bør den enten holdes i akvarier på alt fra 200 til 700 liter eller i dammer ute. Gullfisk kan nemlig overvintre under is så lenge dammen ikke bunnfryser (les flere fakta her).

Kampfisk

Kampfisk kan leve i en akvariebolle på 20 liter eller mer. Denne arten er vant til stillestående vann i rismarkene i Asia og er sett på som ganske så hardføre fisk

Men hva med pumpe?

Det beste er om du klarer å finne en pumpe, da sannsynligheten for at den vil dø tidligere enn antatt levetid vil øke dersom du kun gjør vannbytter.

Å ikke ha et filter (pumpe) vil også kreve at du gjør mange flere vannbytter. Du tenker kanskje at det ikke er et problem å gjøre vannbytter annenhver dag, men det vil det være i lengden for de aller fleste.

Husk at du aldri må holde mer enn én kampfisk i en bolle på 20 liter, da selv det er i underkant liten plass for en såpass stor fisk.

Guppy

Guppy er en annen liten fisk som blir opptil 6,5 cm. Som med kampfisk er guppy på grensen på hva som er forsvarlig å holde i en stor gullfiskbolle på 20 liter. 

En pumpe bør derimot være på plass i akvariebollen da guppy ikke kan puste i overflaten slik kampfisk kan.

Fordi guppy har blitt drevet oppdrett på i så mange år i hobbyen er det regnet som nok en hardfør art som potensielt kan klare seg i store boller. Det beste er derimot å utvide til 40 liter, da vil du i så fall kunne ha en gruppe av de i stedet for å bare holde én som må sies å være maks i en akvariebolle på 20 liter.

Honninggurami

Honninggurami er fargerik liten fisk som blir opptil 5 cm lang. Denne lille fisken kan potensielt klare seg i en stor akvariebolle på 20 liter, men den krever at du holder vannverdiene stabile.

Uten en pumpe vil det være vanskelig ettersom du vil være nødt til å gjøre 20 % vannbytter annenhver dag. Til nøds kan nemlig honninggurami puste i overflaten. Det vil selvfølgelig alltid være bedre med en pumpe enn uten.

Det idelle for honninggurami er å ha et kar på 40 liter eller mer med et filter, men én honninggurami kan potensielt klare seg i en akvariebolle på 20 liter dersom du vet hva du driver med.

Moskito-rasbora

Moskito-rasbora er en av de minste fiskene i hobbyen. Med sin 2 cm lange kropp fører det til at de potensielt kan holdes i en akvariebolle på 20 liter eller mer. 

Fordi det er stimfisk må du derimot passe på at du har de i en stor nok gruppe på 6-8 individer. Det er allerede på grensen, og noe mer enn det vil ikke akvariebollen tåle ettersom vannverdiene mest sannsynlig vil bli ustabile.

Men hva med pumpe?

Igjen bør du ha et filter, men som sagt er det vanskelig å finne et som passer til boller, men du trenger bevegelse for at det skal være nok oksygen i vannet til fisken din.

Stjernedanio

Stjernedanio er nok en liten stimfisk hvor 6 individer kan klare seg i en stor akvariebolle på minst 20 liter. 40 liter er anbefalt, hovedsakelig fordi det er mye lettere å holde vannverdiene stabile i et større kar. Om du mener du har full kontroll kan stjernedanio i en akvariebolle på 20 liter likevel være et alternativ da den ikke blir mer enn 2,5 cm lang.

Stjernedanio er ikke en labyrintfisk og er derfor avhengig av å puste med vann over gjellene. Det krever naturligvis at det fortsatt er oksygen i vannet. I stillestående vann vil det være lite oksygen, så en pumpe er du nesten nødt til å ha for å få litt driv, og dermed oksygen i vannet.

Alternativer til fisk i bolle

Det er liten tvil om at fisk helst bør holdes i kar på mer enn 20 liter, gjerne minst 30 til 40. Men er det noen alternativer til fisk i bolle? La oss se på et par.

Reker

Reker kan være et alternativ til å holde fisk i bolle. Her er kirsebærreke en av de beste artene å prøve seg på. De trives nemlig fra 20 og helt opptil 28 grader celsius, og er sett på som en av de mer hardføre rekene.

En bonus er selvfølgelig at de sjeldent blir mer enn 2,5 cm lange, noe som gjør at du potensielt kan holde en liten koloni i en akvariebolle på 20 liter.

Husk at reker er følsomme for nitrat, nitritt og ammonium, så husk regelmessige vannbytter, spesielt om du ikke har en pumpe.

Snegler

Av snegler er kanskje sebrasnegle den akvariesneglen som vil passe best inn i en akvariebolle. Den blir nemlig sjeldent mer enn 2 cm lang, og formerer seg tregt i forhold til de fleste andre snegler.

Ikke bare er de små og formerer seg tregt, men de er også vakre å se på med sitt stripete mønser.

Sebrasnegle tåler forøvrig temperaturer på mellom 22 og 26 grader celsius, noe som kan passe deg som ønsker å ha de i en akvariebolle.

Til slutt er mikrokrabbe også et alternativ, men da bør du ha en pumpe for å lage litt strøm i vannet. De spiser nemlig det de klarer å fange med viftene på beina sine.

Pumpe eller ikke pumpe?

Et av problemene med akvarieboller er at du sjeldent finner noen på mer enn 20 liter, men verre enn det er kanskje at det er vanskelig å finne et filter (eller pumpe) som passer. 

Hvis du skal holde fisk i bolle bør du forsøke å finne en pumpe som kan passe. Alternativet er at du fort er nødt til å gjøre vannbytter på 20 % 2-3 ganger i uka i stedet for én hver uke. Så hyppige vannbytter i et så lite kar øker selvfølgelig sannsynligheten for at akvariefisken din dør.

Jeg anbefaler på det sterkeste å forsøke å finne en pumpe om du absolutt vil ha fisk i bolle. Alternativet er selvfølgelig å velge et vanlig akvarium, og da helst på 30 til 40 liter. Det vil gi deg mye større rom for vanlige nybegynnerfeil da det er lettere å holde vannverdiene stabile.

Dyreplaneten
Logo